martie 2011
Articole diverse
Goran Rebic s-a născut în 1968 la Vršac / Voivodina (fosta Iugoslavie) şi a copilărit la Viena. A studiat la Academia de Film din Viena.  Primele filme le-a dedicat în întregime problematicii fostei Republici Iugoslavia. Goran Rebic s-a dedicat în filmele şi documentarele sale ca nici un alt regizor dramei fostei Republici Iugoslavia într-o manieră acută şi cinstită. Din acest motiv Forumul Cultural Austriac împreună cu Noul Cinematograf al Regizorului Român doresc să prezinte, în premieră în România, patru dintre cele mai importante lucrări ale regizorului. Cu acest prilej regizorul va fi invitat la Bucureşti.


Joi, 24 martie 2011, ora 19.00 - Donau - Dunaj, Duna, Dunav, Dunărea
Vineri, 25 martie 2011, ora 19.00 - Jugofilm
Sâmbătă, 26 martie 2011, ora 18.00 - The Punishment / Pedeapsa
Sâmbătă, 26 martie 2011, ora 20.00 - Donau - Dunaj, Duna, Dunav, Dunărea
Duminică, 27 martie 2011, ora 18.00 - La marginea lumii
Duminică, 27 martie 2011, ora 20.00 - The Punishment / Pedeapsa
Luni, 28 martie 2011, ora 18.30 - La marginea lumii
Luni, 28 martie 2011, ora 20.30 - Jugofilm

Intrare: 7 RON
Adresă: Muzeul Ţăranului Român, Intrarea Monetariei, nr 3


***
Sinopsisuri


La marginea lumii
Film documentar
Austria, 1992, 90 minute, versiune originală cu subtitrări în limbile română, germană şi engleză
Regie & scenariu: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Montaj & sunet: Frank Soiron
Producţie: Lotus Film, Vienna
 
Acest documentar a fost filmat în 1991 / 1992 anul în care republicile şi provinciile din Iugoslavia începeau să lupte pentru independenţa lor. La acel moment regizorul Goran Rebic născut în Voivodina / Serbia călătorea la Tiflis / Georgia pentru a-şi face o imagine despre războiul civil. În acest fel războiul din Caucaz a devenit o imagine simetrică pentru războiul din fosta Iugoslavie. După încheierea lucrărilor la film, războiul în care s-a prăbuşit Iugoslavia mai avea să dureze încă ani buni.

Jugofilm
Dramă
Austria, 1997, 35 mm, 88 minute, germană, sârbă cu subtitrare în română şi engleză

Regie: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Sunet: Bernhard Weirather, Andreas Kopriva
Montaj: Andreas Kopriva
Decoruri: Bertram Reiter
Costume: Elisabeth Pongracz
Muzică: Andi Haller And The Lonesome Andi Haller Band
Director de producţie: Wernfried S. Natter
Producţie: Lotus Film
Distribuţie: Eva Mattes, Merab Ninidze, Ljubisa Samardzic, Michi Jovanovic, Tamara Simunovic
Film realizat cu sprijin financiarul din partea Austrian Film Institute, ORF, Vienna Film Fund

Acest film, un manifest împotriva naţionalismului, relatează povestea cutremurătoare a unei familii de muncitori stabilite de decenii în Viena, a cărei viaţă tihnită, tipic burgheză este prinsă în vâltoarea violenţei şi a suferinţei odată cu destrămarea Iugoslaviei. Povestit cu multă tandreţe din prisma tânărului Milan, filmul descrie vehemenţa cu care idila de familie a Tomicilor este distrusă, deoarece premoniţia, viziunile neîmplinite despre eroi şi lipsa cuvintelor determină această viaţă. Visul unei vieţi frumoase este distrus când Sascha, fiul mai mare se întoarce de la război şi nu face faţă realităţii.
 
The Punishment
Film documentar
Austria, 2000, 100 de minute, română, engleză, germană
Regie şi scenariu: Goran Rebic
Imagine: Jerzy Palacz
Montaj: Martin Matusiak
Producători: Novotny & Novotny
 
Acest documentar trebuie privit ca o continuare a filmului Jugofilm. Sunt prezentate bombardarea oraşului Belgrad de către NATO, frica şi nesiguranţa cărora a fost expusă atunci populaţia civilă. În acel moment imaginea Serbiei prezentată în mass media vestică era deja foarte distorsionată. În acest sens bombele aruncate asupra Belgradului urmau a fi percepute drept pedeapsă.
 
Donau - Dunaj, Duna, Dunav, Dunărea
Dramă
Austria, 2003, 35 mm, 90 de minute, germană cu subtitrare în română şi engleză
Regie: Goran Rebic
Scenariu: Goran Rebic, Heinrich Ambrosch
Distribuţie: Otto Sander, Robert Stadlober, Annabelle Mandeng, Florin Piersic Jr., Svetozar Cvetkovic, Volodymyr Goryansky, Denisa Der, Sonja Savic, Tatiana Iekel, Cristi Iacob, Ioana Calota, Olimpia Olari şi Ioana Flora
Producţie: Lotus Film
 
Acest "roadmovie" a cărui acţiune se petrece de-a lungul Dunării pe un şlep, surprinde un grup de persoane naufragiate în viaţă, de provenienţă foarte diferită. Unii dintre ei trăiesc de mai mulţi ani pe apă şi se tem să revină la viaţa de pe uscat. Pe alţii soarta i-a împins pe barcă doar pentru această călătorie. Franz, căpitanul, îşi cârmuieşte pentru ultima dată barca către Marea Neagră şi Ucraina, unde aceasta urmează a fi dezmembrată. Bruno, în vârstă de 18 ani, aduce sicriul mamei sale la bord, pe care urmează să îl încredinţeze apelor Dunării la Porţile de Fier. Românul Mircea este scos din ape în timp ce încearcă să ajungă înot la graniţa cu Austria. Donau - Dunaj, Duna, Dunav, Dunărea a avut premiera la festivalul de film de la San Sebastian şi a fost distins cu premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film Mannheim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus