noiembrie 2010
Festivalul de Muzică Veche, Bucureşti, 2010
Vineri seara (5 noiembrie 2010), în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă", organizat de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", a avut loc cea de-a doua ediţie a Trofeului "Ion Dacian", concurs de interpretare centrat pe repertoriul de operetă, musical şi melodii din filme.

 
În faţa unei săli pline şi entuziaste au evoluat peste 30 de concurenţi, cu o pregătire diversă: studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, absolvenţi de actorie, solisti de muzică uşoară, studenţi la alte facultăţi decât cele cu profil artistic, elevi etc.
 
Dupa circa 150 de minute de competiţie palpitantă, juriul, prezidat de prof.univ.dr. Mihai Cosma de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (co-organizator al evenimentului, alături de Teatrul Naţional de Operetă) a stabilit clasamentul final, mediile concurenţilor reprezentând o combinaţie între notele specialiştilor şi notele publicului.

Câştigătoarea Trofeului "Ion Dacian" (în valoare netă de 1000 de Euro) este soprana Tina Munteanu, binecunoscuta prezenţă pe scena Operetei (Silvia, Paris Mon Amour) dar ţi pe scena Operei Naţionale bucureştene (Boema, Evgheni Oneghin, Celan), laureată a Concursului Naţional al Liedului Românesc. În vârsta de 28 de ani, Tina Munteanu a obţinut nota 10 din partea publicului şi unanimitatea aprecierilor juriului pentru performanţele vocale, actoriceşti şi coregrafice demonstrate în interpretarea Csardas-ului Silviei din opereta omonimă de Emmerich Kalman.
 
Au mai fost recompensaţi de către juriu soprana de coloratură Veronica Anusca (Premiul Teatrului Naţional de Operetă), soprana Ana Cebotari (Premiul Radio România Cultural), contratenorul Vladimir Catana (Premiul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti), actorul Adrian Nour (Premiul pentru cea mai bună performanţă coregrafică), Evelin Marinas (Premiul Criticii Muzicale) şi eleva Aida-Catalina Paval-Olaru (Premiul Tinereţii, pentru cea mai bună performanţă a unui concurent sub 21 de ani).
 
La final, presedintele juriului, Mihai Cosma, a declarat că "Misiunea de a alege un singur câştigător nu a fost deloc uşoară, ţinând cont de nivelul ridicat al competiţiei, de diversitatea repertorială şi de varietatea mijloacelor de exprimare scenică alese de concurenţi. Deşi primii 10 clasaţi au fost separaţi de zecimi şi sutimi de punct, victoria Tinei Munteanu este de netăgăduit, tânăra soprană demonstrând calităţile unei artiste complete, cu şarm, cu stăpânire de sine şi cu o impresionantă evoluţie muzicală şi scenică".
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus