decembrie 2011
Articole diverse
Luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, în premieră la Bucureşti, documentarul Epopeea Naţională Cinematografică (2011, 68'), regia: Bogdan-Alexandru Jitea, după un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea şi Floarea Codrea. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), jurnaliştii Cristian Tudor Popescu şi Florentina Ciuvercă, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, şi realizatorii filmului.

Documentarul, o producţie a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceauşescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe şi care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. "Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic." - Bogdan-Alexandru Jitea
 
Alături de co-scenarişti, din echipa de documentarişti a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătuşu. Imaginea, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Lascu.
 
Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă şi doctorand al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti cu tema "Dizidenţă şi conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceauşescu". Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice şi articole cu subiecte din istoria recentă a României.

Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei şi filozofia culturii la Universitatea Bucureşti în acest an, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licenţiat în Ştiinţe Politice al Universităţii Bucureşti şi expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea şi de Nicolae Margineanu.
 
Accesul la proiecţia şi dezbaterea de la Institutul Cultural Român este liber.
http://www.icr.ro/epopeea_nationala_cinematografica

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus