noiembrie 2010
Zilele Filmului Românesc, 2010
Peste 1.000 de spectatori au participat la proiecţiile de film organizate în acest sfârşit de săptămână la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila şi la Cinema Unirea din Botoşani, în cadrul evenimentului naţional Zilele Filmului Românesc. Filmele incluse în program, printre care şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică, Marţi, după Crăciun, în regia lui Radu Muntean şi Francesca, în regia lui Bobby Păunescu, au fost extrem de apreciate de către public.

Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat după modelul caravanei 432, în cadrul căreia filmul premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007 a putut fi văzut în 15 oraşe din ţară. Evenimentul se derulează în perioada 5- 28 noiembrie 2010 în Botoşani, Brăila, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Alba-Iulia şi Sighişoara, proiecţiile fiind organizate în săli de teatru sau cinema. Mai multe detalii despre programul proiecţiilor sunt disponibile pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro..

Vinerea trecută iubitorii de film românesc din Botoşani şi Brăila au avut motive de bucurie. Evenimentul Zilele Filmului Românesc a ajuns la ei în oraş cu unele dintre cele mai noi producţii româneşti. ZFR îşi propune să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment - mai cu seamă în acele oraşe unde fie nu mai există sală de cinematograf, fie obiceiul de a vedea filme pe ecran mare s-a pierdut. Mersul la cinema presupune socializare, schimb de opinii şi interacţiune.

Cinefilii au putut viziona o paletă largă de producţii, de la documentare până la comedii. Tinerii şi vârstnicii s-au bucurat deopotrivă, filmele provocând nostalgii, dar şi râsete. Proiecţiile au avut loc în cadrul Cinematografului Unirea din Botoşani şi la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, primele oraşe în care s-au organizat proiecţiile din cadrul ZFR. Sala mare a Teatrului "Maria Filotti" din Brăila a fost neîncăpătoare vinerea trecută pentru brăilenii în vârstă care au prins, din plin, epoca ceauşistă. Aceştia au vizionat cu nostalgie scenele care arătau manifestările de la diverse sărbători comuniste.

"Un film foarte interesant pentru cei care îl pot înţelege. Este educativ pentru copii, pentru cei care nu au trăit în acea epocă, să vadă cum era atunci şi că nu era chiar aşa de rău. Erau vremuri când puteai să-ţi creşti copiii, iar bunicii puteau fi într-adevăr bunici. Sper că în zilele următoare să vină şi alte persoane să vadă acest film documentar foarte interesant pentru întreg poporul român", a declarat Petre Ion, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice. Domnia sa a considerat că filmul este unul în primul rând educativ.

La polul opus, în Botoşani, filmul lui Ujică a adus foarte mulţi elevi în sala de cinema. Aceştia au venit în număr mare, motivaţi să afle mai multe despre o epocă pe care nu o cunosc decât din poveştirile părinţilor şi, mai ales, ale bunicilor.

Şi celelalte filme s-au bucurat de aprecierea publicului. Sala a oscilat permanent între râs şi tristeţe la imaginile Amintirilor din Epocă de Aur sau a încercat să înţeleagă dilema personajului din filmul Marţi, după Crăciun. Filmul Francesca, deşi avusese premieră oficială la Botoşani, a readus publicul în faţa marelui ecran, ba chiar le-a stârnit emoţii şi trăiri autentice.

Organizatorii doresc să reînvie farmecul spectacolului de cinema, creând prin Zilele Filmului Românesc evenimente speciale, menite să reapropie publicul în egală măsură de marele ecran, cât şi de producţii ale regizorilor români, recunoscute la nivel internaţional.

"Acest eveniment îşi propune să promoveze filmul românesc, dar mai cu seamă mersul la cinema, un obicei care s-a pierdut în timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Românesc, care să atragă atenţia asupra filmului, se pare că este reţeta pentru a aduce publicul înapoi în sălile de cinema." a declarat Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory.

Proiecţiile vor avea loc în weekend, în cinematografe, teatre sau case de cultură, în fiecare zi fiind programată cel puţin câte o comedie. Filmele care vor rula în cadrul Zilele Filmului Românesc sunt:

Marţi, după Crăciun - regia Radu Muntean
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, regia Andrei Ujică
Francesca - regia Bobby Păunescu
Boogie - regia Radu Muntean
Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa - film colectiv
Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber - film colectiv
Occident - regia Cristian Mungiu

Programul filmelor pentru acest sfârşit de săptămâna (12 - 14 noiembrie 2010):

Tulcea 12 - 13 noiembrie 2010
Centrul Cultural "Jean Bart" - preţ bilet: 5 lei

Vineri 12 noiembrie 2010
17.00 - Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - AG
20.00 - Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa! - AG

Sâmbătă 13 noiembrie 2010
18.00 - Occident - AG
20.00 - Marţi, după Crăciun N-15

Râmnicu Vâlcea 12- 13 - 14 noiembrie 2010
Cinema Ostroveni - preţ bilet: 5 lei

Vineri 12 noiembrie 2010
14.00 - Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - AG - proiecţie pentru elevi intrare liberă
17.00 - Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - AG
20.00 - Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă este viaţa! - AG

Sâmbătă 13 noiembrie 2010
14.00 - Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa! - AG - proiecţie pentru elevi intrare liberă
18.00 - Occident - AG
20.00 - Marţi, după Crăciun N-15 - proiecţie pentru elevi intrare liberă
20.00 - Marţi, după Crăciun N-15

Duminică 14 noiembrie 2010
14.00 - Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber - AG - proiecţie pentru elevi intrare liberă
18.00 - Boogie N-15 - proiecţie pentru elevi intrare liberă
20.00 - Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber - AG

Evenimentul este organizat de Voodoo Films şi Media Image Factory în parteneriat cu primăriile oraşelor Tulcea, Brăila, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Albă Iulia, Sighişoara.

Parteneri media naţionali: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Guerilla, Newsin, TABU, Adevărul, Cinefan, Filmetari, LiterNet.ro, HR-România.
Parteneri media locali: KissFM Alba Iulia, Monitorul de Botoşani, stiribotosani.ro, TeleM, BotosaniNews.ro, KissFm Sighişoara, ATV, Cuvântul Liber, Sighişoara Reporter, RadioSon, Mall Albă, Tarvana TV, Zi de Zi, Radio Deltă, Ziarul de Mureş.
Producţia publicitară pentru eveniment a fost oferită de Benett Advertising.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus