februarie 2011
ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti vă invită pe 5 şi 12 martie 2011, ora 19.00, la primele două reprezentaţii ale piesei de teatru O lume pe dos în regia Iarinei Demian - "un spectacol ce descrie fără menajamente lumea în care trăim - o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg la soluţii limită, fiindcă nu-şi mai găsesc locul, liniştea, măsura, sentimentele sau identitatea."

După Biloxi Blues (piesa celebrului Neil Simon, jucată cu mare succes la Teatrul de Comedie şi în turnee prin ţară) regizoarea Iarina Demian revine la dramaturgia americană contemporană, reunind într-o singură montare trei piese scurte ale unor autori consacraţi. Preludiu şi Liebestod - de Terrence Mc Nally, Problema - de A.R. Gurney şi Naomi în camera de zi - de Cristopher Durang sunt cele trei farse tragice care alcătuiesc Lumea pe dos în care Tudor Chirilă trece cu dezinvoltură de la o partitură la alta.

"O lume pe dos este un spectacol la care ţin foarte mult. Pentru mine a fost o provocare să joc trei roluri în trei piese diferite, care se constituie într-un singur spectacol. Tema singurătăţii, într-o lume în care aparent nu eşti niciodată singur, m-a incitat şi m-a motivat să construiesc nişte personaje complexe. Întotdeauna am considerat că tragi-comedia este genul care se potriveşte perfect comportamentului uman. Iar O lume pe dos este un spectacol care îţi stârneşte hohote de râs dar te şi pune pe gânduri, te emoţionează şi te invită să reflectezi la condiţia omului într-o lume modernă cu adevărat pe dos. Vă aşteptăm la teatru, doamnelor şi domnilor!" (Tudor Chirilă)

"În cele trei piese din dramaturgia americană pe care le-am intitulat O lume pe dos am găsit nenumărate virtuţi. Cred că temele universale şi poezia nu aparţin doar teatrului clasic, ci şi celui contemporan. Actualitatea ideilor m-a condus la găsirea unor mijloace de expresie cel puţin la fel de actuale. Întotdeauna am pornit de la propria mea emoţie cu care am încercat să-i contaminez şi pe alţii. Nu cred că trebuie să mergem la teatru doar ca să ne distrăm sau să vedem o paradă a modei. Încercaţi nu doar să «priviţi» spectacolul nostru, ci să-l şi «vedeţi»! O lume pe dos nu se vrea o oglindă mincinoasă, capabilă să înfrumuseţeze spectatorul pentru a se recunoaşte în ea şi a se îndrepta cu plăcere spre minciunile kitsch-ului. Să nu ne facem iluzii legate de lumea în care trăim. Să privim în faţă situaţiile limită ale existenţei umane şi să ne gândim că fiecare dintre noi facem parte din ea. Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drâmbăreanu, Andrei Runcanu întregesc cu succes tabloul acestei lumi." (Iarina Demian)


 

Spectacolul s-a jucat în perioada 2009 - 2010 într-o primă serie de reprezentaţii la Sala Studio a Teatrului de Comedie, cu casa închisă, în faţa unor spectatori uimiţi, intimidaţi, incitaţi.

Iarina Demian: "Vă aşteptăm într-o sală frumoasă şi prietenoasă pe care ArCuB a deschis-o de curând. As putea spune că şansa noastră de a juca o nouă serie cu spectacolul O lume pe dos se numeşte ArCuB."

Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 31.80 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) şi 15.90 lei (reducere la Categoria II - numai pentru elevi, studenţi, pensionari pe baza prezentării legitimaţiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14) şi prin reţeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti sau online pe www.eventim.ro.
Program Casa de bilete ArCuB: 21- 27 februarie: orele 12.00 - 20.00 / 28 februarie - 12 martie: orele 10.00 - 17.00 (detalii pe www.arcub.ro).

Producător: ArCuB
Coproducător: Fundaţia artEST
Parteneri media: Bucureşti FM, 24FUN, România Liberă, Port.ro, Metropotam.ro, Arhitectura.ro, Paspartu, Youmago.ro, RATB, Eventim.

Ecourile Lumii pe dos în presă

"Acest spectacol mi se pare un studiu. O formulă care investighează tipuri de psihologii, de tensiuni, de nelinişti şi suferinţe. De zi cu zi.(...)Este un transfer ciudat care se face permanent între sunet, cuvânt şi mişcare, gest. Un exerciţiu dificil pe care Tudor Chirilă şi-l asumă cu maturitate. (...) După multă vreme am văzut-o din nou pe scenă pe Iarina Demian: impecabilă! (...) Iarina Demian face un rol bijuterie în Naomi, mama agitată, debusolată, care nu-şi găseşte nicicum liniştea interioară şi reuşeşte să o spulbere definitiv şi pe a celor din jur. (...)" (Marina Constantinescu - România Literară)

"Este o magie tehnică şi regizorală în tot acest spectacol, o magie creată de Iarina Demian. Tudor Chirilă joacă şi el halucinant, are o privire de geniu bufon (...) Cu adevărat impresionant este personajul pe care-l joacă Iarina Demian în ultima piesă a ciclului (...), inclusiv costumul şi accesoriile, este tot ce poate fi mai bizar şi mai amuzant.(...)" (Mircea Ghiţulescu - Lucefărul)

"Spectacolul merită să fie văzut. Am fost cu adevărat impresionată şi mi-am adus aminte de ce spunea Toscanini: «nu vă uitaţi la băţul ăsta stupid din mâna mea, nici eu nu ştiu ce face, dar simţiţi, simţiţi ce vreau»." (Simona Chiţan - Adevărul)

"O partitură interpretată tulburător de Tudor Chirilă (...) întreaga montare este marcată de un evident bun gust (...) O lume pe dos este o reuşită. Iarina Demian nu este doar o actriţă unică, ci şi un regizor special. Este lumea noastră văzută altfel, dinspre căptuşeală către exterior (...) emoţionantă şi tăios de sinceră. Trei ipostaze din existenţa unor oameni de azi, umor inedit şi o creativitate explozivă" (Răzvana Niţă - Port.ro)
De: Terrence McNally, A. R. Gurney Jr., Christopher Durang Regia: Iarina Demian Cu: Tudor Chirilă, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Simona Stoicescu, Andrei Runcanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus