mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18,00, Cinema Studio
La vergüenza / Ruşinea / The Shame
Spania, 2009, 107', dramă
 
Regia şi scenariul: David Planell
Imaginea: Charly Planell
Montajul: David Pinillos
Muzica: Christopher Slaski
Cu: Natalia Mateo, Alberto San Juan, Marta Aledo, Norma Martínez, Esther Ortega, Brandon Lastra Cobos
Distribuit de: Radio Television Española
 
"O dramă despre ceea ce ne jenează, despre ceea ce nu spunem sau despre ceea ce spunem şi facem la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit; despre efectul devastator al unei conştiinţe încărcate." (David Planell)
 
Lucía şi Pepe se decid să-i spună asistentului social că nu se descurcă prea bine cu Manu, băieţelul peruan de opt ani pe care intenţionau să-l adopte, şi că s-au hotărât să îl trimită înapoi. Însă decizia nu-i atât de simplă, apar întrebările despre responsabilitate şi foarte curând sentimentul de vină. Cei doi îşi dau seama de preţul pe care vor trebui să-l plătească dacă vor să meargă mai departe.
 
David Planell a lucrat ca scenarist la unele dintre cele mai de succes seriale spaniole: Hospital Central, Lobos, El comisario, MIR. În perioada 2003-2007, a semnat regia şi scenariul pentru mai multe scurtmetraje: Carisma (2003), Ponys (2005), Banal (2006) şi Subir y bajar (2007) selecţionate şi premiate în numeroase festivaluri. Este, de asemenea, coautor al scenariului pentru filmul 7 mese de biliard / Siete mesas de billar francés (2007), inclus în programul ediţiei din 2009 a Festivalului Filmului European.
 
Premii:
Cel mai bun scenariu original - Premiile Cinema Writers Circle, Madrid, 2010; Premiul Golden Biznaga pentru cel mai bun film şi Premiul Silver Biznaga pentru cel mai bun scenariu - Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, 2009.
 
Website: http://www.laverguenza.com



Ora 20,00, Cinema Studio
Celda 211 / Celula 211 / Cell 211
Spania / Franţa, 2009, 113', acţiune, I.M. - 18
 
Regia: Daniel Monzón
Scenariul: Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón, după un roman de Francisco Pérez Gandul
Imaginea: Carles Gusi
Montajul: Cristina Pastor
Muzica: Roque Baños
Cu: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines, Manuel Morón, Carlos Bardem
Distribuit de: Films Distribution SAS
 
Regizorul şi scenaristul Daniel Monzón porneşte de la o situaţie îngrozitoare şi zugrăveşte inteligent povestea potenţialei cruzimi a fiecăruia dintre noi. (filmcritic.com)
 
Juan este angajat pe postul de gardian de închisoare şi încearcă să facă impresie bună prezentându-se la lucru cu o zi mai devreme. În timpul turului închisorii, are loc un accident, în urma căruia îşi pierde cunoştinţa şi este dus în celula 211 pentru a-şi reveni. Între timp, izbucneşte o revoltă, iar Juan se trezeşte singur printre ceilalţi prizonieri. Pentru a supravieţui, trebuie să pretindă ca este unul dintre ei.
 
Daniel Monzón a debutat ca regizor de lungmetraje cu filmul El corazón del guerrero (2000), pentru care a scris şi scenariul. Filmul s-a bucurat de succes internaţional şi a fost distins cu o serie de premii, la festivalurile de film fantastic de la Amsterdam, Montréal şi Porto. Au urmat El robo más grande jamás contado (2002), o combinaţie de acţiune spectaculoasă cu umor satiric, şi The Kovak Box (2006), care a câştigat premiul publicului la Festivalul de Film Fantastic din Suedia.
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună regie, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră - Premiile Cinema Writers Circle, Madrid, 2010; Cel mai bun film şi cel mai bun actor - Fotogramas de Plata, Madrid, 2010; Cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cea mai bună regie, cel mai bun montaj, cel mai bun actor debutant, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun sunet - Premiile Goya, 2010; Cel mai bun film - Premiile Sant Jordi, Barcelona, 2010; Premiul Golden Space Needle pentru cel mai bun actor (Luis Tosar) - Festivalul Internaţional de Film de la Seattle, 2010.
 
Nominalizat pentru cel mai bun actor (Luis Tosar) şi cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Europene de Film, 2010.
 
Website: http://www.celda211.com
 


 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus