Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Crulic - drumul spre dincolo

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

De-a râsu'-plânsu' - Crulic - drumul spre dincolo


decembrie 2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Într-o primitoare încăpere din Bastionul Cetăţii (o zonă recent renovată din Timişoara), printre degustări de vinuri, fructe uscate, produse de patiserie şi cofetărie, printre cărţi şi articole multimedia, am urmărit à bout de souffle proiecţia lui Crulic - drumul spre dincolo, filmul anului 2011 în România. Acolo, în acel spaţiu labirintic, s-a desfăşurat adevărata premieră a filmului în Timişoara. (Mai rulase, cu ceva vreme în urmă, într-un cinematograf îngheţat, pentru o mână de spectatori zgribuliţi.)

S-a prezentat o copie de festival, cu subtitrare exclusiv în engleză (pentru comentariul în română), partea în engleză fiind netradusă. Câţiva spectatori mai în vârstă au protestat, iritaţi, deşi - în lipsa unei subtitrări - sensul filmului se poate lesne desluşi numai din sugestiva combinaţie audio-vizuală. (Mai ales că jumătate din film a fost vorbit în română.) Culmea e că observaţiile veneau din partea unor intelectuali, care ar fi putut să ajungă mai repede la "miezul" poveştii (care nu e prezentată tocmai expressis verbis). Fără prea mult efort, puteau să prindă "poanta". Iar "poanta" filmului e dată de atmosfera creată în jurul personajului din film, de numeroasele conotaţii culturale (Kafka, Dostoievski, Munch ş.a.).

La început n-a fost decât un fapt (aproape) divers: un român, care ajunge în Polonia şi este victima unei erori judiciare, face greva foamei într-o închisoare poloneză şi, nesprijinit defel de autorităţile române, moare, după care este transportat acasă. Ştirea devine un excelent pretext pentru un exerciţiu de stil. Stil cinematografic. Rezultatul: Crulic, un film greu încadrabil într-un gen cinematografic. Dar poate că asta e şi miza lui. Ceea ce contează în Crulic nu e atât reprezentarea tale quale a unei "morţi anunţate", cât discursul filmic extrem de modern, de insolit, de incitant. Ceea ce uimeşte (acesta e cuvântul!) la acest film e tocmai forma sa neobişnuită, poetica sa. Diversitatea modalităţilor de expresie (docu-dramă, animaţie, grafică pe calculator, colaje de fotografii, inserţii de imagini cinematografice, concepţia coloanei sonore ş.a.) întrece - fapt îmbucurător - monotonia stilistică din multe filme cult ale momentului. "Reconstituirea" vieţii lui Claudiu Crulic şi a drumului său "spre dincolo" (dincolo de graniţele ţării, dincolo de graniţele vieţii) are suflet, umor şi ritm. Ar putea fi accesibilă (fără să facă vreo concesie melodramei) şi pe placul tinerilor. Dacă difuzarea unui astfel de film în România s-ar face în condiţii decente şi cu un know how (dar asta e o altă problemă).
 Toate articolele despre Crulic - drumul spre dincolo


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Marian Rădulescu


Alte articole

 Ziua 6, 10 mai 2016, la Centrul Ceh - Crulic - Drumul spre dincolo la Festivalul Filmului European, 2016, Comunicat de presă
 Crulic - drumul spre dincolo - 25 de premii internaţionale şi 130 de festivaluri, Comunicat de presă
 Viaţa post-mortem a lui Crulic, Adrian Ţion
 De dincolo, Povestea lui Crulic ajunge la New York, pe ecranele prestigiosului MoMA, Comunicat de presă
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 11 - Anul 2011, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Crulic - drumul spre dincolo


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer