noiembrie 2013
Cvartetul Ad Libitum
În 2013, Cvartetul Ad Libitum, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România, împlineşte 25 de ani de activitate şi marchează această frumoasă aniversare printr-o serie de recitaluri extraordinare! Un sfert de secol de succese, strălucire, importante premii câştigate şi aplauze primite pe scenele din întreaga lume.
 
În mod simbolic, seria începe chiar în data de 25 noiembrie 2013 şi include trei oraşe: Piteşti, Bucureşti şi Craiova. Programul ales este unul foarte ofertant pentru muzicieni şi atractiv pentru public: opusuri de referinţă pentru acest gen din repertoriul muzicii româneşti, germane şi franceze: Cvartetul op. 22 nr. 2 în Sol major de George Enescu, Cvartetul op. 95 în fa minor "Serioso" de Ludwig van Beethoven şi Cvartetul în Fa major semnat Maurice Ravel.
 
Povestea Ad Libitum a început în anul 1988 la Universitatea Naţională de Muzică din Iaşi. Patru tineri muzicieni - violoniştii Adrian Berescu şi Şerban Mereuţă, violistul Bogdan Bişoc şi violoncelistul Filip Papa îşi porneau ascensiunea. Primul care a simţit scânteia, energia generată de aceşti artişti a fost profesorul şi mentorul lor, maestrul Bujor Prelipcean, membru al celebrului Cvartet Voces. Aprecierea a venit apoi şi din partea altor cvartete de renume ale lumii precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus. Apoi a venit marea reuşită din 1997, când Ad Libitum a fost primul Cvartet român care a câştigat Marele Premiu, Premiul Juriului de Specialitate şi Premiul Mecenatului muzical la Concursul Internaţional de la Evian. O victorie care le-a deschis muzicienilor nenumărate drumuri - înregistrări pentru renumita casă de discuri Naxos, urmate de o nominalizare la Premiile Grammophone, echivalentul clasic al premiilor Grammy. Cvartetul Ad Libitum a pătruns şi a cântat în cele mai mari "temple" dedicate muzicii clasice: au fost găzduiţi în Sala Concertgebouw din Amsterdam, la Salle Cortot din Paris sau în Konzerthaus din Berlin.
 
Vara anului 2011 s-a dovedit a fi una dintre cele mai triste pentru Cvartetul Ad Libitum, din cauza marii pierderi suferite: primul violonist al ansamblului, Adrian Berescu a pierit într-un accident rutier. Cei trei colegi ai săi au înţeles însă că singurul mod de a-i cinsti memoria este acela de a nu lăsa şi Cvartetul să dispară. Astfel că pupitrul I al ansamblului cameral i-a revenit celebrului violonist Alexandru Tomescu.
 
În noua formulă, cei patru muzicieni au înregistrat în 2012 un prim disc - Ad Libitum Primus - împreună cu inginerul de sunet Jakob Händel, deţinător de premii Grammy, special invitat din Germania în acest scop. Iar în octombrie 2013, Cvartetul Ad Libitum a sărbătorit cei 25 de ani de activitate printr-un turneu în Olanda, care s-a încheiat cu un recital susţinut în celebrul complex De Doelen din Rotterdam.


Violoniştii Alexandru Tomescu, Şerban Mereuţă, violistul Bogdan Bişoc şi violoncelistul Filip Papa vă invită la o sărbătoare pe acorduri de George Enescu, Ludwig van Beethoven şi Maurice Ravel în 25 noiembrie 2013 la Filarmonica Piteşti, în 26 noiembrie 2013 la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti (Ateneul Român) şi în 27 noiembrie 2013 la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, unde recitalul este inclus în programul Festivalului Internaţional "Craiova Muzicală". Toate concertele încep la ora 19.
 
Mai multe informaţii vă stau la dispoziţie pe www.adlibitumquartet.com şi pe www.facebook.com/AdLibitumQuartet.
Cu: Cvartetul Ad Libitum: Alexandru Tomescu (vioară), Şerban Mereuţă (vioară), Bogdan Bisoc (violă), Filip Papa (violoncel)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus