Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Mai întâi te naşti

Magazinul de vise - Mai întâi te naşti


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Spectacolul Mai întâi te naşti, montat de Radu Afrim la Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sf. Gheorghe, confirmă valoarea unei trupe şi inventivitatea unui regizor care pune teatrul pe lista drogurilor legale. Spectacolul creează dependenţă. Cu cât te îndepărtezi de momentul în care l-ai văzut, cu atât nevoia de a te suspenda în acel spaţiu şi timp în care ai existat ca spectator devine mai acută.

 

Spectacol de profunzime, rezultat concret al fanteziei nelimitate, Mai întâi te naşti este oglinda performanţei obţinute în ciuda tuturor piedicilor. Şapte actori au repetat pe unde au putut, în foaier sau prin diverse birouri, pentru că nu au o scenă doar a lor, o scenografă (Cristina Milea) a făcut aproape din nimic decorul, cu uşi de la case dărăpănate şi cu plante culese de pe dealuri, iar regizorul a avut la dispoziţie un buget minor, pentru a crea de la zero o lume întreagă. Mai întâi te naşti e un spectacol produs cu doar 3.000 de lei de un teatru lipsit de un sediu propriu şi care este, de 25 de ani, oaspete într-o clădire în care împarte scena cu Teatrul "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe.

Într-un moment în care resursele de răbdare ale actorilor sunt aproape epuizate, iar "Centrul" le marginalizează dorinţa de normalitate, Radu Afrim montează o dramă a inadaptaţilor şi a sufletelor-insulă. Actorii de la Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe ridică o baricadă culturală prin acest spectacol, a cărui calitate este confirmată şi de recenta selecţie în prima linie a Best-of-urilor scenei româneşti, la ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru (28 octombrie - 6 noiembrie 2011, Bucureşti). 

Mai întâi eşti bun

Mai întâi te naşti este o creaţie de forţă a regizorului Radu Afrim, o experienţă halucinogenă cu atmosferă inimitabilă. Şase personaje trăiesc într-un univers suspendat, în trei încăperi legate doar de priveliştea care se întinde ca o fatalitate dincolo de ferestre. Prin grădina înecată în fum şi în iluzie se rătăcesc mai multe suflete, care intră într-o încăpere sau în alta, pentru a-şi găsi fericirea alături de cei de dinăuntru.

În puţinele momente în care îşi fac curaj să iasă din cameră, agorafobicele Lili (Fatma Mohamed) şi Pipi (Claudia Ardelean) descoperă, alături de ceilalţi, bucuria de a trăi şi de a împărţi mici voluptăţi. Liliputanul Viktor, sclavul migrenelor (Sebastian Marina), Axel, îndrăgostitul-ratat (Cezar Antal), Toader, romanticul-realist (Daniel Rizea), Nymse, vagaboanda neiubită (Elena Popa) sunt personaje cu apariţii imprevizibile şi trăiri extravagante. Atipică, naraţiunea poate începe şi se poate termina oricând. Firele destinelor plutesc prin aer şi se leagă în moduri neaşteptate.

Piesa scrisă de Line Knutzon, care a câştigat, în 1999, Premiul Reumert, cea mai prestigioasă distincţie teatrală din Danemarca, dă pe dinafară de poezie, dar Radu Afrim nu-şi sufocă spectacolul prin exces de metaforă, ci alege să-l tempereze prin umor şi ironie. Iar când atmosfera riscă să devină dulceagă, Sebastian Marina muşcă dintr-o lămâie ca dintr-un măr, amintind cum e, de fapt, viaţa.
 Toate articolele despre Mai întâi te naşti


1 comentariu

  • radu afrim -mai intai
    adina, 30.10.2011, 17:57

    am citit recent un articol in care Afrim isi dorea o pauza cred ca a sosit momentul s-o faca Deja incepe sa se repete in toate spectacolele ,imaginile ,miuzica obiectele ca la un targ de antichitati fara noima si fara rost ,Daca ai vazut un spectacol poti spune ca le-ai vazut pe toate Cred ca daca faci un material adunand imagini din ultimile spectacole ale lui Afrim si le prezinti unuia care nu le-a vazut 100% va crede ca este vorba de un singur spectacol Bineinteles un spectacol in care doar titlu aminteste de textul in sine ,restul sunt frustrarile ,angoasele sau viciul unui geniu construit de aplaudacii de serviciu atat din presa cat si cei de la mantinela

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Dan Boicea


Alte articole

 Din Bucureşti, cu cele mai bune intenţii - FNT, 2011, Florian-Rareş Tileagă
 Şase personaje în căutarea unui spectator - Mai întâi te naşti, Maria David
 Mai întâi te naşti sau poveşti ciudate despre vecinătate, ninat


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer