Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Zilele Filmului Portughez, 2011


aprilie 2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În perioada 19 - 21 aprilie 2011, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) are loc cea de-a patra ediţie a Zilelor Filmului Portughez, eveniment organizat de Ambasada Portugaliei în parteneriat cu ICR, cu sprijinul Institutului Camões. Proiecţiile vor începe la ora 18.30.

Ediţia - prima exclusiv alb-negru - propune o selecţie de trei titluri de referinţă în istoria cinematografică lusitană, dar şi mondială: Canção de Lisboa, de Cottinelli Telmo - 1933 (marţi, 19 aprilie); Ala-Arriba!, de Leitão de Barros - 1942 (miercuri, 20 aprilie); Belarmino, de Fernando Lopes - 1964 (joi, 21 aprilie).

Fiecare producţie reprezintă cel puţin o premieră de ordin tehnic şi/sau de compoziţie - primul film portughez cu sunet, prima comedie (Canção de Lisboa), prima docu-ficţiune (şi a doua etnoficţiune pe plan internaţional), primul film portughez premiat în străinătate (Ala-Arriba!), unul dintre primele filme care identifică Noul Cinematograf portughez, cu abordări regiozorale metaforice (Belarmino).

Filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
Detalii: www.icr.ro/film_portughez_2011

PROGRAM

Marţi, 19 aprilie 2011, ora 18.30
Cançao de Lisboa / Cântecul Lisabonei

comedie, Portugalia, 1933, 85 min
Regia: José Cottinelli Telmo
Scenariul: José Cottinelli Telmo
Distribuţie: Beatriz Costa, Vasco Santana, Antonio Silva
Sinopsis
Vasco este student la medicină în Lisabona, susţinut financiar de mătuşile lui bogate din Trás-os-Montes, pe care le-a minţit, spunându-le că a absolvit facultatea. Tânărul duce o viaţă boemă, preferând petrecerile şi fetele, în special pe Alice, o croitoreasă din cartierul Castelinhos. Prietenia celor doi îl supără pe tatăl fetei, ambiţiosul croitor Caetano, care ştie despre datoriile şi stilul de viaţă al lui Vasco. După ce pică încă unul din examenele finale, primeşte anunţul unei vizite din partea mătuşilor.
Cântecul Lisabonei este primul film sonor portughez şi prima comedie portugheză, o producţie de succes la nivel internaţional. Este singurul film al lui José Cottinelli Telmo, cunoscut ca arhitect şi mai puţin ca regizor, dar care a pus bazele cinematografiei portugheze.

Miercuri, 20 aprilie 2011, ora 18.30
Ala-Arriba!

docu-ficţiune, Portugalia, 1942, 94 min
Regia: Leitão de Barros
Scenariul: Alfredo Cortez, Augusto de Santa-Ritta
Distribuţie: Ilidio Rocha Silvestre, Elsa Branca-Flor, Domingos Gonçalves
Sinopsis
Ala-arriba! este o expresie a locului, tradusă în limba română prin heirup!, folosită de pescari atunci când aduceau pe braţe bărcile pe uscat. Acţiunea se desfăşoară în satul de pescari Póvoa de Varzim, sărăcit din cauza lipsei de peşte, şi se concentrează în jurul iubirii interzise dintre Julha şi João Moço. Protagoniştii sunt aproape în totalitate locuitori din Póvoa de Varzim, pentru veridicitatea practicilor şi obiceiurilor.
Filmul este apreciat pentru valoarea sa antropologică şi este cea de-a doua etnoficţiune din istoria cinematografică, un pionier al genului. Este, de asemenea, primul film portughez premiat la o competiţie internaţională - Cupa Biennale acordată lui Leitão de Barros la Veneţia, în 1942 - şi este o producţie a regimului Estado Novo (1933-1974), realizat cu sprijinul Secretariatului Naţional pentru Propagandă, Comisariatului pentru Şomaj şi Ministerului Construcţiilor.

Joi, 21 aprilie 2011, ora 18.30
Belarmino

documentar, Portugalia, 1964, 72 min
Regia şi scenariul: Fernando Lopes
Distribuţie: Belarmino Fragoso, Albano Martins, Tony Afonso, Jean-Pierre Gebler, Bernardo Moreira
Sinopsis
Belarmino este un fost campion de box provenit dintr-o familie modestă, care a avut momentele sale de glorie, dar a fost şi exploatat pentru interesele altora. Rămas doar cu amintirile, acesta trăieşte marginalizat, rătăcind prin Lisabona. Ca să-şi câştige existenţa, prestează servicii mărunte - lustragiu, desenator, portar.
Anii '60, sfârşitul regimului dictatorial portughez, au fost marcaţi de tulburări sociale, nemulţumiri, dar şi de un mare apetit cultural şi inovaţii în cinematografie. Cinema Novo începe să se impună la începutul deceniului, iar unul din primele filme care prezintă noua abordare este Belarmino. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Documentary Mondays revine - acum, la voi acasă , Comunicat de presă
 Independenţa Film vine la tine acasă cu Parasite şi alte filme premiate cu Palme d'Or , Comunicat de presă
 HAPPYCINEMA oferă noi documentare şi un portofoliu variat de producţii online, Comunicat de presă
 S-au deschis înscrierile pentru ediţia 2020 a rezidenţei de scenaristică Pustnik, Comunicat de presă
 Accesibilizarea inefabilului... împieliţat, Marian Rădulescu
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer