Recunoscut drept un Paganini al violoncelului, autodeclarat cetăţean al lumii, Mischa Maisky a devenit român pentru o seară. Artistul a susţinut un recital deosebit, interpretând pentru prima dată la Bucureşti alături de fiica sa, Lily Maisky. Pe 27 octombrie 2010, spectatorii prezenţi la Ateneul Român au vibrat în acordurile unui violoncel Montagnana din secolul al XVIII-lea, primit de Mischa Maisky în urma debutului său de la Carnegie Hall.
Programul recitalului a purtat audienţa printre compoziţiile lui Beethoven, Schumann, sau Debussy încheindu-se pe tărâmuri iberice cu lucrări semnate Enrique Granados sau Manuel de Falla. Operele marilor compozitori au prins viaţă prin duo-ul remarcabil format de Mischa şi Lily Maisky. Deşi îi despart aproape 40 de ani, tatăl şi fiica împărtăşesc o relaţie scenică specială care se naşte fără a avea nevoie de prea multe cuvinte sau indicaţii.
Abordând o ţinută lejeră, dar o interpretare impecabilă Mischa şi Lily Maisky au smuls ropote de aplauze la finalul recitalului. Publicul nu părea dispus să le permită a părăsi sala de concert, artiştii revenind în trei rânduri pentru BIS. Seara de miercuri a luat sfârşit cu o sesiune de autografe. Dacă în timpul concertului iubitorii frumosului şi-au exprimat aprecierea prin tăcere, acum au avut prilejul de a le adresa câteva cuvinte celor doi artişti.
Recitalul Mischa Maisky s-a desfăşurat în cadrul Cruciadei Culturii, mişcare iniţiată la începutul anului 2010 de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST cu scopul de a scoate la lumină repere veritabile şi de a aduce la un loc oameni de cultură cu idei şi viziuni comune.
Credite Foto: Bogdan Chesaru