aprilie 2011
Duminică, 1 mai 2011, HBO România vă invită, din nou, la Ziua Filmului Românesc.
 
De la prânz şi până după miezul nopţii veţi putea urmări o selecţie din cele mai recente şi premiate filme din diverse categorii: lung-metraje, scurt-metraje şi documentare: Medalia de onoare, Marţi, după Crăciun, Colivia, The Shukar Collective Project şi multe altele.
 
Titlurile prezentate în premieră la televiziune sunt Căutare - regia Ionuţ Piturescu, Căpşuni în aprilie - regizat de Cornel Mihalache, Oxigen - semnat Adina Pintilie, 10 - în regia lui Dorian Boguţă, Apele tac - semnat de Anca Miruna Lăzărescu şi Aurora - noul film al lui Cristi Puiu.

"Căutare este un film despre doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic." Filmul a fost premiat în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010.
 

În Căpşuni în aprilie un tată (Mircea Albulescu) şi fiul său (Dan Aştilean) se reîntâlnesc după 3 ani în care nu şi-au mai vorbit. Tatăl este pe moarte, aşa că este timpul pentru o ultimă discuţie serioasă. Scurtmetrajul a fost prezentat la TIFF în 2009.
 

Stilizatul Oxigen este inspirat din poveştile reale despre cei care, în timpul regimului comunist din România, au riscat totul încercând să părăsească ţara. Câţiva au reuşit să scape, dar cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa. Filmul a obţinut o nominalizare la Premiile GOPO 2011 pentru cel mai bun scurtmetraj.

Pe vremea când era doar un scenariu, 10 a participat la concursul HBO / TIFF. Irina (Irina Teodorescu) hotărăşte să se despartă de Vlad (Andrei Aradits). Ei se înţeleg să se întâlnească într-un băruleţ ca să poată avea o ultimă discuţie, dar Vlad are un plan numai de el ştiut. Scurtmetrajul a fost prezentat la TIFF, în 2010.

 
Apele tac se întâmplă în România anului 1986. Gregor (Toma Cuzin) şi Vali (Andi Vasluianu) vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot. Amândoi au nevoie unul de altul, dar niciunul nu are încredere în celălalt. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de la Berlin, în 2011.     
 

"Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid". Cu aceste cuvinte îşi descrie Cristi Puiu Aurora, poate cel mai ambiţios film românesc din istoria recentă, în care, pe lângă regizorul devenit actor, mai joacă Luminiţa Gheorghiu, Valeria Seciu, Clara Vodă, Catrinel Dumitrescu, Valentin Popescu, Gheorghe Ifrim şi Gelu Colceag. Această "lecţie de regie cu sânge rece" a avut premiera în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

 


Iată programul complet al selecţiei:
 
Ora 12:45
Circul vesel
Regia: Claudiu Mitcu


Ora 13:40
Caviar (Icre negre)
Regia: Răzvan Săvescu
 
Ora 14:00
Trenul foamei
Regia: Viorel Timaru

Ora 14:30
Căutare
Regia: Ionuţ Piturescu
 
Ora 15:05
Derby
Regia: Paul Negoescu
 
Ora 15:25
Căpşuni în aprilie
Regia: Cornel Mihalache
 
Ora 15:50
Medalia de onoare
Regia: Călin Peter Netzer
 
Ora 17:35
Oxigen
Regia: Adina Pintilie

Ora 18:20
Colivia
Regia: Adrian Sitaru

 
Ora 18:40
Lord
Regia: Adrian Sitaru

Ora 19:05
10
Regia: Dorian Boguţă

Ora 19:25
Apele tac
Regia: Anca Miruna Lăzărescu
 
Ora 20:00
Aurora
Regia: Cristi Puiu

Ora 01:15
The Shukar Collective Project
Regia: Matei-Alexandru Mocanu

 
Ora 02:35
Marţi, după Crăciun
Regia: Radu Muntean
 
La HBO "sărbătorim" 1 mai cu filme româneşti!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus