noiembrie 2010
Zilele Filmului Românesc, 2010
Peste 2.500 de spectatori au participat la proiecţiile de film organizate în cadrul Zilelor Filmului Romanesc. Evenimentul s-a derulat in perioada 5 - 28 noiembrie  20101 în Botoşani, Brăila, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Alba-Iulia şi Sighişoara. Manifestarea a pornit de la modelul ZFR este un eveniment organizat după modelul caravanei 4, 3, 2; ZFR a adus în atenţia spectatorilor cele mai noi şi reprezentative producţii româneşti ale ultimilor ani, proiecţiile fiind organizate în săli de teatru sau cinema. Filmele incluse în program, printre care şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, Marţi, după Crăciun, în regia lui Radu Muntean şi Francesca în regia lui Bobby Păunescu, au fost extrem de apreciate de către public. Mai multe detalii despre programul proiecţiilor sunt disponibile pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro.
 
Zilele Filmului Românesc, evenimentul organizat pentru ca publicul să poată viziona producţii româneşti premiate peste hotare, însă insuficient promovate în ţară a  luat sfârşit. Peste 2 500 de spectatori au venit să vadă filmele oferite în cadrul manifestării. Sighişoara a fost ultima oprire. Locuitorii oraşului, dar şi turiştii sosiţi în weekend s-au bucurat să vadă filme româneşti la Casa de Cultura "Mihai Eminescu" din oraş. Istoria vechiului oraş, împreună cu nota de cultură contemporană adusă de organizatorii evenimentului au însufleţit atmosfera unui weekend de început de iarnă.  ZFR îşi propune să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment - mai cu seamă în acele oraşe unde fie nu mai există sală de cinematograf, fie obiceiul de a vedea filme pe ecran mare s-a pierdut. Mersul la cinema presupune socializare, schimb de opinii şi interacţiune. 
 
 Cinefilii au putut viziona o paletă largă de producţii, de la documentare până la comedii. Tinerii şi vârstnicii s-au bucurat deopotrivă, filmele provocând nostalgii, dar şi râsete. Proiecţiile au avut loc în sâli de cinema, teatru, case de cultura şi în săli improvizate. Filmele prezentate fac o radiografie realistă a vieţii din România, înainte şi după decembrie 1989. Spectatorii au avut ocazia să trăiască împreună cu personajele o mulţime de situaţii normale din viaţa fiecăruia dintre noi. Redate, însă pe marele ecran, momentele capătă o încărcătură emoţională extrem de puternică şi spectatorii se regăsesc deopotrivă în situaţiile comice, dar şi în cele dramatice.
 
Succesul evenimentului îi încurajează pe organizatori să revină cu cea de a doua ediţie. Aceasta va avea loc, cel mai probabil, în primavara anului urmator sş va pastra acelaşi tipic. Reînvierea farmecului spectacolului de cinema ramâne unul dintre obiectivele de suflet ale evenimentului.  "Zilele Filmului Românesc"  vor reveni  în acelaşi spirit, creând evenimente speciale, menite să reapropie publicul în egală măsură de marele ecran, cât şi de producţii ale regizorilor români, recunoscute la nivel internaţional.
 
"Am încercat prin acest eveniment nu doar  să promovam filmul românesc, dar mai cu seamă să reînviem plăcerea de a merge la cinema, un obicei care s-a pierdut în timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Românesc, care să atragă atenţia asupra filmului, se pare că este reţetă pentru a aduce publicul înapoi în sălile de cinema. Această primă ediţie a avut un impact îmbucurător pentru noi, organizatorii, ceea ce ne încurajează pentru a continua" a declarat Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory.
  
Filmele care au rulat în cadrul Zilelor Filmului Românesc:
Marţi, după Crăciun - regia Radu Muntean
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu - regia Andrei Ujică
Francesca - regia Bobby Păunescu
Boogie - regia Radu Muntean
Amintiri din Epocă de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţă - film colectiv
Amintiri din Epocă de Aur 2 - Dragoste în timpul liber - film colectiv
Occident - regia Cristian Mungiu

Evenimentul este organizat de Voodoo Films şi Media Image Factory în parteneriat cu primăriile oraşelor Tulcea, Brăila, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Albă Iulia, Sighişoara.

Parteneri media naţionali: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Guerilla, Newsin, TABU, Adevărul, Cinefan, Filmetari, LiterNet.ro, HR-România.

Parteneri media locali: KissFM Alba Iulia, Monitorul de Botoşani, stiribotosani.ro, TeleM, BotosaniNews.ro, KissFm Sighişoara, ATV, Cuvântul Liber, Sighişoara Reporter, RadioSon, Mall Alba, Tarnava TV, Zi de Zi, Radio Delta, Ziarul de Mureş.

Producţia publicitară pentru eveniment a fost oferită de Benett Advertising.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus