Soprana, care a împlinit 50 de ani, a cântat la instituţii lirice importante şi cu nume grele ale muzicii internaţionale, fiind celebră în lumea întreagă. La 17 decembrie 2010, se va încheia, la Ateneu, aniversarea românească a bicentenarului Chopin. La 2 decembrie 2010, la Sala Radio, se punea punct final manifestărilor "Lipatti - 60". 
 

Corul de copii radio a împlinit de curând 65 de ani, iar la 9 decembrie se marchează 70 de ani de la înfiinţarea Corului Academic Radio. În acest context al cifrelor rotunde, o notă aparte a avut-o prezenţa aniversară - la 50 de ani - a Leontinei Văduva pe scena Studioului de concerte al Radiodifuziunii cu un concert în care a prezentat arii şi duete în compania Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Radu Popa, cu participarea tenorului Robert Nagy.

O voce lirică de anvergură, Leontina Văduva a strălucit pe marile scene ale lumii în personaje poetice precum Julieta, Violeta din Traviata sau Margareta din Faust, prin creaţii pline de farmec în care şi-a pus în valoare stilul inimitabil. Din repertoriul ei foarte larg, a ales pentru publicul de acasă Ceaikovski - Aria Scrisorii din opera Evgheni Oneghin, Filaret Barbu - aria La răscrucea drumului din opereta Ana Lugojana, Verdi - Aria Salciei şi  Ave Maria din opera Otello, un duet şi două cuceritoare bisuri.
 


Albume şi distincţii

Urmărindu-i evoluţia, ne amintim cum aflam din presă despre debutul ei la Teatrul Capitole din Toulouse cu rolul Manon, urmat de solicitări ale unor scene lirice importante alături de maeştri ai baghetei, precum Sir Colin Davis, Charles Mackerras, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Kent Nagano, Antonio  Pappano, Michel Plasson, Marco Armiliato, sau alături de parteneri celebri ca Placido Domingo, Alfredo Kraus, Grace Bumbry, Jose van Dam, Thomas Hampson, Samuel Ramey, Roberto Alagna, Viorica Cortez, Jose Cura - şi lista nu s-ar încheia aici.

Vocea Leontinei Văduva este accesibilă melomanilor şi prin discuri cu operele Boema (dirijor Antonio Pappano), Rigoletto (dirijor Carlo Rizzi), Povestirile lui Hoffmann (dirijor Kent Nagano), Carmen (dirijor Alain Lombard), dar şi prin DVD-urile cu operele Romeo şi Julieta alături de Roberto Alagna, Carmen cu Zubin Mehta la pupitru sau prin extraordinarul documentar Arta cântului.

E momentul bilanţurilor, iar Leontinei Văduva i-a făcut plăcere să ofere această gală publicului bucureştean la Sala Radio, unde cei care îi cunosc activitatea şi ştiu că ea este deţinătoarea unor distincţii precum Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (2010), Premiul Academiei  Discului la Paris  şi Premiul Orfeul de Aur pentru întreaga carieră artistică (2009), Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Ofiţer conferit de Preşedinţia României (2004) au aşteptat-o cu nerăbdare.

A fost un concert de suflet pentru publicul românesc, în care i s-au alăturat tenorul Robert Nagy şi dirijorul Radu Popa, împreună cu întreaga Orchestră Naţională Radio. Căldura unui glas cu totul special a sedus publicul în arii alese cu inteligenţă, de la pasionala şi pretenţioasa Arie a scrisorii din Evgheni Oneghin, până la plina de candoare arie a Anei din Ana Lugojana. Un concert în care sinceritatea trăirii a circulat  în dublu sens - dinspre scenă spre sală şi reciproc.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus