mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 15,00, Cinemateca Eforie
Černý Petr / Popa Prostu' / Black Peter
Cehoslovacia, 1964, 85', dramă
 
Scenariul: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek
Imaginea: Jan Němeček
Montajul: Miroslav Hájek
Muzica: Jiří Šlitr
Cu: Ladislav Jakim, Pavla Martínková, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt
 
Petr are doar 17 ani şi lucrează ca supraveghetor într-un magazin cu autoservire, fără să exceleze în prinderea celor care sustrag produse din rafturi. În restul timpului, băiatul trăieşte cu stângăcie prima sa poveste de dragoste, iar seara, acasă, e nevoit să suporte predicile tatălui său, veşnic nemulţumit.
 
Popa Prostu' (cunoscut şi ca Asul de pică) este primul lungmetraj de ficţiune al lui Miloš Formanşi i-a adus acestuia Premiul Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno în 1964.



Ora 17,00, Cinemateca Eforie
Lásky jedné plavovlásk / Dragostea unei blonde / Loves of a Blonde
Cehoslovacia, 1965, 75', comedie
 
Scenariul: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
Imaginea: Miroslav Ondříček
Montajul: Miroslav Hájek
Muzica: Evžen Illín
Cu: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Menšík, Ivan Kheil, Jiří Hrubý
 
Tânăra Andula, lucrătoare într-o fabrică de încălţăminte dintr-un oraş cehoslovac de provincie, visează la marea dragoste. Dezamăgită de bărbaţii din partea locului, fata se îndrăgosteşte de fermecătorul pianist al unei trupe muzicale venite în turneu şi pleacă după el la Praga, spre disperarea părinţilor.
 
Premii şi nominalizări:
În competiţie pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar, Globurile de Aur, 1967; În competiţie pentru Leul de aur - Festivalul de Film de la Veneţia, 1967; Cel mai bun film european - Premiile Bodil, 1967; Cel mai bun regizor - Premiile Jussi, 1967



Ora 19,00, Cinemateca Eforie
Hoří, má panenko / Balul pompierilor / The Firemen's Ball
Cehoslovacia, 1967, 73', dramă
 
Scenariul: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
Imaginea: Miroslav Ondříček
Montajul: Miroslav Hájek
Muzica: Karel Mares
Cu: Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Josef Valnoha, František Debelka
 
Membrii detaşamentului de pompieri dintr-un orăşel de provincie organizează o petrecere grandioasă, cu prilejul aniversării fostului lor şef. Din păcate, nimic nu se desfăşoară conform planului iniţial, fie din pricina furtului premiilor de tombolă, fie pentru că participantele la concursul de frumuseţe nu sunt tocmai frumoase.
 
Balul pompierilor este ultimul film pe care Forman îl realizează în Cehoslovacia natală. Este şi primul film color şi o piatră de hotar în Noul val cehoslovac. Filmul a intrat în competiţie pentru cel mai bun film străin - Premiile Oscar, 1967.A fost selectat şi în competiţia Festivalului de Film de la Cannes, în 1968, dar festivalul a fost anulat din cauza evenimentelor din mai, din acel an.



Ora 21,00 Cinemateca Eforie
Dobře placená procházka / O plimbare bine plătită / A Walk Worthwhile
Cehia, 2009, 85', comedie muzicală
 
Regia: Miloš Forman
Scenariul: Jiří Suchý, Jiří Šlitr
Imaginea: Jan Malíř
Montajul: Tonička Janková
Muzica: Jirí Slitr
Cu: Jiří Suchý, Dáša Zázvurková, Petr Stach, Petr Píša, Tereza Hálová
Distribuit de: Falcon
 
O plimbare bine plătită este un spectacol muzical celebru, scris de legendarul duet Jiří Suchý - Jiří Šlitr, pus în scenă la teatrul Semafor, pentru prima dată în 1965. Piesa a reprezentat unul din succesele mari ale teatrului, rejucată de nenumărate ori şi a cunoscut chiar o adaptare pentru film de televiziune, regizat de Miloš Forman împreună cu Ján Roháč în 1966. În 2007, spectacolul a fost din nou pus în scenă, de data aceasta la Teatrul Naţional din Praga, de către Miloš Forman împreună cu fiii săi, Petr - scenograf şi Matěj - responsabil cu decorurile. Această nouă aventură a dat naştere unei versiuni pentru marele ecran.
 
Căsătoriţi de tineri, Uli şi Vanilla sunt pe punctul de a semna actele de divorţ, când o telegramă misterioasă de la Liverpool le încurcă planurile. Scrisoarea îi informa despre decesul unei mătuşi bogate şi despre moştenirea de un milion de lire, pe care aceasta a lăsat-o copilului lor, nenăscut încă. Şansa de a deveni putred de bogaţi le surâde foarte tare, astfel încât cuplul încearcă să găsească o soluţie rapidă ca să pună mâna pe bani.

Website: http://www.awalkworthwhile.com



Miloš Forman s-a născut în 1932 în Cehoslovacia şi este cunoscut ca regizor, scenarist, actor şi profesor. După studii la Şcoala de Film din Praga (FAMU), realizează câteva scurtmetraje, după care se lansează în punerea în scenă a unor comedii. Primul său lungmetraj, Popa Prostu' (1963), cu care câştigă Leopardul de Aur la Locarno, îl face cunoscut şi în afara graniţelor. Următoarele filme din ţara natală - Dragostea unei blonde (1965) şi Balul pompierilor (1967) cărora le dă o coloratură de satiră socială, se opun conformismului şi scolasticii producţiilor comuniste ale acelei epoci. În 1968, după invadarea Cehoslovaciei, a plecat la Paris şi apoi la New York, unde mai târziu a devenit profesor de film la Universitatea Columbia. În 1977 a primit cetăţenia americană.
În S.U.A., primul film pe care îl realizează este o comedie socială despre clasa de mijloc americană - Taking Off (1971, Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes), după care schimbă registrul total cu One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975, cu Jack Nicholson în rolul principal), recompensat cu cinci premii Oscar dintre cele nouă nominalizări, dar şi cu şase premii Globul de Aur şi tot atâtea premii BAFTA. Nouă ani mai târziu, în 1985, câştigă un nou Oscar, cu Amadeus, adaptare a scenariului lui Peter Shaffer despre viaţa lui Mozart. Tot pentru Amadeus primeşte şi un César şi un Glob de Aur. Între timp, semnează şi varianta cinematografică a comediei muzicale cult pe Broadway - Hair (1979) şi realizează, în Ragtime (1981), o frescă a Americii la început de secol XX.
Valmont (1989), propria sa viziune asupra romanului lui Laclos - Legături periculoase, pentru adaptarea căruia colaborează cu Jean-Claude Carrière, dezamăgeşte publicul şi criticii de film.
Se dedică biografiilor regizând People vs. Larry Flynt (1996, Ursul de Aur la Berlin, Globul de Aur), urmat de Man on the Moon (1999, Ursul de Argint la Berlin, inspirat din viaţa comicului american Andy Kaufman) şi de Goya's Ghosts în 2007, pentru al cărui scenariu colaborează din nou cu Jean-Claude Carrière.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus