Documentarul Life in a Day / O zi din viaţă este cel mai important proiect cinematografic din lume, realizat de utilizatorii site-ului YouTube. Ca un adevărat eveniment mediatic global, producţia a fost difuzată în premieră live pe youtube.com/lifeinaday, pe 27 ianuarie 2011, odată cu deschiderea Festivalului de Film de la Sundance din SUA, subtitrat în 25 de limbi. Pentru toţi cei care au pierdut acest moment sau pentru cei ce vor dori să revadă acest documentar emoţionant în condiţii profesioniste pe ecranul unei săli de cinema, Life in a Day / O zi din viaţă va rula în Sala 2 a Cityplex în perioada 26 august - 2 septembrie. Costul unui bilet este de 10 ron de luni până joi şi 12 ron de vineri până duminică.
88.000 de admisii, 4.500 de ore de filmare, 192 de ţări
Conceptul realizării acestui proiect unic este simplu: a fost trimis un apel public pe YouTube pentru a se primi înregistrări realizate de amatori pentru a imortaliza o singură zi din viaţa noastră. Potenţialii contribuitori au fost rugaţi să îşi spună propria poveste, cu temeri şi aspiraţii, iar provocarea a fost în cele din urmă ca din cele 4.500 de ore de filmare să se găsească o formulă narativă coerentă care să poată fi prezentată unui public mondial. Regizorul Kevin Macdonald a lucrat timp de şapte luni la selectarea şi montajul documentarului. "Întotdeauna am vrut să ofer publicului ceva nou, ceva ce nu s-a mai văzut până acum. Şi, bineînţeles, să experimentez şi eu ceva nou", a declarat cineastul. Acest proiect i-a fost inspirat de regizorul Humphrey Jennings, una dintre figurile de marcă a mişcării britanice Observarea Maselor demarată în anul 1937, în cadrul căreia artiştii au început în premieră să filmeze viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi. Apoi, o serie de artişti internaţional au demarat curentul Artă relaţională în anii 1990 pentru a obţine conţinut video de la oameni obişnuiţi pentru a-l folosi pentru a produce opere de artă şi instalaţii, iar documentarul Life in a Day / O zi din viaţă este etapa următoare logică. Ducând mai departe acest experiment, documentarul Life in a Day / O zi din viaţă este un studiu antropologic al vieţii pe Pământ. Cel mai interesant aspect al acestui proiect este însă faptul că este prima realizare cinematografică care însumează conţinuturi video provenind de la oameni obişnuiţi. Progresul tehnologic a apropiat foarte mult diferenţele dintre realizatorii amatori şi cei profesionişti, ceea ce a democratizat foarte mult cea de-a şaptea artă.
Acest film nu ar fi fost posibil dacă nu exista Internetul, fiind un parteneriat între YouTube, Ridley Scott Associates şi LG electronics, anunţat pe data de 6 iulie 2010. Utilizatorii au trimis conţinut video cu ei înşişi şi cei dragi lor, surprinzându-se în diverse ipostaze sau activităţi pe data de 24 iulie 2010. Proiectul nu ar fi fost posibil nu mai departe de cinci ani în urmă, fiind menit a aniversa şi cinci ani de YouTube prin folosirea de material video brut care să fie transformat într-o producţie artistică. Totodată, era nevoie de un număr suficient de oameni de oriunde din lume care să deţină cunoştinţe elementare pentru a filma şi posta materialul respectiv pe un canal media internaţional. Kevin Macdonald consideră filmul său "o metaforă a experienţei de a naviga pe Internet. Mişcându-ne cu un simplu click dintr-o parte în alta a lumii, la întâmplare, urmărindu-se propriile gânduri, călăuziţi de un fir narativ sau tematic". Regizorul a mai explicat că documentarul nu are o poveste tradiţională şi nici nu este o naraţiune clasică, ci are mai degrabă o trecere tematică de la o secvenţă la alta şi personaje recurente. Este povestea unei planete cu ritualurile şi clipele sale de intimitate, cu vulnerabilităţile sale, care sunt oferite spectatorului cu delicateţe şi atenţie, reuşind să menţină echilibrul între frumuseţea filmărilor profesioniste şi emoţia viscerală a materialului brut. Life in a Day / O zi din viaţă a primit o recepţie pozitivă în toată lumea de la critici profesionişti, dar şi de la spectatorii obişnuiţi. Pe site-ul specializat Rotten Tomatoes 82% dintre cei 52 de critici de film au scris cronici pozitive cu o medie de 7,1 din calificativul 10.
Cineastul britanic Ridley Scott a produs filmul şi s-a implicat şi în montaj alături de regizorul Kevin Macdonald şi editorul de film Joe Walker. Efectele vizuale au fost produse de Lip Sync Post. Toţi cei 20 de realizatori amatori al căror conţinut video a fost ales şi montat în documentar sunt creditaţi co-regizori. Documentarul este difuzat de National Geographic Films, iar în România de Transilvania Film.
Sinopsis
Filmul O zi din viaţă al regizorului Kevin Macdonald este o idee care s-a născut din colaborarea unică dintre compania Scott Free UK deţinută de Ridley Scott, YouTube şi LG electronics. Producţia este un lungmetraj generat de utilizatori, filmat într-o singură zi, 24 iulie 2010, care a adus laolaltă comunitatea mondială pentru a imortaliza un moment din vieţile lor. Lumea a răspuns trimiţând 88.000 de clipuri video pe YouTube, ajungând la peste 4.500 de ore de film, puternice şi emoţionante, cu contribuţii provenind din Australia până în Zambia, din inima metropolelor agitate până la cele mai îndepărtate şi izolate colţuri ale lumii. Documentarul aduce laolaltă cele mai captivante înregistrări de pe YouTube într-un film de 94 de minute şi 37 de secunde cu o formă artistică dată de Kevin Macdonald, producătorul executiv Ridley Scott, producătoarea Liza Marshall şi echipa lor, pentru a oferi o experienţă unică care arată, cu sinceritate amuzantă, ce înseamnă să trăieşti în zilele noastre pe Pământ.
Kevin Macdonald s-a născut pe 28 octombrie 1967 la Glasgow, Scoţia. Este nepotul legendarului cineast Emeric Pressburger, care alături de Michael Powell, a scris, produs şi regizat filme ce au ajuns în cărţile de Istorie a Cinematografiei precum Black Narcissus (1947), The Red Shoes (1948), A Matter of Life and Death (1946) sau I Know Where I'm Going! (1945). Nu îşi putea începe cariera decât cu o biografie a celebrului său bunic intitulată The Life and Death of a Screenwriter în 1994, pe care a transformat-o în documentarul The Making of an Englishman în 1995. A mai semnat o serie de documentare biografice, dar în 1999 a realizat One Day in September, un documentar despre asasinarea atleţilor israelieni la Olimpiada de la Munchen din 1972, un film încununat cu premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar în 2000. Următorul său film a fost documentarul Touching the Void în 2003, recompensat cu premiul Alexander Korda pentru Cel mai bun film britanic decernat de Academia Britanică de Teatru şi Film (BAFTA). A mai regizat drama istorică The Last King of Scotland în 2006, pentru care a primit nu mai puţin de 34 de premii în întreaga lume şi 22 de nominalizări. Acest film despre sângerosul dictator ugandez Idi Amin i-a adus protagonistului Forest Whitaker premiul Oscar pentru Cel mai bun rol principal, primind şi distincţiile BAFTA pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar şi Cel mai bun scenariu adaptat. A urmat lungmetrajul de acţiune State of Play în 2009. În 2011 au avut premiera documentarul Life in a Day şi filmul istoric The Eagle. Regizorul scoţian mai are două proiecte cinematografice în post-producţie documentarul Marley şi drama How I Live Now.
O zi din viaţă - Life In A Day
Regia: Kevin Macdonald, Natalia Andreadis şi Joseph Michael
Gen: Documentar
Durata: 94 min.