martie 2012
Gamin au vélo, Le
Thomas Doret are 13 ani şi rolul principal în cel mai recent film al fraţilor Dardenne, Le gamin au vélo / Băiatul cu bicicleta, câştigătorul Marelui Premiu de la Cannes, 2011. Este spontan, emoţionant, şi nu se plânge niciodată de nimic. Face karate şi are deja centura maro. De curând a primit Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranţă masculină. Jean-Pierre şi Luc Dardenne au spus zilele trecute, la Cinema Studio, povestea incredibilă a tânărului actor care a interpretat rolul principal, cucerind audienţa prin forţa sa de sugestie.

Le gamin au vélo rulează în cinematografe din 9 martie 2012, distribuit de Independenţa Film, casa de distribuţie care a adus în România pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
Thomas Doret, care îl joacă pe Cyril, domină ecranul de cinema pe parcursul celor 87 de minute ale filmului. Aşa că, la discuţia regizorilor cu publicul de la Cinema Studio, moderată de doamna Irina Margareta Nistor, puştiul din Belgia a fost subiectul principal al celor mai multe dintre întrebări.

"Thomas avea o forţă de concentrare incredibilă. Probabil din cauză că face karate şi are centură maro. Niciodată nu a trebuit să refacem o secvenţă din cauza lui. Îşi cunoştea şi textul foarte bine - şi era un text foarte lung - într-un fel în care câteodată nici actorii maturi nu îl cunosc", spune Jean-Pierre Dardenne.
 
În Le gamin au vélo, personajul jucat de Thomas, Cyril, aleargă cu încăpăţânare - pe bicicletă - să îşi regăsească tatăl care l-a abandonat într-un cămin de copii, promiţându-i că va reveni să îl ia, însă fără să se întoarcă vreodată. Cyril refuză să accepte faptul că tatăl său nu îl vrea şi e pregătit să facă orice pentru a-l convinge să îl accepte. O întâlneşte din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coafura din oraş, şi care, într-un act de bunătate neaşteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri.

"A fost al cincelea băieţel care s-a prezentat în prima zi de casting şi ne-a frapat de la bun început prin aerul său concentrat şi figura sa încăpăţânată", spune Luc Dardenne. "Părea să aibă un potenţial incredibil pentru a interpreta rolul principal". În urma anunţului dat în presă, la casting se înscriseseră 100 de copii. Regizorii au continuat probele până la final, deşi ştiau că urma să îl aleagă pe el. "De la primele teste - care, de fapt, au fost scena de la începutul filmului - am simţit că el era personajul. Thomas a avut o înţelegere intuitivă a rolului său."
 
După încheierea castingului, fraţii Dardenne au început repetiţiile cu băiatul de 13 ani, construind mai întâi secevenţele cele mai violente, explicându-i "că actorii se pot folosi de corpul lor pentru a sugera foarte mult". 

"Nu a fost deloc greu să lucrăm cu el. Şi el ştia că e bun. Îi era foarte uşor să depăşească bariera dintre realitate şi ficţiune şi să joace povestea lui Cyril. Ceea ce a fost mai dificil a fost să îl facem să înţeleagă că trebuie să îşi asume rolul, că pe parcursul celor 54 de zile de filmare o întreagă echipă va depinde de el", a continuat Luc Dardenne.
 
În perioada repetiţiilor, o lună şi jumătate, el a fost singurul mereu prezent. "El era liderul! Ştia deja toate scenele, cu toate că, la acel moment, noi nu i-am cerut-o. Şi când făcea o greşeală, era foarte iritat", povesteşte Luc din zilele de filmare.

Fraţii au fost întrebaţi cum reuşesc să lucreze în general atât de eficient cu copiii. "Când lucrezi cu copii, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să creezi un climat în care copilul să se simtă responsabil că duce în spate un rol", a răspuns Jean-Pierre Dardenne.

Thomas a avut privilegiul de a juca alături de Cécile de France (remarcată în Hereafter, R: Clint Eastwood). Jucând alături de Thomas, "nu m-am simţit în pielea «actriţei cu experienţă»", spune Cécile. "Fraţii Dardenne au talentul de a face ca toată lumea să fie egală... Thomas a petrecut mai mult timp decât mine la repetiţii. Iar lipsa de experienţă, ca actor, a fost un avantaj. A găsit spontaneitatea şi autenticitatea personajului mult mai repede decât mine. Nu a trebuit să uite experienţele anterioare", povesteşte actriţa al cărei rol are şi menirea de a-l pune în evidenţă pe cel al lui Thomas. "Modestia este acum parte din bagajul meu de actriţă. Îmi place întotdeauna să creez şi să inventez, dar a învăţa să fac asta cu măsură rămâne o experienţă mai mult decăt bogată."
 
La baza scenariului stă povestea reală a unui băieţel din Japonia, abandonat de tatăl său într-un orfelinat, cu promisiunea, neţinută, că îl va lua înapoi curând. Povestea le-a fost relatată regizorilor de judecătorul care a prezidat cazul unei infracţiuni în care a fost implicat băieţelul. "Am vrut să construim filmul ca un fel de poveste. Cu băiatul rău, care şi-a pierdut iluziile şi Samantha, care apare ca o zână bună", adaugă Jean-Pierre.

Vizita fraţilor Dardenne în România a fost organizată de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, cu ocazia celor 10 de ani de prezenţă şi activitate în România, împreună cu Independenţa Film, TV5 Monde şi Uniunea Cineaştilor. Le gamin au vélo rulează în Bucureşti, la cinematografele Hollywood Multiplex, Studio, Grand Cinema Digiplex, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio, Cinema City Cotroceni şi Elvira Popescu.
 
contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]








Regia: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne Cu: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus