La 17 ani Mischa Maisky câştiga prima sa competiţie de violoncel, la Leningrad. Au urmat numeroase alte premii, culminând cu debutul său la Carnegie Hall (New York), alături de Orchestra Simfonică din Pittsburg. În urma concertului, un admirator i-a oferit un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care cântă şi în prezent.
Muzician de talie mondială, Mischa Maiksy este invitatul regulat al celor mai prestigioase festivaluri internaţionale. Supranumit un Paganini al violoncelului, susţine anual concerte alături de orchestre şi filarmonici din Viena, Berlin, Londra, Israel, Paris, New York sau Tokyo. A cântat, de asemenea, în compania unor mari nume precum Martha Argerich, Leonard Bernstein, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim şi Giuseppe Sinopoli.
Născut în Letonia, educat în Rusia, repatriat în Israel, Mischa Maisky se consideră un cetăţean al lumii: "Cânt la un violoncel italian, cu arcuri franceze şi germane, corzi din Austria şi Germania. Fiica mea a fost născută în Franţa, fiul meu cel mare în Belgia, cel mijlociu în Italia şi cel mai tânăr în Elveţia. Conduc o maşină japoneză, port un ceas elveţian, un lănţişor indian şi mă simt acasă oriunde oamenii apreciază muzica clasică".
Pe 27 octombrie 2010 gazda sa va fi Ateneul Român, unde va intepreta alături de fiica sa lucrări de Beethoven, Schumann, Debussy, Granados, Albeniz, Cassado şi Manuel de Falla. Biletele pentru recital se găsesc online pe www.eventim.ro, în librăriile Humanitas şi în reţelele de magazine Germanos, Vodafone şi Orange.
Programul complet al recitalului este:
Beethoven - 7 Variations in E flat major on the duet "Bei Männern welche Liebe fühlen" from Mozart's "Magic Flute"
Schumann - Fantasiestücke, op. 73
Debussy - Sonata in d minor
Granados - Intermezzo from Goyescas & Andaluza, From Spanish Dances, op.37/5
Albeniz - Cordoba & Tango
Cassado - Requiebros
De Falla - Suite Populaire Espagnole: El Pano Moruno - Asturiana - Jota - Nana - Cancion - Polo.
Recitalul Mischa Maiksy se desfăşoară în cadrul Cruciadei Culturii, mişcare iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.