martie 2012
Premiile Gopo 2012
La cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo 2012, unul dintre cei mai apreciaţi actori români, Iurie Darie, va fi recompensat cu Premiul pentru Întreaga Carieră. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la ediţiile precedente altor patru actori emblematici pentru filmul românesc: Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.
 
Născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov din judeţul Soroca (astăzi în Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice.
 
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu şi Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953, în Nepoţii gornistului, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. În anul 1969, Darie obţine rolul Maiorului Dobrescu în seria de succes Brigada Diverse, în care joacă alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.


Filmografia sa mai cuprinde roluri în filme precum Băieţii noştri (1959), S-a furat o bombă (1961), Vacanţă la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971), Fraţii Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la Bucureşti (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zâmbet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul morţii (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. În teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum Troilus şi Cressida, Umbra, Pălăria.
 
Tot în 2012, Premiile Gopo aduc un omagiu şi unuia dintre cei mai prolifici asistenţi de cameră din cinematografia românească a ultimei jumătăţi de veac, Dumitru Gaiţă, prin acordarea unui Premiu Special. Cariera sa cuprinde zeci de lungmetraje de ficţiune, printre care se numără unele dintre cele mai importante titluri produse în studiourile de la Buftea în deceniile '50 - '80.


Pe lângă titlurile semnate de Victor Iliu, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Dinu Cocea sau Sergiu Nicolaescu, din filmografia lui Dumitru Gaiţă fac parte nu mai puţin de şase filme de lungmetraj regizate de Ion Popescu Gopo (Paşi spre lună, De-aş fi... Harap Alb, Povestea dragostei, Maria, Mirabela, Galax, omul păpuşe, De trei ori Bucureşti).

Cea de-a şasea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc luni, 26 martie 2012, la Platinum Business & Convention Center şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19:00, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional, în două părţi - sâmbătă, 31 martie 2012, respectiv duminică, 1 aprilie 2012, de la ora 23:30.

Gala va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din Europa continentală, Cocor Media Channel.
 
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus