Frumosul este nemuritor. Chopin trăieşte! Cruciada Culturii a învins!
Pe 26 septembrie 2010, Bucureştiul a răsuflat pe acorduri de pian. În faţa a peste 800 de melomani, Chopin a revenit la Ateneul Român. Marele compozitor a învins în confruntarea cu timpul. Am dat ascultare "jurnalului său" în interpretarea lui Sam Haywood.
Artistul a impresionat audienţa şi prin cunoştinţele sale de limba română. "Sunt fericit să mă aflu din nou aici. Bun venit la concert." au fost vorbele cu care Sam Haywood a deschis recitalul. Pianistul britanic a purtat publicul român într-o călătorie unică. Claviatura a dictat ritmul. Chopin a fost călăuza, traseul fiind marcat de un program unic alcătuit din cele mai cunoscute opere ale compozitorului polonez.
"Recitalul din seara trecută a fost pentru mine o conversaţie între prieteni. Ateneul Român este incredibil, mai ales din punct de vedere acustic. În pofida mărimii sălii, m-am simţit aproape de fiecare spectator. Ei au fost alături de mine şi am resimţit asta mai ales în decursul pasajelor mai joase, mai liniştite. Am devenit unul cu publicul, iar muzica lui Chopin ne învăluia pe toţi.
M-am bucurat să văd mulţi tineri în sală. În Anglia media de vârstă pentru astfel de evenimente este mult mai ridicată. Aici am regăsit oameni de toate vârstele, ceea ce mi-a transmis o energie incredibilă. Multe persoane se arată reticente în faţa muzicii clasice, convinse fiind că trebuie să o înţeleagă la nivel raţional. Eu cred că e suficient să îţi deschizi sufletul către ea. Asta este exact ceea ce am resimţit din partea publicului ieri seară." (Sam Haywood)
Recitalul s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi discuţii, Sam Haywood arătându-se foarte deschis în faţa publicului român. Cei care şi-au dorit să poarte mai departe amintirea recitalului au achiziţionat cel mai recent disc semnat Sam Haywood, înregistrat pe pianul marelui compozitor. Iubitorii frumosului au părăsit, mai apoi, Ateneul Român încredinţaţi că, atât timp cât luptăm pentru frumos, Chopin trăieşte.
Recitalul Sam Haywood reprezintă o nouă victorie a Cruciadei Culturii, mişcare iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.