martie 2012
Lungmetrajele The Kids Are All Right, Potiche, Des hommes et des dieux şi Soul Kitchen au apărut pe DVD. Filmele au rulat în cinematografe în 2011, distribuite de Independenţa Film, şi pot fi cumpărate pe site-ul independentafilm.ro, în Librăriile Cartureşti, Librăriile Humanitas, pe provideo.ro, cineshop.ro şi în magazinele de specialitate din ţară.


The Kids Are All Right este o comedie de Oscar cu Annette Bening, Julianne Moore şi Mark Ruffalo. Doi copii, două mame, un singur tată: o familie neconvenţională, cu probleme neobişnuite. Nominalizat la Oscar-ul pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună actriţă anul trecut şi câstigător a două Globuri de Aur.

Nic (Annette Bening) şi Jules (Julianne Moore) formează un cuplu şi au, prin inseminare artificială, doi copii: Joni(Mia Wasikowska) şi Laser (Josh Hutcherson). Ani mai târziu, copiii, acum adolescenţi, îşi caută "tatăl biologic" şi îl cunosc pe Paul (Mark Ruffalo), genul de părinte care fascinează orice adolescent. Îl implică în viaţa lor, iar consecinţele sunt neaşteptate pentru toţi.
 
Regizat de Lisa Cholodenko, ea însăşi parte a unui cuplu format din două mame, în viaţa reală, lungmetrajul a primit patru nominalizări la Oscar, a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie şi a fost revelaţia festivalului Sundance 2011 - cel mai apreciat festival internaţional de film independent.
 

Potiche este o comedie iconică, cu Catherine Deneuve şi Gérard Depardieu. Disperată, nevasta-trofeu coboară din vitrina şi trece la cârma fabricii de... umbrele.  
 
Anii '70, Sainte-Gudule, un oraş din nordul Franţei. Suzanne (Catherine Deneuve), de vârstă mijlocie, trăieşte în umbra soţului ei, Robert Pujol (Fabrice Luchini). Bărbatul îşi conduce fabrica de umbrele cu o "mână de fier", are un comportament tiranic faţă de soţie, de copii şi de lucrătorii din fabrică, şi este un om detestat. Sechestrat în timpul unor manifestaţii de protest ale muncitorilor, Robert Pujol suferă un un atac de cord şi, pe perioada convalescenţei, Suzanne preia conducerea fabricii. În ciuda scepticismului celorlalţi, se dovedeşte a fi o femeie de acţiune şi, cu ajutorul fostului ei iubit (Gérard Depardieu) - actualul primar comunist al oraşului - reuşeşte apalanarea conflictului şi punerea fabricii pe picioare. Dar Robert Pujol revine şi lucrurile se complică...
 
O comedie-chic emancipată de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Franţa în momentul acesta şi care se bucură de succes la public, Potiche a făcut parte din selecţiile oficiale ale festivalurilor internaţionale de film de la Veneţia şi Toronto şi a deschis TIFF 2011.


Des Hommes et des Dieux - un film-şoc, bazat pe fapte reale. Opt călugari francezi în faţa terorii islamiste. Singura lor armă este credinţa. O poveste luminoasă despre eroi şi frică. Câştigătorul Marelui Premiu la Cannes 2011, filmul a avut 11 nominalizări la Premiile César, considerate echivalentul francez al Premiilor Oscar, fiind pelicula cu cele mai multe nominalizări din 2011.

Filmul are la bază povestea călugărilor cistercieni din Tibhirine, în Algeria, din 1993, până la răpirea lor din 1996 de către Grupul Islamic Armat. Răpirea şi uciderea celor şapte călugări francezi din Tibhirine, în 1996, a fost unul dintre punctele culminante ale violenţei şi atrocităţilor din Algeria, urmare a confruntării dintre guvern şi grupările teroriste extremiste pentru preluarea puterii. Dispariţia călugărilor - prinşi la mijloc între cele două părţi - a avut un efect puternic şi de lungă durată asupra guvernelor, comunităţilor religioase şi opiniei publice internaţionale. Identitatea criminalilor şi circumstanţele exacte ale morţii călugărilor rămân un mister. Cazul a fost tratat de Curtea de apel în 2003, iar anumite documente au fost de curând desecretizate. În lunile care urmează, noi informaţii ar putea, în sfârşit, să aducă adevărul la lumină.


Soul Kitchen este o comedie în regia lui Fatih Akin (Gegen die wand), care a primit Premiu special al juriului - Veneţia, 2009 şi a făcut parte din selecţiile oficiale Berlin, 2009 şi Toronto, 2009.

Tânărul proprietar de restaurant Zinos are probleme. Prietena lui, Nadine, s-a mutat în Shanghai, clienţii bodegii lui, Soul Kitchen, îi boicotează noul bucătar şi de câteva zile mai are şi dureri de spate. Lucrurile încep să meargă mai bine când oamenilor pare să le placă noul meniu al localului, dar asta nu-i alină lui Zinos inima frinta. Hotărăşte să meargă în China, să o vadă pe Nadine, lăsând restaurantul pe mâinile fratelui sau, fostul puşcăriaş Illias. Două decizii dezastruoase: Illias pierde restaurantul într-o afacere dubioasă cu un agent imobiliar, iar Nadine şi-a gasit un nou iubit! Dar fraţii Zinos şi Illias ar putea să mai aibă o şansă dacă încetează să se mai certe şi lucrează în echipă.


Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişa sau câstigatoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus