mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 17,00, Cinemateca Eforie
11'e 10 kala / De la 10 la 11 / 10 to 11
Turcia / Franţa / Germania, 2009, 110', dramă
 
Regia şi scenariul: Pelin Esmer
Imaginea: Özgür Eken
Montajul: Ayhan Ergürsel, Cem Yildirim, Pelin Esmer
Muzica: Michael Kaczmarek
Cu: Nejat Işler, Mithat Esmer, Tayanç Ayaydın, Laçin Ceylan, Savaş Akova, Sinan Düğmeci
Distribuit de: Sinefilm
 
În viaţă, singurătatea poate lua foarte multe forme....
 
Este povestea lui Mithat, un colecţionar pasionat, şi a lui Ali, portarul clădirii de apartamente unde locuieşte acesta. Pentru Mithat, Istanbulul este la fel de vast ca şi colecţia sa, în timp ce pentru Ali, care vine dintr-un sat, oraşul se rezumă doar la clădirea de apartamente şi împrejurimile ei. Când ceilalţi locatari, temându-se de cutremure, decid demolarea blocului, Mithat începe un adevărat război pentru a-şi salva colecţia. Clădirea devine destinul comun al acestor doi oameni care trăiesc singuri şi care îşi vor schimba unul celuilalt soarta.
 
Pelin Esmer s-a născut în 1972, a studiat sociologie şi film, iar din 1995 a lucrat ca asistent de regie. Primul ei documentar - The Collector (2002) a fost selectat în numeroase festivaluri. În 2005 înfiinţează propria companie de producţie - Sinefilm. În acelaşi an realizează primul lungmetraj documentar - The Play (2005), pe care l-a filmat, montat şi produs şi care a avut premiera la Festivalul de Film de la San Sebastian, fiind ulterior selecţionat în peste 50 de festivaluri şi primind numeroase premii. De la 10 la 11, debutul în lungmetraj, a fost unul dintre cele şase proiecte alese în cadrul Résidence du Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes, 2007.
 
Premii:
Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul, 2009; Cel mai bun film, cel mai bun scenariu - Festivalul de Film Golden Boll, Adana, 2009; Cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de Film din Orientul Mijlociu, E.A.U., 2009; Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la Tromso, Norvegia, 2010; Cel mai bun film, Premiul criticii - Festivalul de film de la Nürnberg, 2010; Menţiune Specială a Juriului - Festivalul de Film Cinema Novo, Belgia, 2010; Cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună scenografie - Festivalul de Film de la Ankara, 2010; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film Tetouan, Maroc, 2010; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film IndieLisboa, Portugalia, 2010; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film Tofifest, Polonia, 2010; Cel mai bun regizor - Festivalul de Film Eurasia, Kazakhstan, 2010.
 
Website: http://www.10to11.com
 

 
Ora 19,00, Cinemateca Eforie
Scontro di civiltà per un ascensore a Piazza Vittorio / Ciocniri în Piazza Vittorio din cauza unui ascensor / Clash of civilization over an elevator in Piazza Vittorio
Italia, 2010, 96', dramă
 
Regia: Isotta Toso
Scenariul: Maura Vespini, Isotta Toso, Andrea Cotti, după un roman de Amara Lakhous
Imaginea: Fabio Zamarion
Montajul: Patrizio Marone
Muzica: Gabriele Coen, Mario Rivera
Cu: Kasia Smutniak, Daniele Liotti, Serra Yilmaz, Ahmed Hafiene, Marco Rossetti
Distribuit de: Intramovies
 
Când am citit romanul scris de Amara Lakhous, am simţit că am găsit matricea de la care să pornesc în construirea unei poveşti cinematografice care să investigheze unul dintre aspectele cele mai sensibile ale vremurilor noastre: mult temuta, discutata, negata sau invocata ciocnire dintre civilizaţii care dă naştere la dezbateri politice, sociale, culturale şi religioase.Isotta Toso
 
Într-un imobil din Piazza Vittorio din centrul Romei trăieşte o comunitate multietnică. Intrarea este păzită de Benedetta, o portăreasă intolerantă şi indiscretă. Doamna Fabiani îşi adoră câinele şi o dispreţuieşte pe Maria Cristina, o locatară ecuadoriană, care are o fetiţă dar şi un amant bengalez. De Maria Cristina şi de fetiţa ei are grijă profesorul Marini, căruia Dandini îi aminteşte, de câte ori are ocazia, de originea milaneză. Dandini are un bar în apropiere, unde lucrează Nurit, o iraniancă, locatară şi ea în clădire. La ultimul etaj stau fraţii Manfredi: Marco, un avocat care nu mai profesează, şi Lorenzo, care trăieşte din afaceri necurate. În centrul poveştii este liftul, în care se consumă drame existenţiale, neînţelegeri cotidiene şi tot felul de alte întâmplări din viaţa locatarilor. Tot în lift are loc o moarte misterioasă.
 
Acesta este primul film regizat de Isotta Toso, însă nu şi prima sa activitate cinematografică, ea fiind asistent de regie pentru Notturno bus (2007), în regia lui Davide Marengo.
 
Premii:
Premiul Lungo Lazio - Festivalul CineMadeInLazio, 2011; Premiul Nuovi Sguardi - Roma, 2010.
 
Website: http://www.scontrodiciviltailfilm.it
 


Ora 21,00, Cinemateca Eforie
Čekaj me, ja sigurno neću doći / Aşteaptă-mă, eu n-o să vin / Wait for Me and I Will Not Come
Serbia, 2009, 90', dramă romantică
 
Regia şi scenariul: Miroslav Momcilovic
Imaginea: Dusan Joksimovic
Montajul: Predrag Bogojevic
Muzica: Vladimir Divljan
Cu: Milos Samolov, Mirjana Karanovic, Gordan Kicic, Milica Mihajlovic, Branislav Trifunovic
Distribuit de: Brigada Film
 
Alek e atât de distrus de faptul că Teodora l-a părăsit, încât vrea să se spânzure. Îl opreşte, la timp, Bane, un bun prieten, căruia tocmai i-a murit tatăl. Alek nu poate să-i fie alături lui Bane pentru că se gândeşte tot timpul la Teodora. Teodora însă s-a îndrăgostit de Nemanja, un fanatic suporter al echipei Steaua Roşie din Belgrad, care o iubeşte pe Marina. Iar Marina este îndrăgostită de Alek. Cu toţii suferă, inclusiv Bane, care află că părinţii lui nu se iubiseră atât de mult pe cât era toată lumea convinsă. La un moment dat, ceva se schimbă însă.
 
Miroslav Momcilovic s-a născut în 1969 şi a absolvit cursurile Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad. Este autorul pieselor de teatru Belgrade on its knees (1997) şi Life from the beginning (2000) şi a scenariului pentru filmul When I grow up I'll be a kangaroo (2004) în regia lui Radivoje Andric. Aşteapta-mă, eu n-o să vin a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Cairo şi este al doilea lungmetraj, după Seven and a half (2006), selecţionat în numeroase festivaluri: Saraievo, Tetouan, Salonic, Istanbul, Göteborg, Praga, GoEast, Skopie, Roma etc.
 
Premii:
Cea mai bună regie - Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, 2010; Cel mai bun scenariu, Premiul IBIS şi Premiul FIPRESCI - Festivalul EXIT, Novi Sad, 2010; Cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI şi Premiul Publicului - Festivalul SOFEST, Serbia, 2010; Premiul Special al juriului pentru scenariu şi Premiul Golden Mimosa pentru cea mai bună actriţă - Festivalul de Film din Herceg Novi, 2010; Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI - Festivalul de Film Screenplay din Vrnjacka Banja, 2010; Cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI - Film Meetings în Nis, 2010.
 
Website: http://momcilovic.filmbrigada.com
 

 
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus