Crulic - drumul spre dincolo
Lungmetrajul de animaţie Crulic - drumul spre dincolo documentează povestea românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia după ce a făcut greva foamei. Crulic - drumul spre dincolo, în regia Ancăi Damian (Întâlniri încrucişate) are la bază un caz real.

Pe 30 septembrie 2007, Claudiu Crulic, un tânăr de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat în Polonia pentru un prezumtiv furt. În ciuda declaraţiilor şi probelor ulterioare, care arătau că, la data jafului, nu se mai afla în capitala Poloniei, ci era în Italia, Crulic nu este eliberat. Ştiind că i s-a făcut o nedreptate, Crulic intră în greva foamei. Surde la apelurile pentru ajutor lansate din închisoare, autorităţile române şi poloneze decid abia după patru luni că medicii trebuie să-l hrănească pe Crulic cu forţa. Deşi, în sfârşit, Crulic este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, moare la 16 ore după eliberare. În urma tragediei, Adrian Cioroianu, ministrul de externe la acea vreme, a fost nevoit să-şi prezinte demisia.

Vlad Ivanov e vocea lui Claudiu Crulic

În întregime un film de animaţie (primul din România în ultimii 20 de ani), Crulic - drumul spre dincolo se deschide cu vocea actorului Vlad Ivanov, îmbibată de candoare şi de un puternic accent moldovenesc: "Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu' unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu... îs mort".  Ivanov îl interpretează pe Claudiu Crulic, filmul fiind spus din perspectiva personajului principal, care relatează "de dincolo" evenimentele care au dus la moartea sa tragică.  Mai e şi vocea actorului Jamie Sives (Clash of the Titans, Triage, A Woman in Winter), naratorul obiectiv, care intervine din când în când în cuprinsul filmului pentru a explica sau pentru a-i aduce informaţii în plus spectatorului. Un contrapunct de cald - inocenţa, candoarea sfâşietoare a vocii lui Vlad Ivanov (Crulic) -, şi rece - naratorul Jamie Sives. Sives explică ce se întâmplă în mintea lui Crulic (şi a oricărui om aflat în greva foamei) când depăşeşte pragul de 60 de zile de grevă: creierul începe să funcţioneze pe principiul ruletei ruseşti. Există doar două opţiuni şi nicio cale de întoarcere: continuarea grevei şi speranţa că va fi eliberat, ori moartea.

O animaţie kafkiană

Despre Crulic - drumul spre dincolo, distins cu o menţiune specială în cadrul Festivalul de Film de la Locarno, criticul Jay Weissberg de la Variety scria că este un film demn de Kafka.

Şi meritul documentarului făcut de Anca Damian e tocmai acest melanj de poezie şi absurd, de candoare şi sfâşiere. Dar şi acela de a fi avut o idee inovatoare: să pună povestea lui Crulic într-un film de animaţie. Nu doar că e inedit. Demersul îi şi dă Ancăi Damian libertatea să folosească personajele aşa cum îşi doreşte şi să-l apropie pe Crulic de spectator, să-l implice total în nararea evenimentelor.

Undeva între Procesul lui Kafka şi filmul The Wall al celor de la Pink Floyd - de exemplu, există o scenă în care moldovenii care pleacă la cules căpşuni în străinătate sunt reprezentaţi stilizat, cu capetele roz, în formă de căpşuni -, Crulic - drumul spre dincolo te lasă cu sufletul şi mintea tulburate. Şi, chiar dacă "animaţia e prea încărcată", cum spunea un critic străin, ea transmite toate emoţiile pe care, în mod obişnuit, un actor le poate transmite.

Mai transmite, însă, şi un mesaj dureros. Astăzi, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic în Polonia.
Regia: Anca Damian Cu: Vlad Ivanov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus