mai 2011
Festivalul filmului european, 2011
Ora 18,00, Cinema Studio
Tutta colpa di Giuda / Din vina lui Iuda / Freedom
Italia, 2009, 102', comedie, muzical
 
Regia şi scenariul: Davide Ferrario
Imaginea: Dante Cecchin
Montajul: Claudio Cormio
Muzica: Fabio Barovero, Marlene Kuntz, Gianni Maroccolo
Cu: Kasia Smutniak, Fabio Troiano, Gianluca Gobbi, Cristiano Godano, Luciana Littizzetto
Distribuit de: Warner Bros
 
"Cei douăzeci de deţinuţi cu care am lucrat nu ar fi fost credibili dacă nu s-ar fi interpretat pe ei înşişi. Dacă acest film ar fi avut un scenariu bine definit, nu ar mai fi avut acea imponderabilitate care rezultă din crearea spaţiului în care lucrurile pur şi simplu se întâmplă şi sunt preluate pe peliculă. O experienţă quasidocumentară. Cred că ceea ce face acest film să fie foarte antrenant este schimbarea continuă între cele două planuri, documentar şi ficţiune." (Davide Ferrario)
 
Irena este o tânără regizoare care acceptă propunerea părintelui Iridio, capelanul unei închisori, de a pune în scenă, cu deţinuţi, un muzical pe tema patimilor lui Christos. Deţinuţii acceptă să participe la proiect, dar când se ajunge la repartizarea rolurilor, nimeni nu vrea să-l interpreteze pe Iuda. În mintea Irenei începe să încolţească o întrebare: ce se întâmplă cu Iisus dacă nu există Iuda?
 
Davide Ferrario este regizor, scenarist, producător şi critic de film. Şi-a început activitatea de regizor cu un scurtmetraj, Non date da mangiare agli animali (1987). A debutat în lungmetraj cu La fine della notte (1989) şi a continuat cu Anime fiammeggianti (1994), o comedie cu aspecte suprarealiste, Tutti giù per terra (1997), după romanul omonim de Giuseppe Culicchia, Se devo essere sincera (2004), o comedie savuroasă etc. Din filmografia sa mai fac parte câteva episoade ale miniseriei American Supermarket, precum şi documentarele Lontano da Roma (1991), Sul 45° parallelo (1997), La rabbia (2000) şi Le strade di Genova (2002).
 
Nominalizări:
Silver Ribbon pentru cel mai bun montaj, cea mai bună muzică, cel mai bun subiect, cel mai bun sunet - Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor Italieni de Film, 2009.
 
Website: http://www.mymovies.it/tuttacolpadigiuda



Ora 20,00, Cinema Studio
Complices / Complici / Partners
Franţa / Elveţia, 2009, 93', crimă (thriller), N - 15
 
Regia: Frédéric Mermoud
Scenariul: Frédéric Mermoud, Pascal Arnold, Yann Le Nivet
Imaginea: Thomas Hardmeier
Montajul: Sarah Anderson
Muzica: Grégoire Hetzel
Cu: Emmanuelle Devos, Gilbert Melki, Nina Meurisse, Cyril Descours
Distribuit de: Pyramide
 
Vincent şi Rebecca se îndrăgostesc la prima vedere, într-un internet café. Sunt tineri şi fără griji. Cu toate acestea, după două luni, trupul lui Vincent este găsit plutind pe Ron iar Rebecca a dispărut. Investigaţiile sunt conduse de poliţistul Hervé Cagan, care încearcă, împreună cu partenera sa, Karine Mangin, să refacă firul acţiunilor haotice ale celor doi tineri. Pe măsură ce reuşeşte să reconstituie ultimele ore din viaţa adolescentului şi se apropie de rezolvarea cazului, Hervé descoperă lucruri care îl zdruncină profund şi îl pun în situaţia de a face o alegere fundamentală.
 
Frédéric Mermoud s-a născut în 1969 în Elveţia, a studiat literatură şi filosofia limbajului, urmate de regie la Ecole cantonale d'art din Lausanne. A realizat o serie de scurtmetraje, foarte bine primite de public şi de critici: Son jour à elle (1998), Les Electrons libres (2000), L'escalier (2003), Rachel (2006, în competiţie la Clermont-Ferrand şi nominalizat la Premiile César), Le créneau (2007) din a cărui distribuţie face parte Emmanuelle Devos, prezentat în Semaine de la Critique la Cannes etc. A mai regizat un film TV produs de TSR, Bonhomme de chemin (2004), care a fost premiat la Festivalul Cinéma Tout Ecran de la Geneva şi la Premile Cinematografiei elveţiene. Cu Complici debutează în lungmetraj.
 
Premii:
Premiul Quartz pentru cel mai bun scenariu - Premiile Cinematografiei elveţiene, Locarno, 2010; Gold Plaque - Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, 2009.
 
Website: http://www.lescomplices.ch
 
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus