mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 19,00, Cinemateca Eforie

Einayim Petukhoth / Cu ochii larg deschişi / Eyes Wide Open

Israel / Germania / Franţa, 2009, 91', dramă
 
Regia: Haim Tabakman
Scenariul: Merav Doster
Imaginea: Axel Schneppat
Montajul: Dov Stoyer
Muzica: Nathaniel Méchaly
Cu: Zohar Shtrauss, Ran Danker, Tinkerbell, Tzahi Grad, Isaac Sharry
Distribuit de: Films Distribution
 
O persoană religioasă se confruntă tot timpul cu păcatele. Ca urmare, trebuie tot timpul să se redefinească. Astfel, cu cât eşti mai aproape să comiţi un păcat, cu atât eşti mai conştient de ceea ce eşti. Eu văd Cu ochii larg deschişi ca pe o maşină care vine cu viteză spre tine şi, cu toate acestea, continui să mergi în aceeaşi direcţie. Nu te abaţi din drum. Înţelegi totul, dar nu te poţi opri. (Haim Tabakman)
 
Aaron este măcelar şi face parte din comunitatea evreilor ultraortodocşi din Ierusalim. Este căsătorit cu Rivka şi au împreună patru copii. Într-o zi, întâlneşte un student de 22 de ani, Ezri, faţă de care se simte foarte atras. Dragostea şi pasiunea pentru Ezri îl fac pe Aaron să-şi neglijeze familia şi viaţa în comunitate. Începe însă să-l chinuie sentimentul de vinovăţie, la care se adaugă şi presiunile din partea comunităţii. Aaron ajunge astfel la o decizie radicală.
 
Născut în 1975, Haim Tabakman a absolvit secţia Cinema şi televiziune a Universităţii din Tel Aviv. Primul său scurtmetraj, Free Loaders, a fost selectat în 2003 la Festivalul de Film de la Cannes (Cinéfondation) şi la festivalurile de la Karlovy Vary şi de la Montpellier. În 2004, un alt scurtmetraj al său, The Poet's Home, a făcut parte din selecţia Cinéfondation, la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, a lucrat la montajul mai multor filme, între care My Father, My Lord (2007), în regia lui David Volach. Cu ochii larg deschişi este primul său film artistic de lungmetraj.
 
Premii:
Marele Premiu pentru cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la Ghent, Belgia, 2009; Cel mai bun actor - Festivalul de Film de la Ierusalim, 2009; Premiul John Schlesinger - Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, 2010
 
Website: http://www.eyeswideopenfilm.com



Ora 21,00 Cinemateca Eforie
Armadillo
Danemarca, 2010, 100', documentar
 
Regia: Janus Metz
Imaginea: Lars Skree
Montajul: Per K. Kirkegaard
Muzica: Uno Helmersson
Distribuit de: Clorofilm
 
Armadillo este o călătorie în mintea soldaţilor, un film unic despre povestea eternă a bărbatului şi a războiului, în versiunea contemporană, în Afganistan.
 
Un documentar despre cinismul exacerbat şi dependenţa de adrenalină a soldaţilor tineri în război. Mads şi Daniel au plecat în prima lor misiune în provincia Helmand, Afganistan. Sunt cantonaţi în tabăra de la Armadillo, chiar pe linia frontului Helmand, şi duc lupte violente împotriva talibanilor. Misiunea soldaţilor este de a asigura securitatea afganilor şi de a împiedica ofensiva talibanilor. Însă, pe măsură ce luptele se intensifică şi operaţiunile devin tot mai periculoase, tinerii soldaţi danezi devin tot mai cinici, iar prăpastia dintre ei şi localnici se adânceşte. Treptat se instalează teama, şi de aici... alienare si deziluzii.
 
Janus Metz s-a născut în 1974 şi a studiat comunicare şi dezvoltare internaţională. A lucrat ca documentarist pentru numeroase proiecte de film documentar. Debutează cu Township Boys (2006). Tot în 2006 produce Clandestine, un film de televiziune care urmăreşte un grup de emigranţi africani prin Sahara, în drumul lor spre Europa. Cunoaşte succesul cu Love on Delivery (2008, câştigător a două premii GuldDok la CPH:DOX), despre femei tailandeze în căutarea unor soţi danezi. Urmează Ticket to Paradise (2008, Menţiune specială la CPH:DOX) în care abordează din nou tema prostituţiei şi a globalizării.
 
Premii:
Marele Premiu - Semaine de la Critique, Festivalul de Film de la Cannes, 2010; Cel mai bun film documentar - Festivalul de Film de la Zűrich, 2010; Cel mai bun film documentar - Festivalul de Film de la Cagliari, 2010; Premiul Griegerson pentru film documentar - Festivalul de Film de la Londra, 2010; Cea mai bună imagine, Cea mai bună priză de sunet - Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, 2010.
 
Website: http://www.armadillothemovie.com
 

 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus