decembrie 2011
Articole diverse
Luni, 12 decembrie 2011, de la ora 19.00, la Cinema Studio din Bucureşti va avea loc premiera filmului documentar Aproape de Cer, în regia lui Titus Faschina. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi Europolis Film.

Aproape de Cer îl are ca personaj principal pe Dumitru Stanciu, unul dintre ultimii ciobani ai Europei. Aşa cum au făcut şi străbunii lui sute de ani, vara şi iarna, el, împreună cu turma lui, cutreieră culmile îndepărtate, dar atât de aproape de cerul Carpaţilor din Transilvania. Dumitru trăieşte printre legendele munţilor, purtând o grijă fără odihnă pentru animalele sale. Va muri oare o bucată din vechea Europa dacă acest cioban se va opri? Sau va duce Radu, fiul ciobanului Dumitru tradiţia transhumanţei mai departe?

Născut la Berlin, regizorul Titus Faschina este un bun cunoscător al obiceiurilor şi datinilor româneşti. În cursul proiectelor şi cercetărilor pe care le-a desfăşurat, regizorul german a observat cu atenţie modul de viaţă specific societăţilor tradiţionale din Ardeal.

Cu ocazia lansării în peste 15 oraşe din Germania, publicaţia KinoKinoBR considera Aproape de Cer "Un film spectaculos datorită formei sale estetice impresionante." Revista de referinţă KulturSPIEGEL a comentat filmul drept "o experienţă cinematografică care emoţionează prin forţa imaginilor."

Aproape de Cer este produs de Thomas Ciulei pentru Europolis Film, în coproducţie cu ma.ja.de, Germania. Proiectul este sprijinit de Arte, TVR, Eurimages, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Mittel Deutsche Medien Forderung.

Documentarul are o durată de 90 de minute şi a fost turnat în perioada august 2009 - mai 2010 la Jina, în judeţul Sibiu.

La premiera bucureşteană vor lua cuvântul criticul de film Florin Barbu şi producătorul Thomas Ciulei. Proiecţia de la Cinema Studio are loc cu sprijinul generos al UCIN. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Din 13 decembrie 2011, filmul va rula la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti (Muzeul Ţăranului Român). Preţul unui bilet este 10 lei, iar pentru studenţi 7 lei.

Programul proiecţiilor:
13 decembrie 2011, orele: 17:00; 19:00; 21:00
14 decembrie 2011, ora: 21:00
21 decembrie 2011, orele: 17:00; 19:00; 21:00
28 decembrie 2011, orele: 17:00; 19:00; 21:00.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus