octombrie 2011
Festivalul Filmului Francez, 2011
Bucureşti, Cinema Studio, 21 - 28 octombrie 2011
Timişoara, Cinema Timiş, 29 - 30 octombrie 2011
Cluj, Cinema Victoria, 3 - 5 noiembrie 2011
Sibiu, Cinema Atrium, Habitus - 4 - 6 noiembrie 2011

22 de lungmetraje, 9 avanpremiere, 6 filme de la Cannes: cea de-a cincisprezecea ediţie a Festivalului Filmului Francez aduce în România cele mai importante producţii cinematografice franceze din 2011. Cap de afiş sunt My Little Princess, debutul regizoral autobiografic al Evei Ionesco, fiica fotografei de origine română Irina Ionesco, cu Isabelle Huppert în rolul principal şi cele mai recente filme ale regizorilor consacraţi, Patrice Leconte - invitat de onoare al festivalului, Voir la mer şi André Téchiné - Impardonnables, cu Carole Bouquet, care va veni cu aceasta ocazie din nou la Bucureşti. Festivalul se va desfăşura între 21 - 28 octombrie 2011 la cinema Studio din Bucureşti şi va continua la Timişoara, Cluj şi Sibiu.

În 2011, Festivalul are 7 secţiuni: Avanpremiere (9 filme din 2010 şi 2011 la prima vizionare în România), Filme şi Putere (4 producţii recente pe teme politice de actualitate), Retrospectiva Patrice Leconte (de la Les Bronzés până la cel mai recent film al popularului regizor francez), Découverte (3 filme noi ale unor tinere talente), Animaţie (Le Chat du Rabbin), Documentar (Nous, Princesse de Clèves) şi Scurtmetraje (o colecţie de 5 scurtmetraje inedite).

Pe toata durata festivalului, prima proiecţie va avea loc la ora 11:00 şi ultima la ora 22:00, la Cinema Studio din Bucureşti (Bd. Magheru, nr.29).

Lista filmelor

Premiere

Impardonnables (André Techine - 2011), cu Carole Bouquet, André Dussollier Şi Mélanie Thierry. Cannes 2011, Quinzaine des Réalisateurs. Francis, un scriitor de succes, decide să închirieze un apartament la Veneţia ca să lucreze la următorul roman. Aici o întâlneşte pe Judith, femme fatale, proprietara unei agenţii imobiliare căreia îi propune imediat să se mute cu el.

My Little Princess (Eva Ionesco - 2011), cu Isabelle Huppert, Ana Maria Vartolomei. Cannes 2011, semaine de la critique. Când Hannah îi cere fetei ei să-i pozeze, viaţa Violetei ia cu totul alt făgaş. Fetiţa banală şi cuminte devine muza mediului artistic parizian, dar asta cu preţul copilăriei ei.

Voir la mer (2010), cu Pauline Lefevre. Doi fraţi decid ca-n vacanţa de vară să-şi viziteze mama la Saint-Jean-de-Luz. Numai că li se alătură în mod neaşteptat o tânără necunoscută care le complică iremediabil vacanţa.

Quartier Lointain (Sam Garbarski - 2010), cu Pascal Greggory, Alexandra Maria Lara. Thomas, un francez în vârstă de 50 de ani se întoarce în oraşul în care a copilărit şi face un salt în timp, la epoca în care avea 14 ani. Interzis sub 10 ani.

Un amour de jeunesse (Mia Hansen-Love - 2010), cu Lola Creton, Sebastian Urzendowsky, Magne-Havard Brekke. Festivalul de film de la Toronto, Festivalul de Film de la Locarno 2011. Camille şi Lorenz sunt un cuplu fericit şi solid până când ea îşi reîntâlneşte prima dragoste.

De vrais mensonges (Pierre Salvadori - 2011), cu Audrey Tautou, Nathalie Baye. Când Émilie primeşte o scrisoare de dragoste anonimă, alege să i-o adreseze mamei sale, ca să o scoată din depresie. De aici încolo însă, încurcăturile se ţin lanţ.

Les Bien-aimés (Christophe Honore - 2011), cu Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier. Din Parisul anilor 60 până în Londra anilor 2000, Madeleine, şi apoi fiica ei Véra se învârt în jurul bărbaţilor pe care îi iubesc. Dar toate epocile nu permit aceeaşi lejeritate a iubirii. Cannes 2011, Filmul de încheiere.

La guerre est déclarée (Valérie Donzelli - 2010), cu Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm, César Desseix. Cannes 2011, Semaine de la critique. Juliette şi Roméo sunt tineri şi se iubesc. În momentul în care copilul lor este suspect de cancer, povestea lor devine o luptă continuă. Filmul spune povestea reală a regizoarei şi a co-scenaristului ei, care sunt şi protagoniştii acestui film.

Largo Winch II (Jérôme Salle - 2011), cu Tomer Sisley, Sharon Stone, Olivier Barthélémy. Propulsat la căpetenia grupului W după decesul tatălui lui adoptiv, Largo Winch decide, spre surprinderea generală, să-l vândă ca să creeze o fundaţie umanitară ambiţioasă. Dar în ziua semnăturii, este acuzat de crime împotriva umanităţii de un martor misterios.

Film şi Putere

Puterea politică este un subiect în vogă pentru cineaşti, care îndrăznesc să abordeze şi subiecte de actualitate. Filmul Pater, care face parte din această selecţie, a făcut senzaţie la ultima ediţie de la Cannes.

Pater (Alain Cavalier - 2011), cu Alain Cavalier, Vincent Lindon. Cannes 2011, Sélection officielle. Timp de un an s-au văzut şi s-au filmat. Cineastul şi actorul, preşedintele şi primul său ministru Alain Cavalier şi Vincent Lindon.

La Conquête (Xavier Durringer - 2010), cu Denis Podalydes, Bernard Le Coq. Cannes 2011, hors-compétition. Povestea unui om care câştigă puterea dar îşi pierde soţia.

L'Exercice de l'Etat (Pierre Schoeller - 2010), cu Olivier Gourmet, Michel Blanc. Cannes 2011, Un Certain Regard. Ministrul Transporturilor Bertrand Saint-Jean este trezit în plină noapte de directorul său de cabinet. Un autobuz a căzut într-o prăpastie şi ministrul trebuie să ajungă de urgenţă la faţa locului.

Le Président (Yves Jeuland - 2010) * Documentar care îl urmăreşte pe George FRECHE în campania regională 2010. Călătorie în inima unei campanii editoriale.

Retrospectiva Patrice Leconte - invitat de marcă al Festivalului

Ridicule (1996), cu Fanny Ardant, Charles Berling, Judith Godreche. Un studiu a curţii lui Louis XVI şi al anticamerelor de la Versailles din 1780, în care spiritul se confrunta cu inamicul lui de moarte, ridicolul.

Les Bronzés (1978), cu trupa de la Splendid. Un grup de 20 de oameni ajunge extenuat într-un club din Africa pentru câteva zile de odihnă. Cei 20 sunt mai mult decât hotărâţi să profite la maximum de vacanţă.

Les grands Ducs (1996), cu Philippe Noiret, Jean-Pierre Marielle, Jean Rochefort. Trei actori în vârstă, care nu mai au nici succes, nici bani, nu îşi permit să piardă ocazia când li se oferă 3 roluri mici într-o comedie de bulevard, înaintea unui turneu de teatru.

Le mari de la coiffeuse (1990), cu Jean Rochefort, Anna Galiena, Michèle Laroque. Visul lui Antoine, un băieţel îndrăgostit, este să se căsătorească cu o coafeză. Pentru asta, merge la coafor cât mai des, până într-o zi când o întâlneşte pe coafeza visurilor lui, într-un salon de provincie.

Voir la mer (2010), cu Pauline Lefevre.

Découverte
Secţiune specială dedicată noilor talente

8 fois debout (Xabi Molia - 2009), cu Julie Gayet, Denis Podalydes. Elsa îşi câştigă existenţa din joburi mici. Mathieu, vecinul ei, este un artist al ratării care trece din interviu în interviu în căutare de job. Situaţia lor este din ce în ce mai precară, şi amândoi încearcă să-şi găsească reperele într-o lume care nu pare făcută pentru ei.

Tomboy (Céline Sciamma - 2011), cu Zoé Heran, Malonn Levana. La Berlinale 2011. Laure are 10 ani şi ar vrea să fie băiat. Când se mută într-un cartier nou, se prezintă noii găşti ca Michael, şi se împrieteneşte cu Lisa, care se îndrăgosteşte de el.

Benda Bilili! (Renaud Barret, Florent de La Tullaye - 2010), cu Roger Landu, Coco Ngambali, Djunana Tanga-Suele. Cannes 2010, Quinzaine des Réalisateurs. Ricky avea un vis: să facă din Staff Benda Bilili în cea mai bună orchestră din Congo.

Animaţie
Animaţia este un domeniu în care francezii excelează de ani de zile şi se bucură de recunoaştere internaţională.

Le Chat du Rabbin (Joann Sfar / Antoine Delesvaux - 2009). Festivalul filmului de animaţie de la Annecy. Alger, anii 1920. Rabinul Sfar locuieşte cu fiica lui, Zlabya, un papagal zgomotos şi o pisică şireată. Pisica mănâncă papagulul şi începe să vorbească şi să spună numai minciuni. Rabinul vrea s-o alunge, dar pisica, îndrăgostită de fiica rabinul, este gata să facă orice ca să rămână cu ea...

Documentar

Nous, Princesses De Clèves (Régis Sauder - 2010). La Marsilia, un grup de liceeni fac din La Princesse de Clèves o poveste despre ei. La 17 ani, iubirile, disimulările şi confesiunile sunt intense. Este vârsta primelor alegeri şi a primelor renunţări.

Scurtmetraje

Thermidor (Virgil Vernier - 2009). Ca în fiecare an, Vicky se duce la rugăciunea în memoria lui Ludovic al XVI-lea. De data aceasta, se duce cu Ingrid. Deşi el este mai în vârstă cu 30 de ani decât ea, Ingrid pare fascinată. Revoluţionar, rocker, profet al Apocalipsei Occidentul, Vicky revendică o întoarcere la valorile cavalerismului.

Fard (David Alapont - 2009). Într-un viitor apropiat, lumea pare să funcţioneze mult mai eficient şi controlat...

Peau neuve (Clara Elalouf - 2009). În ziua de azi din ce în ce mai mulţi folosesc duşurile municipale. Unii din necesitate, alţii pentru că nu au duş acasă. Ceilalţi, care au duş, preferă să vină să se spele într-un loc public.

La Baie du renard (Grégoire Colin - 2009). Un copil lăsat de capul lui, în imprejurimile Marsiliei, îşi petrece zilele între hoinăreală şi vînătoare pe sub apă. La căderea serii, visează piraterii, aventuri şi erotism.

C'est plutôt genre Johnny Walker (Olivier Babinet - 2009). Obosită de elucubraţiile neobosite ale lui Etienne, Solveigh, prietena lui, îl dă afară din casă pentru noapte. Ajuns la prietenul lui, Bip, Etienne îşi reconsideră problemele şi angoasele. S-a săturat să trăiască aceeaşi viaţă. Dar în curând, sub influenţa unei pastile enigmatice comandate pe internet, Etienne intră într-o buclă infernală.

Programul Festivalului

Vineri, 21 octombrie 2011
Ora 19:30 - Deschiderea Festivalului: Impardonnables - în prezenţa actriţei Carole Bouquet

Sâmbătă, 22 octombrie 2011
Ora 11:00 - Impardonnables (1h50), reluare
Ora 14:00 - Documentar: Nous, Princesse de Clèves (1h09)
Ora 16:00 - Film şi Putere: Le Président (1h38)
Ora 18:00 - Film şi Putere: La Conquête (1h45)
Ora 20:00 - Avanpremieră: My Little Princess (1h45)
Ora 22:00 - Scurtmetraje

Duminică, 23 octombrie 2011
Ora 11:00 - My Little Princess (1h45), reluare
Ora 14:00 - Film şi Putere: La Conquête (1h45), reluare
Ora 16:00 - Patrice Leconte: Les Bronzés (1h35)
Ora 18:00 - Film şi Putere: L'exercice de l'Etat (1h52)
Ora 20:00 - Avanpremieră: Voir la mer (1h31) - în prezenţa regizorului Patrice Leconte
Ora 22:00 - Avanpremieră: Largo Winch II (1h59)

Luni, 24 octombrie 2011
Ora 11:00 - Voir la mer (1h31), reluare
Ora 14:00 - Film şi Putere: L'exercice de l'Etat (1h52), reluare
Ora 16:00 - Patrice Leconte: Ridicule (1h42), Q&A cu regizorul Patrice Leconte
Ora 18:10 - Film şi Putere: Pater (1h45)
Ora 20:00 - Avanpremieră: De vrais mensonges (1h45)
Ora 22:00 - Avanpremieră: Quartier Lointain (1h38)

Marţi, 25 octombrie 2011
Ora 11:00 - Avanpremieră: De vrais mensonges (1h45), reluare
Ora 14:00 - Film şi Putere: Pater (1h45), reluare
Ora 16:00 - Patrice Leconte: Les Grands Ducs (1h25)
Ora 18:00 - Découverte: 8 fois debout (1h43)
Ora 20:00 - Avanpremieră: Un amour de jeunesse (1h50)
Ora 22:00 - Documentar: Nous, Princesse de Clèves (1h09), reluare

Miercuri, 26 octombrie 2011
Ora 11:00 - Avanpremieră: Un amour de jeunesse (1h38), reluare
Ora 14:00 - Avanpremieră: Quartier Lointain (1h38), reluare
Ora 16:00 - Patrice Leconte: Le Mari de la Coiffeuse (1h20)
Ora 18:00 - Découverte: Tomboy (1h22)
Ora 20:00 - Avanpremieră: Les Biens-Aimés (2h19)
Ora 22:30 - Animaţie: Le chat du Rabbin (1h40)

Joi, 27 octombrie 2011
Ora 11:00 - Découverte: 8 fois debout (1h43), reluare
Ora 14:00 - Film şi Putere: Le Président (1h38), reluare
Ora 16:00 - Patrice Leconte: Voir la mer (1h31), reluare
Ora 18:00 - Découverte: Benda Billili! (1h25)
Ora 20:00 - Avanpremieră: La guerre est déclarée (1h40)
Ora 22:00 - Découverte: Tomboy (1h22), reluare

5 comentarii

  • program complet?
    Supastaru, 19.10.2011, 13:52

    Foarte urat ca nu este mentionat si programul din Timisoara, Cluj, Sibiu.

    • RE: program complet?
      [membru], 20.10.2011, 10:33

      Imediat ce vom avea programul pentru celelalte oraşe, îl vom posta.

      Multumesc,
      Răzvan Penescu
      http://www.liternet.ro

      • RE: RE: program complet?
        Supastaru, 20.10.2011, 17:56

        Multumesc pentru raspuns!
        Aparent programul pentru celelalte orase exista (Timisoara: http://www.ccftimisoara.ro/?id=869), de aceea nu inteleg de ce nu le-au inclus pe toate in comunicat.

  • bilete...
    mada, 22.10.2011, 00:03

    pretul biletelor care este?:/

    • RE: bilete...
      [membru], 22.10.2011, 03:42

      Preţul biletelor este de 10 lei.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus