Golul lăsat de un prieten şi coleg alături de care ţi-ai petrecut 23 de ani din viaţă, repetând zi de zi, cu greu poate fi umplut. În vara lui 2011, cvartetul "Ad Libitum" a avut un moment de cumpănă atunci când prim-violonistul formaţiei, Adrian Berescu, a pierit într-un accident rutier. Cei trei rămaşi în urmă au fost puşi în faţa a două alternative: dispariţia cvartetului odată cu Adrian Berescu ori continuarea într-o nouă formulă, păstrând vie memoria prietenului lor.
Au căutat răspunsul la această dilemă trecând în revistă istoria lor: totul a început într-o vară a anului 1988 când cei patru studenţi ai Conservatorului din Iaşi s-au întâlnit la prima lor repetiţie. Au crescut şi s-au dezvoltat sub grija profesorului lor, Bujor Prelipcean, la rândul său prim-violonist într-unul dintre cele mai longevive cvartete româneneşti - Voces. Au urmat cursuri de măiestrie cu cvartetele Fine Arts, Amadeus, Juilliard sau Orlando, ansambluri cu peste cinci decenii de experienţă strălucită pe marile scene ale lumii. Toate acestea i-au pregătit pe membrii Cvartetului Ad Libitum pentru piatra de hotar a carierei lor: câştigarea în 1997 a Concursului de la Evian, performanţă fără precedent până în ziua de astăzi pentru muzica de cameră românească. Aceasta cu atât mai mult cu cât s-au întors de la acest concurs nu doar cu Marele Premiu, ci şi cu Premiul Presei şi Premiul Mecenatului Muzical, lăsând prea puţine distincţii pentru celelalte trei cvartete calificate în finală.
Au urmat pentru Cvartetul Ad Libitum înregistrări cu casa de discuri Naxos, nominalizări la Premiile Grammophone - supranumite "Premiile Oscar" ale muzicii clasice - , şi concerte în cele mai renumite săli ale lumii: Concertgebouw - Amsterdam, Salle Cortot - Paris sau Konzerthaus - Berlin.
De asemenea, ansamblul "Ad Libitum" a fost numit cvartet de stat în cadrul Filarmonicii de Stat "Moldova" din Iaşi.
După pierderea lui Adrian Berescu, Cvartetul Ad Libitum a ales să îi păstreze vie memoria, invitându-l pe violonistul Alexandru Tomescu să li se alature. Nelipsit de pe scenele româneşti, unde se află de obicei în postură solistică, violonistul este în acelaşi timp pasionat de muzica de cameră, dovedindu-se a fi persoana ideală pentru a continua alături de Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa seria succeselor Cvartetului Ad Libitum. După un prim turneu în Olanda, ansamblul se pregăteşte să exploreze noi teritorii ale muzicii de cameră, propunându-şi să aducă muzica de cvartet în topul preferinţelor melomanilor din România.
Primul concert bucureştean în noua formulă a cvartetului Ad Libitum va avea loc vineri 17 februarie 2012, ora 19.00 la Sala Radio şi va fi transmis în direct la Radio România Muzical. Pe lângă două cvartete din repertoriul clasic - Haydn şi Beethoven - publicul se va putea delecta cu o lucrare foarte rară: cvartetul Voces Intimae de Jean Sibelius. Concertul va fi dedicat memoriei violonistului Adrian Berescu şi va fi precedat de o conferinţă de presă care se va desfăşura la Sala Radio, începând cu ora 18.00.