noiembrie 2011
Piel que habito, La / The Skin I Live In
La fel de cunoscut pentru naraţiunile complexe ce amestecă intrigi sexuale, drame familiale şi un umor negru cât se poate de particular, cât şi pentru preferinţa sa recurentă pentru anumiţi actori emblematici, odată cu La piel que habito / Pielea în care trăiesc, un thriller cu accente suprarealiste, Almodóvar revine la unul dintre actorii preferaţi din prima parte a carierei sale cinematografice - Antonio Banderas - şi la frumoasa Elena Anaya (Van Helsing, Lucia y el sexo) alături de care lucrase anterior la Hable con ella (2002), peliculă ce i-a adus regizorului cel de-al doilea Oscar din carieră. Dar în ultimul său film, Almodóvar reuşeşte să nu se asemene cu nimic din ce a făcut până acum, o provocare cu atât mai mare pentru actorii săi. La piel que habito va intra în cinematografe vinerea aceasta, 11 noiembrie 2011, distribuit în România de Independenţa Film.

La începutul anilor '80, Antonio Banderas interpreta roluri mărunte în companii mici de teatru spaniole, în timpul mişcării culturale post-dictatoriale "Movida" din Spania, atunci când a fost descoperit de Pedro Almodóvar şi distribuit într-unul din lungmetrajele acestuia de început - Laberinto de pasiones (1982), unde actorul avea să interpreteze rolul unui terorist musulman numit Sadec. Se pare că relaţia actor-regizor a funcţionat foarte bine, căci Almodóvar avea să îl distribuie pe Banderas şi în următoarele patru filme ale sale. În Matador (1986) - Banderas juca rolul lui Ángel, un toreador ce ajunge să confeseze o serie de crime cu tentă sexuală. Actorul fusese apoi Antonio Benitez în La Ley del Deseo (1987), unde intrase în atenţia criticii pentru portretizarea de excepţie a unui homosexual, şi apoi Carlos în popularul Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) - o comedie neagră de succes şi unul dintre cele mai cunoscute filme de început ale lui Almodóvar. În fine, în Átame! (1990), Banderas juca un pacient psihiatric care răpeşte o fostă actriţă porno în timp ce aceasta filma un horror. Rolul i-a adus celebritatea şi a propulsat cariera lui Banderas la scară internaţională.
 
Acum, la 21 de ani după Átame!, Almodóvar se întoarce la deja ultra-faimosul actor spaniol pentru La piel que habito, numai că rolul pe care i-l oferă este total atipic comparativ cu tot ce a făcut Banderas în ultima perioadă. Aici, el joacă rolul unui doctor specialist în chirurgie plastică - Robert Ledgard - un tip pe cât de cinic pe atât de seducător, care, devastat de sinuciderea soţiei sale, desfigurată în urma unui accident de maşină, a creat un nou tip de piele rezistent la orice factori externi de agresiune şi în special la foc. Dar, pentru a-şi pune în aplicaţie invenţia, Robert are nevoie de un cobai uman, iar el şi-a pierdut de mult scrupulele pentru a trece peste acest impediment minor.
 
Banderas joacă alături de Elena Anaya (Lucia y el sexo, Van Helsing), care face un rol contradictoriu în permanenţă, aceasta fiind una dintre cele mai sigure arme de seducţie pe care le are.

Întrebat, într-un interviu acordat reţelei americane de televiziune CBS, despre noua sa colaborare cu Almodóvar după o pauză de mai bine de 20 de ani, Antonio Banderas a afirmat că, atunci când regizorul spaniol i-a propus noul rol, a primit să îl joace pe doctorul Robert Ledgard cu o mare satisfacţie pentru că îl consideră pe Almodóvar ca fiind "un autor ce a schimbat toate regulile în cinematografia spaniolă", sfidând în mod constant standardele şi făcând ca, în cinematografia de astăzi, când tendinţa este de se realiza produse cât mai digerabile, un film de-al său să apară "ca un pahar de apă într-un deşert". De asemenea, actorul spaniol a mărturisit că munca la filmul lui Almodóvar a reprezentat pentru el o întoarcere acasă.
 
În acord cu sentimentele actorului, despre aceeaşi colaborare Almodóvar spune că de multă vreme intenţiona să lucreze din nou cu Banderas, pentru că nimeni nu mai interpretase rolurile masculine din filmele sale din anii '80 atât de bine cum o făcuse el, iar munca la acest film a reprezentat nu numai reconectarea cu un actor foarte valoros şi important pentru cariera sa, ci şi reîntâlnirea cu un prieten drag.
 
Cel mai recent film al lui Almodóvar are şi alte atuuri în mânecă, printre care coloana sonoră obsedantă semnată de compozitorul preferat al regizorului - Alberto Iglesias (Hable con ella, La mala education, Los abrazos rotos, Todo sobre mi madre etc.) şi imaginea impecabilă a directorului de imagine José Luis Alcaine - un alt colaborator frecvent al regizorului spaniol (Volver, La mala educacion).
 
Dincolo de aceste aspecte, fanii lui Almodóvar, deja obişnuiţi cu intrigile sale complexe şi cu nenumăratele întorsături de situaţie nu vor fi dezamăgiţi de La piel que habito, scenariul căruia adaptează un roman scris de Thierry Jonquet, intitulat Mygale (Éditions Gallimard). Dar, ca în toate filmele regizorului spaniol, povestea este foarte mult a sa şi, cu toate că este cel mai atipic film al lui Almodóvar, el pleacă de la tema favorită a acestuia - identitatea. Însă pentru a discuta această temă, în cel de-al 18-lea film al său, Almodóvar întoarce toate cărţile pe care le-a jucat până acum.


În prima săptămână după intrarea în cinematografe (11 - 17 noiembrie 2011), La piel que habito va rula la Studio, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio - în Bucureşti, Cinema City - în Cluj şi Cityplex - în Constanţa şi Braşov. În perioada următoare filmul va ajunge în toată ţara.

 

Pedro Almodóvar (62 de ani) a primit până acum de două ori Oscarul - o dată, pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Todo sobre mi madre, în 1999, iar în 2002, pentru Cel mai bun scenariu original - Hable con ella. După Cannes, La piel que habito a fost prezentat la Toronto Film Festival, în septembrie şi la New York Film Festival, în octombrie 2011.

 
La piel que habito este produs de El Deseo (eldeseo.es) şi distribuit internaţional de compania americană FilmNation Entertainment (wearefilmnation.com). În România, noul film-cult al lui Almodóvar este adus de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare a unor premii internaţionale prestigioase, ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).
 

facebook.com/pages/LA-PIEL-QUE-HABITO-în-România

lapielquehabito.com

 
contact:
anca romanescu | pr | 0727 731 552 | 0751 224 222 | [email protected]

Regia: Pedro Almodóvar Cu: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet, Blanca Suárez

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus