Radio România Muzical / decembrie 2010
Dana Ciocârlie este într-un punct de vârf al carierei sale şi cu siguranţă ar figura într-un top 3 al celor mai buni pianişti români ai momentului. Trăieşte fiecare sunet cu intensitate maximă, îl oferă cu generozitatea specifică marilor artişti, împărtăşeşte bucuria de a cânta şi nu pierde nicio secundă atenţia publicului.

Agenda Danei Ciocârlie este foarte încărcată, pentru că organizatorii de concerte o caută, iar înregistrările ei se vând foarte bine, pe o piaţă muzicală franceză saturată de mari nume şi de creaţii ale tuturor timpurilor. Ultimul disc al pianistei române este intitulat Bohemia, pentru că reuneşte lucrări ale compozitorilor cehi Josef Suk (4 Piese op.17), Leos Janacek (Sonata), Bohuslav Martinu (Sonata nr.3) şi o prelucrare de Krystof Maratka (după Czardasul Milenei Dolinova). Mare parte dintre acestea am avut prilejul să le ascultăm pe parcursul unei seri muzicale găzduite de Foayerul mare al Teatrului Chatelet pe 6 decembrie 2010. Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea noului disc la care Dana Ciocârlie a colaborat cu violonista Marianne Piketty, fostă studentă a celebrei profesoare Dorothy Delay de la Julliard, a masterclassurilor susţinute de Itzhak Perlman şi purtând cu sine influenţa unei colaborări de excepţie cu Yehudi Menuhin.

Nicio înregistrare nu poate capta la maximum căldura şi entuziasmul cu care cele două interprete propun această muzică, un amestec de sonorităţi tradiţionale şi rafinament, de flacără şi nostalgie. Ascultându-le pe Dana Ciocârlie şi pe Marianne Piketty, descoperi  frumuseţea locală, cu aspiraţii universale semnificative, a acestor creaţii. Presa franceză a semnalat deja CD-ul apărut în colecţia Integral classic a casei Integral music, articole laudative fiind publicate sau difuzate de Le Monde, Cadences, French Week, Strada şi Radio Notre Dame.

În curând, cel mai nou disc al Danei Ciocârlie va putea fi ascultat şi în emisiunea Poveştile de succes ale muzicii, la Radio Romania Muzical, ca o completare a dialogului pe care îl voi realiza cu artista.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus