mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 16,00, Cinema Studio
Pandora'nin Kutusu / Cutia Pandorei / Pandora's Box
Turcia, 2008, 112', dramă
 
Regia: Yeşim Ustaoğlu
Scenariul: Yeşim Ustaoğlu, Sema Kaygusuz
Imaginea: Jacques Besse
Montajul: Franck Nakache
Muzica: Jean-Pierre Mas
Cu: Tsilla Chelton, Derya Alabora, Övül Avkıran, Onur Ünsal
Distribuit de: The Match Factory
 
Povestea unei ţări în tranziţie, în care oamenii sunt forţaţi să trăiască vieţi care nu le mai aparţin şi care nu-i mai împlinesc. Atitudine dispreţuitoare, prejudecăţi, ipocrizie, depresii, evadare, nihilism. Diferenţe de clasă şi conflicte de clasă. False legături. Lipsa de comunicare. Sentimente de vinovăţie. Frică şi singurătate ... Pe scurt, tot ce ţine de omul modern, este ascuns în această cutie a Pandorei.
 
Două surori şi un frate locuiesc în centrul Istanbulului. Fac parte din clasa mijlocie, au între 30 şi 40 de ani şi duc vieţi diferite. Într-o zi, un apel telefonic îi aduce din nou împreună, într-o călătorie prin suburbiile şi satele Turciei, către un mic orăşel la Marea Neagră, locul naşterii. Mama lor, foarte în vârstă, a dispărut. Treptat, tensiunile dintre ei ies la iveală, ca dintr-o cutie a Pandorei şi vechi răni sunt redeschise. Când în cele din urmă o găsesc pe mama lor, şi află că suferă de boala Alzheimer, realizează şi cât de sărace sunt vieţile lor.
 
Yeşim Ustaoğlu şi-a început cariera în cinematografie cu câteva scurtmetraje - To Catch a Moment (1984), Magnafantagna (1987), Duet (1990), Hotel (1992) etc. Debutează în lungmetraj în 1994 cu The Trace. Primeşte recunoaşterea internaţională cu Journey to the Sun (1999), care a primit Premiul Blue Angel pentru cel mai bun film european şi Premiul Păcii la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Următorul lungmetraj - Waiting for the Clouds (2004) - povestea unei femei forţate să-şi ascundă identitatea 50 de ani - este premiat la Sundance şi primeşte o bursă a Serviciului German de Schimburi Academice (DAAD).
 
Premii:
Premiul Silver Shell pentru cea mai bună actriţă, Premiul Golden Shell pentru cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, 2008; Cea mai bună actriţă în rol secundar - Festivalul de Film Golden Orange, Antalya, 2008; Premiul pentru Excelenţă în cinematografie - Festivalul de Film Turcesc din Boston, 2010; Premiul Eurimages - Festivalul MedFilm, Italia, 2009; Premiul Vic Silayan pentru cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film Cinemanila, 2009; Premiul Special al Juriului, cele mai bune preformanţe actoriceşti - Festivalul Internaţional de Film din Fajr, Iran, 2009; Cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film de la Amiens, 2008; Cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film din Valenciennes, Franţa, 2009; Premiul 3rd Castles - Festivalul Internaţional de Film Castellinaria, Elveţia, 2009; Cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film din Istanbul, 2009; Premiul Crossroad pentru cel mai bun proiect european - Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, 2009.
 
Website: http://www.ustaoglufilm.com/eng/pandorasbox



Ora 18,00, Cinema Studio
Embargo / Embargoul
Portugalia / Spania / Brazilia, 2010, 83', comedie
 
Regia: António Ferreira
Scenariul: Tiago Sousa, inspirat de povestirea omonimă a scriitorului José Saramago
Imaginea: Paulo Castilho
Montajul: António Ferreira, Tiago Sousa
Muzica: Luís Pedro Madeira
Cu: Filipe Costa, Cláudia Carvalho, Pedro Diogo, Fernando Taborda, José Raposo, Eloy Monteiro
Distribuit de: Persona Non Grata Pictures
 
Embargo spune povestea lui Nuno, un vânzător ambulant de sandvişuri, inventatorul unei maşinării care promite să revoluţioneze industria încălţămintei. Acţiunea se petrece pe fondul unui embargou petrolier, astfel că situaţia economică a lui Nuno este dezastruoasă. Orbit de obsesia pentru succes şi de a-şi atinge ţelurile în viaţă, încearcă cu disperare să vândă maşinăria. Când apare însă şansa unică să-şi prezinte invenţia, Nuno este blocat în mod misterios în maşină. Îşi ratează astfel ocazia vieţii, iar destinul lui intră sub embargou.
 
António Ferreira s-a născut în Coimbra în 1970. A lucrat la început ca programator de calculatoare, ocupându-se în timpul liber de fotografie. Studiază apoi cinematografia la Lisabona şi Berlin. În 2000, participă la Festivalul de Film de la Cannes cu scurtmetrajul Breathing Under Water şi câştigă numeroase premii în festivaluri internaţionale. Un an mai târziu regizează primul lungmetraj, Forget Everything That I've Told You, care a devenit unul din cele mai vizionate filme în Portugalia în acel an. Până la Embargo a mai realizat scurtmetrajul It wasn't God's Will (2007) şi documentarul Humans - Variations of Life (2006).
 
Premii:
Menţiune Specială a Juriului Internaţional - Fantasporto, Portugalia 2010; Cea mai bună adaptare a unui scenariu - Caminhos do Cinema Português, 2010.
 
Website: http://www.embargo-movie.com
 



Ora 20,00 Cinema Studio
Dom zły / Casa rea / The Dark House
Polonia, 2009, 105', dramă, thriller
 
Regia: Wojciech Smarzowski
Scenariul: Wojciech Smarzowski, Łukasz Kośmicki
Imaginea: Krzysztof Ptak
Montajul: Pawel Laskowski
Muzica: Mikołaj Trzaska
Cu: Bartłomiej Topa, Marian Dziędziel, Kinga Preis, Robert Więckiewicz, Arkadiusz Jakubik
Distribuit de: SPI International Poland
 
Filmul lui Wojciech Smarzowski nu este nici despre crimele petrecute într-o regiune îndepărtată a Poloniei, nici despre reglările de conturi între miliţieni, procuratură şi politicieni, ci despre falimentul total al regimului comunist ca regim totalitar în anii care au urmat organizării sindicatului Solidaritatea şi instaurării legii marţiale în 1981. (Angelo Mitchievici)
 
Dom zły / Casa rea suprapune două planuri narative paralele, octombrie 1978 şi februarie 1982. Momentele coincid cu alegerea lui Karol Wojtyla ca Papă şi iarna ce a urmat declaraţiei legii marţiale de către Generalul Jaruzelski, care încerca astfel să izoleze complet Polonia de Occident şi să blocheze iniţiativele sindicatului Solidaritatea.
Primul fir epic urmăreşte evenimentele unei nopţi de toamnă din 1978. Edward Środoń, zootehnist, apare pe neaşteptate la ferma familiei Dziabas din zona îndepărtată a munţilor Bieszczady. Rămâne să înnopteze acolo. Suspiciunea iniţială dintre oaspete şi gazdele sale este repede risipită cu alcool şi se transformă în camaraderie, intimitate şi chiar prietenie. Ia naştere şi un plan de afaceri comun, dar şi pasiune şi dorinţă, care vor conduce la consecinţe surprinzătoare şi tragice...
A doua poveste se desfăşoară în timpul unei zile de iarnă, în perioada Legii Marţiale din Polonia. O echipă de investigaţii a Miliţiei Poporului încearcă să rezolve cazul crimei multiple din urmă cu patru ani. Instrumentul pe care îl are la dispoziţie este reconstituirea evenimentelor cu ajutorul suspectului principal, Środoń.
 
Regizor, scenarist, operator, Wojciech Smarzowski s-a născut în 1963 în Korczyna şi a studiat cinematografia. Filmul său de debut The Wedding (2004) a câştigat Menţiunea Specială a juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary din 2005.
 
Premii şi nominalizări:
Cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj - Festivalul Filmului Polonez, 2009; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film din Varşovia, 2009; Cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj - Premiile Academiei Poloneze de Film, 2010.
 
Website: http://domzly.pl
 



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus