Svinalängorna / Dincolo / Beyond
Suedia, 2010, 99', dramă
Regia: Pernilla August
Scenariul: Lolita Ray, Pernilla August, pe baza romanului omonim al scriitoarei Susanna Alakoski
Imaginea: Erik Molberg Hansen
Montajul: Åsa Mossberg
Cu: Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää
Distribuit de: Clorofilm
Trecutul ne prinde întotdeauna din urmă. Dincolo este o poveste emoţionantă despre copilăria tragică a unei tinere, despre durerea şi efortul de a merge mai departe. (Pernilla August)
Leena, 34 de ani, a încercat toată viaţa să treacă peste copilăria nefericită şi dureroasă. Într-o dimineaţă, înaintea Crăciunului, Leena primeşte un telefon de la un spital din oraşul natal care o anunţă că mama ei este pe moarte. Vestea o poartă într-o călătorie la finalul căreia îşi va confrunta mama, pentru prima dată ca adult.
Pernilla August este o reputată actriţă suedeză cu roluri în filme precum Fanny and Alexander (r: Ingmar Bergman, 1982), The Best Intentions (r: Bille August, 1992, pentru care primeşte un premiu la Cannes pentru cea mai bună actriţă) etc. A debutat ca regizoare cu filmul Time-Bomb în 2005.
Premii:
Premiul Presei străine - Festivalul de Film din Hamburg, 2010; Premiul NDR pentru regie - Lübeck Zilele Filmului Nordic, 2010; Ce mai bună actriţă, cel mai bun film de ficţiune, Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la São Paulo, 2010; Premiul Săptămânii Criticii, Premiul Fundaţiei Christopher D. Smithers - Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2010.
Website: www.heppfilm.se/beyond
Ora 19,00, Cinemateca Eforie
Crnci / Detaşamentul "Negrii" / The Blacks
Croaţia, 2009, 78', dramă
Regia şi scenariul: Goran Dević & Zvonimir Jurić
Imaginea: Branko Linta
Montajul: Vanja Siruček
Muzica: Jura Ferina & Pavao Miholjević
Cu: Ivo Gregurević, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat
Distribuit de: Soulfood Distribution
Pot fi înţelese suferinţele, gândurile şi trăirile celor care nu sunt victime, ci călăi?
Iarna anului 1991: recentul război din Croaţia. Membrii "Negrilor" (unitate paramilitară despre care se zvonea că proteja oraşul eliminând civilii din "coloana a cincea") se pregătesc să arunce în aer barajul din amonte pentru a paraliza inamicul şi a-şi recupera camarazii morţi. Aflaţi într-un oraş încă asediat, primesc de la cartierul general din Zagreb vestea conform căreia, datorită armistiţiului recent semnat, trupa lor urmează să fie desconcentrată. Chinuiţi de temeri şi remuşcări, membrii echipei îşi întâlnesc destinul, unul câte unul.
"Acesta este un film despre vina celor ce au supravieţuit într-o zonă de război. Nu este povestea confruntării părţilor combatante, ci a războiului care are loc în fiecare dintre personaje; unii se simt vinovaţi pentru ce au făcut, iar alţii pentru ceea ce nu au reuşit să facă." (Goran Dević, Zvonimir Jurić)
Goran Dević s-a născut în 1971. A studiat drept, arheologie şi film la Universitatea din Zagreb. A realizat mai multe documentare şi scurtmetraje până la Detaşamentul "Negrii" - debutul său în film artistic.
Zvonimir Jurić s-a născut în 1971. A studiat regia de film şi a realizat numeroase documentare şi două lungmetraje, pentru care a scris şi scenariul. În 2010, scurtmetrajul Yellow Moon a primit premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.
Premii:
Marele Premiu - Festivalul de Film Auteur, Belgrad, 2009; Premiul Bauer pentru Filmul Anului - Festivalul de Film de la Motovun, 2010; Cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de Film din Alexandria, 2010; Marele Premiu - Festivalul de Film Crossing Europe Linz, 2009; Marele Premiu - Festivalul de Film de la Ljubljana, 2009; Premiul FIPRESCI, Premiul pentru cea mai bună regie - Festivalul de Film de la Cottbus, 2009; Premiul Duna TV - Festivalul Internaţional de Film CinePécs Pecs, 2009; Cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun design de sunet - Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2009.
Website: http://www.crnci-theblacks.com
Ora 21,00, Cinemateca Eforie
Copacabana
Franţa / Belgia, 2010, 107', comedie
Regia şi scenariul: Marc Fitoussi
Imaginea: Hélène Louvart
Montajul: Martine Giordano
Muzica: Tim Gane, Seán O'Hagan
Cu: Isabelle Huppert, Aure Atika, Lolita Chammah, Jurgen Delnaet, Chantal Banlier
Distribuit de: Mars Distribution
"Oricare ar fi subiectul, eu îl transform în comedie. Fac asta pentru că sunt convins că este nevoie de curaj ca să încerci să fii mereu fericit şi vreau, mai mult decât orice, să nu pic în capcana realismului sordid". (Marc Fitoussi)
Babou este nonconformistă şi plină de viaţă. Nu i-a păsat niciodată de convenţiile sociale, însă, dintr-odată, îşi dă seama că fiicei sale, Esmeralda, îi este ruşine cu ea şi nu vrea să o invite la nuntă. Rănită în orgoliul propriu, Babou încearcă să recâştige respectul fetei repornind de la zero. Într-o încercare disperată de a-şi arăta adevăratele calităţi şi dragostea pentru fiica ei, Babou acceptă provocarea de a intra în afaceri imobiliare la Ostende, pe litoralul belgian, în afara sezonului.
Marc Fitoussi a absolvit Conservatoire européen d'écriture audiovisuelle, formându-se astfel ca scenarist. Îşi începe, în paralel, cariera de regizor, realizând o serie de scurtmetraje: Ma vie active (1999), Sachez chasser (2002), Illustre inconnue (2004) şi Bonbon au poivre (2007), acesta din urmă fiind nominalizat, în 2007, la premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj. În acelaşi an, realizează lungmetrajul La vie d'artiste, cu Sandrine Kiberlain, Denis Podalydès şi Émilie Duquenne în rolurile principale. Acesta obţine Premiul Michel-d'Ornano atribuit celui mai bun debut în lungmetraj artistic din Franţa. Copacabana le are în distribuţie pe renumita actriţă Isabelle Huppert (câştigătoare a două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a unui premiu César şi unui premiu pentru întreaga cariera din partea Academiei Europene de Film) şi pe fiica sa, Lolita Chammah.