Realitatea Românească / martie 2003
**1/2* (pentru că e plăcut să vezi din când în când comedii care au la bază referiri culturale ce se pot regăsi în manualele şcolare şi nu în ziarele de scandal, pentru că e mai reuşit decât primul film din serie şi pentru că cinematografia europeană merită susţinută, chiar şi atunci când e vorba despre un film comercial fără alte pretenţii)

Am crescut citind de prin vecini, împrumutate cu mare greutate, cărţile cu benzi desenate cu Asterix şi Obelix. Am văzut, înainte de 1989, Cele 12 munci ale lui Asterix la cinematograf, iar de atunci am văzut alte câteva desene animate din serie. Ştiu cine sunt Goscinny şi Uderzo şi chiar îmi amintesc de dezbaterile cu privire la viitorul seriei la moartea lui Goscinny, cel care asigura textele benzilor desenate.

Am văzut acum doi ani primul film din seria aventurilor lui Asterix în care vitejii gali şi inamicii lor erau interpretaţi de actori în carne şi oase. Şi n-am fost încântată. Ceva lipsea din film, personajele acestor aventuri nu erau la fel de amuzante în varianta tridimensională. Şi, pentru a pune capac, Roberto Benigni, parcă adus direct de la ultimele premii Oscar, era mai mult decât enervant. În cazul lui Asterix & Obelix - Misiune: Cleopatra lucrurile încep, din punctul meu de vedere, să se repare. În primul rând Benigni a dispărut (pentru a reapărea într-un film propriu, Pinocchio, dar despre acest anume eşec al lui va fi vorba altă dată). Au apărut în schimb câţiva actori remarcabili, printre care Monica Belluci care, în chip de Cleopatra, justifică de una singură preţul biletului la cinematograf. Iar Christian Clavier şi Gerard Depardieu încep să semene tot mai tare cu Asterix şi Obelix pe care îi cunoşteam şi îi iubeam.

Premiza istorică

Povestea este deja cunoscută celor care au citit cartea (de benzi desenate, pentru a nu da impresia că filmul are la bază vreun tom voluminos, a cărui lectură necesită un efort intelectual susţinut) sau au văzut desenul animat din 1968 este simplă. Cleopatra, îndrăgostită de Cezar, este în acelaşi timp enervată de laudele acestuia cu privire la succesele romanilor. Pentru a-i da peste nas, ea pune pariu cu el că egiptenii ei vor construi în doar trei luni cel mai minunat palat din lume. Arhitectul de curte al Cleopatrei cedează locul în favoarea unui începător, despre care nimeni nu crede că poate duce misiunea la bun sfârşit. El nu are de ales pentru că, daca nu reuşeşte, va ajunge gustare pentru crocodilii de casă ai Cleopatrei. Din fericire el îi cunoaşte pe Asterix şi Obelix şi, cu ajutorul lor, speră să poată rezolva toate problemele.

Personajele legendare

Alături de cei doi eroi şi druidul care are cheia puterii lor, un rol important în film îl joacă arhitectul care, dupa varianta adoptată, se numeşte Edifis sau Numerobis. El este interpretat de Jamel Debbouze, cel pe care poate vi-l amintiţi în rolul lui Lucien din Amelie. Faptul că prima parte a filmului se petrece în Egipt şi nu, cum era de aşteptat, în satul lui Asterix şi Obelix este o schimbare binevenită, mai ales că societatea egipteană a vremii dă ocazia unor glume, de la permanentele referiri la apariţia egiptenilor din profil (un personaj se înfruntă cu altul spunându-i: Daca ai curaj, vino şi spune asta profilului meu!) la motivul pentru care Sfinxul nu are nas. Dealtfel filmul utilizează toate gagurile originale, cărora le adaugă o serie de referiri noi, la filme de succes (Războiul Stelelor şi Tigru şi dragon) şi situaţii familiare spectatorului de acum.

Aventura continuă

În afară de tinerii amatori de distracţie, care vor vedea în acest film o fantezie traznită şi de vechii admiratori ai seriei, filmul are motive să intereseze chiar pe cei mai pretenţioşi erudiţi, prin o serie de referiri culturale înalte. Asterix & Obelix - Misiune: Cleopatra face parte din acea categorie restrânsă de continuări ale unor filme de succes, care sunt chiar mai reuşite decât predecesorii lor. Gerard Depardieu şi Christian Clavier se simt mai bine în pielea galilor care se tem de un singur lucru: să nu le cadă cerul în cap şi, având în vedere numărul mare de aventuri ale acestora deja imaginate (cu poante şi jocuri de cuvinte cu tot) de Goscinny şi Uderzo, există o şansă ca aventurile lui Asterix să continue ani mulţi de acum înainte, devenind peste câteva zeci de ani un concurent serios al lui James Bond.
Regia: Alain Chabat Cu: Gérard Depardieu, Christian Clavier, Monica Bellucci, Jamel Debbouze, Alain Chabat

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus