Între 8 şi 18 septembrie 2011 are loc la Toronto cea de-a 36-a ediţie a Toronto International Film Festival (TIFF). Tocmai au fost anunţate primele 50 de filme dintr-o selecţie care va depăşi probabil 300 de titluri şi această primă tranşă promite o ediţie puternică. Vorba lui Cameron Bailey, co-directorul TIFF şi liderul echipei de selecţioneri: "We hope our audience will be as impressed as we were."
Aşadar, să începem cu începutul:
From the Sky Down, regia David Guggenheim, premieră mondială
Pentru prima oară în istoria festivalului, TIFF se deschide cu un documentar. După ce toate succesele lui anterioare au avut premiera la TIFF (Waiting for Superman, An Inconvenient Truth, It Might Get Loud) David Guggenheim se întoarce la Toronto cu un documentar-eveniment. Subiectul? Patru muzicieni irlandezi - pe scurt U2. Motivul? Douăzeci de ani de la Achtung Baby, sau, ca să-l cităm pe Bono, "the sound of four men chopping down The Joshua Tree."
Am mai selectat pentru dumneavoastră:
360, regia Fernando Meirelles, premieră mondială
Inspirat de piesa clasică a lui Arthur Schnitzler La Ronde, Meirelles şi scenaristul Peter Morgan combină un vârtej de istorii într-o poveste de dragoste care începe în Viena şi ale cărei meandre ne transportă apoi prin Paris, Londra, Bratislava, Rio, Denver şi Phoenix. Cu Jude Law, Anthony Hopkins, Rachel Weisz şi Ben Foster.
Albert Nobbs, regia Rodrigo Garcia, premieră mondială
O dramă de epocă având în prim-plan câţiva angajaţi ai celui mai luxos hotel din Dublin: o cameristă şi copilul ei din flori, dragostea imposibilă a unui cuplu... improbabil, şi - încă şi mai improbabil - majordomul Albert, o femeie care se dă drept bărbat pentru a supravieţui într-o lume aspră.
Anonymous, regia Roland Emmerich, premieră mondială
Încă o speculaţie din seria "Cine a scris opera atribuită azi lui William Shakespeare?" Răspunsul oferit de Anonymous ne duce înapoi în timp, într-o vreme când, în lipsa tabloidelor, intrigile politice şi amorurile ilicite de la curtea reginei Elisabeta erau aduse la lumină pe scenele de teatru londoneze. Cu Vanessa Redgrave.
The Artist, regia Michel Hazanavicius
În Hollywood-ul anului 1927, George Valentin e un mare star al filmelor mute. Apariţia sonorului îi pune capăt carierei şi face din Peppy Miller, o tânără figurantă, o mare stea a ecranului. Filmul lui Hazanavicius avut o primire excelentă la Cannes şi e aşteptat cu nerăbdare la Toronto.
Burning Man, regia Jonathan Teplitzky, premieră mondială
Tom - un adult, altfel - e un băiat rău. Şase femei şi un băiat de 8 ani se chinuie, fiecare în felul lui, să-l aducă pe calea cea bună. Dar nici un fel de reguli, se pare, nu i se aplică lui Tom. Burning Man e o provocatoare şi mişcătoare poveste a unui tată şi a fiului lui în căutarea fericirii pierdute. Cu Matthew Goode şi Rachel Griffiths.
Butter, regia Jim Field Smith, premieră mondială
În fascinanta lume a competiţiilor de sculptură în unt (da, în unt...), un melanj de comedie, dramă şi comentariu social (socio-dramedie?), Butter ne spune povestea unei ambiţioase Jennifer Garner, auto-proclamată First Lady of Butter Carving...
A Dangerous Method, regia David Cronenberg, premieră nord-americană
"Bazat pe evenimente reale", cea mai recentă creaţie a lui Cronenberg analizează un triunghi amoros mai deosebit: o nouă speranţă a psihanalizei, pe numele său Carl Jung (Michael Fassbender), mentorul lui, un anume Doktor Freud (Viggo Mortensen), şi Sabina Spielrein (Keira Knightley), o preafrumoasă (şi prea-tulburată) pacientă ce îi aduce pe cei doi laolaltă şi în acelaşi timp îi desparte, într-un moment ce va schimba gândirea modernă pentru totdeauna. "How do you feel about that?..."
The Descendants, regia Alexander Payne, premieră mondială
Alexander Payne, creatorul Oscarizatului Sideways, ne prezintă traiectoria, când comică, când tragică, a lui Matt King (George Clooney), soţ şi tată de familie, deficient însă pe ambele fronturi, care e forţat să-şi reviziteze trecutul şi să-şi reevalueze viitorul după ce soţia lui suferă un grav accident în Hawaii.
Elles, regia Malgoska Szumowska, premieră mondială
Anne (Juliette Binoche), jurnalistă de investigaţii pentru revista Elle, scrie un articol despre prostituţie în rândul studentelor. Întâlnirile cu două tinere - caractere puternice şi independente - îi zdruncină convingerile şi o fac să-şi pună tot felul de întrebări existenţiale apropo de bani, familie şi sex.
Habemus Papam, regia Nanni Moretti, premieră nord-americană
Proaspăt alesul papă suferă un atac de panică înainte de a ieşi să salute mulţimea din balconul ce dă în piaţa Sf. Petru. Sfetnicii sunt neputincioşi, aşa că apelează la un renumit psihoanalist. O singură problemă: expertul cu pricina e ateist...
The Ides of March, regia George Clooney, premieră nord-americană
O distribuţie de grei: George Clooney, Ryan Gosling, Paul Giamatti şi Philip Seymour Hoffman. În frenezia ultimelor zile dinaintea alegerilor prezidenţiale, un ofiţer de presă novice e implicat într-un scandal care poate pune sfârşit carierei politice a candidatului său.
The Lady, regia Luc Besson, premieră mondială
Besson ne spune extraordinara poveste a lui Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi a soţului ei, Michael Aris (David Thewlis) - povestea unei relaţii care supravieţuieşte distanţei, separării şi unei dictaturi ostile.
Machine Gun Preacher, regia Marc Forster, premieră mondială
O altă poveste adevărată despre transformarea unui fost traficant de droguri (Gerard Butler) care işi găseşte chemarea salvând sute de orfani si copii răpiţi. O mişcătoare poveste despre violenţă şi răscumpărare.
Melancholia, regia Lars von Trier, premieră nord-americană
Festivalul de la Cannes a avut două capete de pod: dacă The Tree of Life al lui Terrence Malick a atins - printre multe altele - geneza, Melancholia este un film despre sfârşitul lumii prin perspectiva unică (şi melancolică...) a lui Lars von Trier, care va continua să genereze controverse şi la Toronto. Rămâne doar de văzut cine va pune intrebarea despre nazism la conferinţa de presă de la TIFF...
Moneyball, regia Bennett Miller, premieră mondială
Brad Pitt revine în forţă în rolul lui Billy Beane, managerul unei obscure echipe de baseball, care are o revelaţie ce va schimba regulile acestui sport pentru totdeauna, ajutat fiind de un (improbabil) absolvent de Ivy League interpretat de Jonah Hill.
Peace, Love, & Misunderstanding, regia Bruce Beresford, premieră mondială
Jane Fonda, Catherine Keener, junele prim Chace Crawford şi Elizabeth Olsen, sora cea mică a gemenelor Olsen (pe val, după succesul de la Sundance) - aceasta e distribuţia unei comedii de moravuri cum, iată, încă se mai fac: o vacanţă de familie la casa de la ţară cu o scorţoasă avocată newyorkeză, doi copii (adolescenţi vivace) şi o bunică hipioată.
Pearl Jam Twenty, regia Cameron Crowe, premieră mondială
Cameron Crowe se întoarce la dragostea dintîi cu o cronică a anilor de formare a trupei Pearl Jam, a haosului ce a urmat ascensiunii sale stratosferice şi a ieşirii din conul orbitor de lumină. Parte concert movie în culori tari & sunet bubuitor, parte portret intim, filmul se bazează pe peste 1.200 de ore de peliculă de pe întreg parcursul carierei grupului.
La piel que habito, regia Pedro Almodóvar, premieră nord-americană
Înc-o poveste marca Almodóvar: la 12 ani după ce soţia doctorului interpretat de Antonio Banderas a murit într-un accident de maşină, acesta reuşeşte să creeze o piele nouă care ar fi putut salva-o, o platoşă impenetrabilă la orice atac. Pe lângă toţi anii de studiu şi experimente, Robert mai are nevoie de o totală lipsă de scrupule, un complice şi un cobai. Scrupulele nu par a fi o problemă. Femeia care l-a îngrijit de când s-a născut îi e cel mai fidel complice. Cât despre cobai...
Take this Waltz, regia Sarah Polley, premieră mondială
Filmul talentatei actriţe şi regizoare canadiene (Away From Her) ne ghidează prin teritorii familiare: efectul relaţiilor de lungă durată asupra amorului, sexului şi a imaginii despre noi înşine - dar abordarea e inovatoare, iar distribuţia incitantă: Michelle Williams, Seth Rogen şi Luke Kirby.
Trishna, regia Michael Winterbottom, premieră mondială
Avându-i ca protagonişti pe Freida Pinto (Slumdog Millionaire) şi Riz Ahmed (Centurion) şi bazat pe romanul Tess of the d'Urbervilles de Thomas Hardy, Trishna e o tragică poveste de dragoste intre fiul unui bogătaş şi fiica unui "şofer" de ricşă in India zilelor noastre.
Twixt, regia Francis Ford Coppola, premieră mondială
Un scriitor cu o carieră în declin e într-un turneu de promovare a ultimei cărţi şi ajunge într-un orăşel care e prins în misterele care învăluiesc uciderea unei tinere. Cu Val Kilmer, Bruce Dern, Elle Fanning şi Ben Chaplin.
W.E., regia Madonna, premieră nord-americană
W.E. explorează misterioasele conexiuni într-un arc peste timp dintre două femei care se confruntă cu consecinţele dorinţelor lor: Wally, o contemporană newyorkeză prinsă într-un mariaj steril şi Wallis (Andrea Riseborough), celebra doamnă Simpson, care i-a furat inima - şi l-a lăsat fără tron, ar zice unii - lui Edward VIII (James D'Arcy).
We Need to Talk about Kevin, regia Lynne Ramsay, premieră nord-americană
Un alt film extrem de bine primit la Cannes, care explorează reacţia unor părinţi (Tilda Swinton într-un alt tur de forţă) la nişte fapte de neconceput ale fiului lor adolescent. Ce fel de fapte? Liceul dintr-un orăşel din Colorado, pe numele lui Columbine, vă spune ceva?...