septembrie 2011
Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol vor susţine, în perioada 3 octombrie 2011 - 3 februarie 2012, cea de-a treia ediţie a atelierului de actorie de film şi de televiziune demarat în primăvara anului trecut. Profesorii invitaţi la această ediţie sunt: Victor Rebengiuc, Radu Muntean, Adrian Sitaru, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Cristi Tarnoveţchi. Conceput într-un mod mai puţin tradiţional, proiectul are ca scop deprinderea tehnicii şi a disciplinei necesare pe platoul de filmare. Finalul cursului constă în realizarea a trei scurtmetraje realizate de regizori români importanţi şi prezentate ulterior publicului.

Actorie de film nu este o şcoală de interpretare, ci de asumare a tehnicii şi a disciplinei fără de care actoria de film nu poate exista. Cursurile sunt concepute într-un mod mai puţin tradiţional, fără ierarhii, fără manuale, examene şi note, şi se bazează atât pe experienţa celor trei actori, pe rigorile şi nuanţele actoriei de film şi de televiziune, cât şi "pe dorinţa noastră de a transmite ceea ce ştim să facem, ce am trăit, ce am jucat, ce am simţit", spun cei trei actori. "Optăm pentru grupuri mici, pentru a crea o atmosferă confortabilă şi o interacţiune cât mai directă. Mizăm pe provocare, discuţii, implicare individuală, critici constructive şi dezbateri. "

Atelierul nu oferă diplome. "Diplomele participanţilor sunt filmele realizate la sfârşitul fiecărei sesiuni cu regizori importanţi din cinematografia românească", spun iniţiatorii proiectului. La primele două sesiuni au participat 58 de cursanţi, care au jucat, la încheierea atelierului, în şase scurtmetraje regizate de Constantin Popescu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugină şi Vladimir Dembinski. În curând, ultimele trei filme, realizate în cadrul celei de-a doua ediţii a atelierului Actorie de film, vor fi prezentate publicului.

Inaugurat în primăvara anului 2010, proiectul este dedicat atât actorilor profesionişti, cât şi amatorilor, grupele de lucru fiind organizate în funcţie de pregătirea în domeniu. Participanţii vor afla de la cei mai buni profesionişti din cinema şi televiziune ce înseamnă asumarea unei situaţii în film şi ce presupune cu adevărat munca pe un platou de filmare, dar şi ce aşteptări au regizorii şi producătorii de la actorii alături de care lucrează. Profesorii invitaţi la primele două sesiuni au fost: Mircea Albulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristi Puiu, Vivi Drăgan Vasile, Andi Vasluianu, Vladimir Dembinski, Mimi Brănescu şi Alex Trăilă.

Printre participanţii ediţiilor anterioare ale şcolii Actorie de film se numără şi Iulia Vintur, Raluca Lăzăruţ, Crina Semciuc, Aylin Cadir şi Răzvan Simion (Neaţa cu Răzvan şi Dani). Răzvan a debutat în film în mediu-metrajul Detalii, regizat de Constantin Popescu (Portretul luptătorului la tinereţe), care a avut premiera la Noul cinematograf al regizorului român, iar acum poate fi văzut pe site-ul şcolii actoriedefilm.ro.

Dragoş Bucur s-a întors recent din Anglia, de la filmările pentru serialul britanic de televiziune Titanic, în care a interpretat unul dintre rolurile principale. Dorian Boguţă a încheiat de curând filmările pentru un big buget de epocă, în Italia, alături de Murray Abraham (câştigător al premiului Oscar), iar Alexandru Papadopol joacă în cea mai recentă producţie PRO TV, Pariu cu viaţa. Din 3 octombrie 2011, ei vor începe cursurile şcolii Actorie de film.

Durata unei ediţii este de patru luni, din care primele trei sunt destinate cursurilor de actorie şi ultima lună, pregătirii şi filmării scurtmetrajului final.

Înscrierile au loc la sediul din strada Nicolae Dona, nr. 18, în zilele de marţi (între 10.00-14.00), miercuri (între 10.00-14.00), joi (între 14.00-18.00) şi vineri (între 14.00-18.00), unde aplicanţii vor completa fişa de înscriere, li se vor face fotografii şi vor discuta despre condiţiile de înscriere.

Participanţii vor fi împărţiţi în trei grupe, cu următorul program de lucru:
Grupa A - luni şi joi, între 18.00-21.00,
Grupa B - luni şi miercuri, între 10.30-13.30,
Grupa C - marţi şi miercuri, între 18.00-21.00.

Mai multe detalii, pe site-ul scolii actoriedefilm.ro şi pe pagina de facebook.

Informaţii suplimentare:

Filmografia lui Dragoş Bucur include roluri principale în lungmetrajele The Way Back (R: Peter Wire, alături de Colin Farrell şi Ed Harris), Poliţist, adjectiv (R: Corneliu Porumboiu, Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei de Cinema), în cadrul Un Certain Regard, Cannes, 2009), Boogie (R: Radu Muntean, selectat pentru Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), Furia (R: Radu Muntean), Marfa şi banii (R: Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). Dragoş colaborează cu Radu Muntean şi pentru Hîrtia va fi albastră (2006) şi Marţi, după Crăciun (2010). În televiziune, Bucur a jucat în Băieţi buni şi seria Contratimp. Cea mai recentă producţie este Titanic, un serial de televiziune pentru ITV. În 2010, Bucur a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului de film de la Berlin, program care promovează în fiecare an cei mai buni zece tineri actori europeni. Între 2000-2003, Dragoş a fost asistent universitar la UNATC şi la Universitatea Hyperion.

Dorian Boguţă a încheiat de curând filmările pentru un "big buget" de epocă, în Italia, alături de Murray Abraham (câştigător al premiului Oscar). Din filmografia lui face parte Portretul luptătorului la tinereţe (R: Constatin Popescu), prezentat cu succes de critică şi de public la Festivalul de la Berlin, Francesca (R: Boby Păunescu, Festivalul de film de la Veneţia), în care are rol principal alături de Monica Bârlădeanu, Caravana cinematografică (R: Titus Muntean, Festivalul de la Pusan, 2010). Doru a colaborat cu Radu Muntean la Hîrtia va fi albastră, cu Cristi Puiu la Moartea Domnului Lăzărescu, cu Anca Damian pentru Întâlniri încrucişate etc. În televiziune, a jucat în serialul Efect 30, având-o ca parteneră pe Andreea Raicu, şi în Lombarzilor 8. Între 2001-2002 a fost asistent universitar la UNATC, la clasa lui Florin Zamfirescu.

Cu o experienţă de peste cinci ani în filmul de televiziune (Aniela, Războiul sexelor, Daria, iubirea mea, Păcatele Evei, Numai iubirea), Alexandru Papadopol a avut rolul de debut în cinema, în Marfa şi banii (regia Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). A urmat rolul principal din Occident-ul lui Cristian Mungiu (2002). Papadopol apare apoi în Amintiri din Epoca de Aur, seria de scurtmetraje produsă de Cristian Mungiu şi selectată pentru Un Certain Regard, Cannes, 2009. Proiectul de televiziune în care este implicat acum este Pariu cu viaţa, cel mai recent serial difuzat de PRO TV.

contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | 0751 224 222 | [email protected]0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus