martie 2012
Premiile Gopo 2012
Una dintre cele mai iubite actriţe românce, Tamara Buciuceanu-Botez, va primi Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în cadrul Galei care va avea loc la Platinum Business & Convention Center luni, 26 martie 2012. Iubitorii teatrului şi filmului o vor putea revedea pe cea supranumită doamna comediei româneşti în direct şi în exclusivitate la TV pe ProCinema, online pe www.premiilegopo.ro şi www.voyo.ro, dar şi în inima Capitalei, pe mediafaţada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul roşu, găzduită de Amalia Enache şi Mircea Solcanu, va începe la ora 19:00, în vreme ce Gala, prezentată de Andi Moisescu, e programată să înceapă la ora 20:00.
 
Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului şi a filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a şaizeci de ani.

 
Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1952), clasa profesorului Ion Bălţăteanu, actriţa a debutat în film în 1964, în Titanic Vals (r. Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referinţă ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producţii precum Grăbeşte-te încet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primăvara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moşierei Aneta Duduleanu în Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kiriţescu, Gaiţele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, Cuibul de viespi reuneşte în distribuţie, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu,  Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.
 
Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecţia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.
 
Tamara Buciuceanu-Botez a jucat şi pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Naţional, Teatrul de Comedie. Actriţa s-a remarcat în piese precum Coana Chiriţa, Romeo şi Julieta la început de noiembrie, CumetreleMamouret. Dimineaţă pierdută.
 
În 2012, una dintre cele mai iubite actriţe românce revine pe marile ecrane, alături  de cuplul-cult ai comediei autohtone, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul Toată lumea  din  familia noastră (r. Radu Jude, 2012).
 
Premiile Gopo vor răsplăti în 2012, de asemenea, cariera unei creatoare cu o filmografie impresionantă. Scenografa Lidia Luludis va primi Premiul Special.
 
Născută pe data de 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventă a Institutului de Arte Plastice din Bucureşti. Este unul dintre cei mai apreciaţi pictori de costume din România, colaborând la peste 40 de lungmetraje de ficţiune, printre care se numără Alo?...aţi greşit numărul! (1958), Liceenii (1986), Un petic de cer (1983), Năpasta (1982) sau Tănase Scatiu (1975). Pentru acesta din urmă, Lidia Luludis a primit în 1976 premiul ACIN.
 
Tamara Buciuceanu-Botez se  alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă este celălalt cineast recompensat anul acesta cu Premiul Special, alături de Lidia Luludis.
 
Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus