Adevărul literar şi artistic / septembrie 2010

Jin Wang va dirija  la Atheneul Român Uvertura Manfred şi Concertul pentru pian de Schumann, La Valse şi Bolero de Ravel. Programul Ateneului şi al Sălii Radio din această toamnă este echilibrat ca ofertă. Include muzică romantică, românească, dar şi concerte de orgă.
 

Filarmonica "George Enescu" şi-a deschis deja stagiunea săptămâna trecută cu Simfonia a II-a de Mahler în interpretarea Orchestrei Filarmonicii Bucureşti, sub bagheta lui Jin Wang, cel care ne propunea acelaşi opus în urmă cu doar câteva luni, cu Orchestra Naţională Radio. Este o opţiune neobişnuită această reluare, justificată însă de forţa de seducţie pe care o exercită compozitorul vienez aniversat în 2010 şi în 2011 şi programat de toate marile orchestre din lume cu multe dintre creaţiile sale. Jin Wang, dirijor de origine chineză care, în ultimul timp, apare frecvent pe scenele noastre, va fi şi dirijorul celui de-al doilea simfonic de la Ateneu, din 30 septembrie 2010 şi 1 octombrie 2010, care are în program Uvertura Manfred şi Concertul pentru pian de Schumann, La Valse şi Bolero de Ravel.
 


Un seducător program romantic

Mergând în mod deosebit pe ideea programelor clasico-romantice de succes, Filarmonica "George Enescu" îşi atrage publicul în această toamnă în mod special cu nume consacrate precum Jin Wang şi Horia Andreescu, care revin şi pe afişele de la Sala Radio. În seara de 8 octombrie 2010, are loc deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio cu Horia Andreescu la pupitru, care ne propune un seducător program romantic culminând cu Simfonia a V-a de Ceaikovski, solista serii fiind pianista română stabilită în Germania Luiza Borac, o muziciană cu o activitate discografică remarcabilă, care va cânta Andante spianato şi Marea poloneză şi Variaţiunile pe tema Là ci darem la mano de Chopin, o altă aniversare marcantă a anului 2010. De altfel, ea va reveni în recital pe scena Sălii Radio la 13 octombrie 2010, când vom avea ocazia să ascultăm printre altele integrala Studiilor op. 25 de Chopin.
 

Muzică românească
 

O particularitate a simfonicelor de la Sala Radio constă în curajul de a prezenta muzică românească la fiecare concert simfonic (cu mici excepţii). Iar ideea că Horia Andreescu va dirija Clocks III de Doina Rotaru ar putea trece drept surprinzătoare dacă Andreescu n-ar fi recunoscut ca un fervent susţinător al creaţiei contemporane. Mai interesant este faptul că dirijorii străini invitaţi pe scena Sălii Radio vor aborda muzica românească, chiar dacă este vorba despre opusuri clasicizate de Paul Constantinescu, Theodor Rogalski sau George Enescu, aşa cum s-a încercat şi reuşit în contextul ultimelor ediţii ale Festivalului "Enescu".
 

Sunet de orgă
 

Stagiunile celor două săli sunt însă şi mai diverse decât stagiunile orchestrelor şi corurilor cu ale căror nume se identifică, iar primul eveniment consistent de tip festivalier din această toamnă va avea loc la Sala Radio. Celor care îşi doresc să experimenteze un tip de muzică pe cât de clasică, pe atât de rar prezentă în sala de concert, le recomand să vină la cât mai multe dintre concertele Festivalului Internaţional Seri cu orgă la Sala Radio, care se va desfăşura în perioada 1 - 11 octombrie 2010, în contextul căruia organişti români şi străini vor cânta pe impresionantul instrument repus în circuitul concertistic la începutul acestui an. Festivalul începe pe 1 octombrie 2010, Ziua Internaţională a Muzicii, de la ora 19.00, cu Misa de orgă de J.S. Bach în interpretarea organistei Ilse Maria Reich.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus