decembrie 2011
HBO România se apropie de finalul unui an bun, plin de noutăţi şi reuşite, în care premiile şi aprecierile publicului au fost direct proporţionale cu realizările din 2011.
 
Producţii originale HBO locale
 
Primul serialul original produs de HBO Central Europe în România, În derivă, s-a bucurat de reacţii pozitive din partea publicului român. La începutul anului 2011 au fost difuzate în premieră ultimele episoade din primul sezon. Ca urmare a aprecierii publicului şi criticii de specialitate, la începutul anului 2012 vor începe filmările pentru cel de-al doilea sezon al serialului.

O altă iniţiativă cu care HBO a continuat şi în 2011 este producţia documentarelor originale. Anul acesta, HBO a lansat două noi documentare româneşti, Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc) şi Vorbitor (r. Radu Muntean şi Alexandru Baciu). Filmele se adaugă listei de şapte documentare produse până în prezent de HBO în România.
 
Producţii originale HBO internaţionale
 
În 2011, au avut premiera pe canalul HBO producţii originale precum: Boardwalk Empire / Imperiul din Atlantic City (serial original HBO, premiat cu două Globuri de Aur, pentru cel mai bun serial şi pentru cel mai bun actor în rol principal), Game of Thrones / Urzeala Tronurilor (serial original HBO extrem de apreciat de publicul din ţară şi din afară, difuzat în România la numai o zi după premiera din Statele Unite), True Blood, sezonul IV (celebrul serial original HBO care a cucerit publicul încă de la primele episoade), alături de multe alte producţii apreciate de telespectatori şi de critică.
 
Premii şi nominalizări pentru HBO
 
Serialul În derivă a primit votul publicului şi a fost desemnat Cel mai bun serial românesc la Gala Premiilor TV Mania în 2011.
 
Campania de promovare a serialului În derivă a câştigat premiul internaţional Creative Awards Program, la secţiunea Innovative Use Of Media, în cadrul Convenţiei Internaţionale de Cablu (CTAM) desfăşurată anul acesta în Malta. Aceeaşi campanie a fost apreciată şi în România şi a primit premiul pentru campanie outdoor în cadrul Galei 10 ani de creativitate românească, precum şi un Gold Angel pentru campanie outdoor la Festivalui AdPrint 2011.
 
Documentarul original HBO, The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), a fost nominalizat la Premiile Gopo 2011, la secţiunea Cel mai bun documentar.
 
Lumea văzuta de Ion B., documentar original HBO, a continuat şi anul acesta lunga listă a premiilor, începută în 2010, adăugându-şi în palmares premiul special al juriului la Cinequest FF, premiul pentru Cel mai bun film la Vera Film Festival, Finlanda, premiul pentru Cel mai bun documentar la Cape Winelands, Africa de Sud, premiul pentru Cel mai bun documentar la Doku Art, Bjelovar / Croaţia.


HBO susţine filmul românesc.
 
HBO a continuat binecunoscutul Concurs Naţional de Scenarii, aflat la a XI-a ediţie şi realizat în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În concurs au fost înscrise peste 300 de scenarii. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afară, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea concursului.
 
Şi în 2011, HBO a fost partenerul celor mai importante festivaluri din România: Festivalul International de Film Transilvania, Festivalul de film documentar Astra, Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, Festivalul internaţional de film studenţesc CineMAiubit, Festivalul Internaţional de Film NexT. Pe parcursul anului 2011, HBO s-a implicat activ în promovarea şi susţinerea filmului românesc, difuzând în premieră o serie de producţii autohtone, precum:
 
 Lungmetraje:
Portretul luptătorului la tinereţe (r. Constantin Popescu Jr.), Felicia, înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), Marţi, după Crăciun (r. Radu Muntean), Le concert (r. Radu Mihăileanu), Medalia de onoare (Peter Călin Netzer), Caravana cinematografică (r. Titus Muntean), Aurora (r. Cristi Puiu), Principii de viaţă (r. Constantin Popescu Jr.), Bună! Ce faci? (r. Alexandru Maftei), Francesca (r. Bobby Păunescu).
 
 Scurtmetraje:
Trenul foamei (r. Viorel Timaru), Colivia (r. Adrian Sitaru), Derby (r. Paul Negoescu), Caviar  (r. Răzvan Savescu), Lord (Adrian Sitaru), 10 (r. Dorian Boguţă), Oxigen (r. Adina Pintilie), Căutare (r. Ionut Piţurescu), Căpşuni în aprilie (r. Cornel Mihalache), Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu), Stopover (r. Ioana Uricaru), Numărătoarea manuală (r. Daniel Sandu).

 Documentare:
Kapitalism - Reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon)
 
Tot în 2011, HBO a difuzat în premieră şi exclusivitate un concert al unei trupe româneşti, Byron. Concertul a fost foarte bine primit de telespectatorii canalului HBO, dovada fiind reacţiile publicului de pe site-urile de socializare.
 
În 2012, HBO va continua să aducă în faţa publicului nenumărate producţii originale de calitate, blockbustere, cele mai noi filme şi seriale premiate şi evenimente speciale în exclusivitate.
 
În prima parte a anului următor, o nouă producţie originală va avea premiera pe canalul HBO.  Serialul Norocul / Luck îl are ca protagonist pe celebrul Dustin Hoffman şi va debuta la sfarşitul lunii ianuarie 2012. Sezonul al doilea din serialul Boardwalk Empire revine la HBO tot în luna ianuarie 2012, când, pe lângă producţiile menţionate va avea premiera un nou serial marca HBO, Iluminata Amy / Enlightened. Acestea sunt doar câteva din surprizele pe care HBO le-a pregătit telespectorilor în prima parte a anului 2012.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus