Realitatea Românească / decembrie 2002
***1/2 (pentru că jonglează cu un număr mare de personaje fără a pierde pe nimeni pe parcurs, pentru că are umor şi o idee clară în spatele scenariului, pentru că e Robert Alman)


Nominalizat la şapte premii Oscar, Gosford Park a cucerit un singur premiu, pe cel pentru scenariu original, împărţit de Altman şi Bob Balaban, care şi joacă un rol în acest film.

Peste 10 actori britanici de primă clasă, cărora li se alăture câţiva americani, joacă în acest film roluri cu întinderi comparabile, aşa că, până la urmă nu se poate spune că cineva este eroul acestui film. Crima (dublă, în sensul că victima este deopotrivă otrăvită şi înjunghiată) are loc după prima oră de film, petrecută numai cu familiarizarea spectatorului cu personajele.

Ca de fiecare dată în filmele lui Altman, personajele şi micile lor poveşti sunt mai interesante decât scenariul în mare. Dar, până la urmă, filmul este o experienţă nu numai plăcută, ci şi, în unele momente, emoţionantă.
Regia: Robert Altman Cu: Maggie Smith, Kristin Scott-Thomas, Michael Gambon

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus