martie 2012
Pentru cei care plâng sau râd cu lacrimi atunci când se uită la un film, pentru cei care se emoţionează puternic în momentul vizionării unui film şi se întreabă de ce?, Asociaţia Culturală Control N lansează, din 23 aprilie 2012, Director's Cut - curs de regie de film pentru amatori.

De-a lungul cursului, în cadrul celor 8 şedinţe interactive, cu discuţii, teme pentru acasă şi experimente de percepţie, participanţii se vor putea apropia de lumea filmului din interior. Susţinut de regizoarea Iulia Rugină, Director's Cut se adresează tuturor celor pasionaţi de film, fără o pregătire prealabilă în domeniu, care vor să înţeleagă cum se vede un film şi din cealaltă parte a camerei de filmare.

Director's Cut îşi propune să analizeze teoretic toţi paşii urmăriţi de obicei de un regizor în spunerea unei poveşti în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înţelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta şi analiza secvenţe din filme de lung metraj, vor fi prezentate noţiuni ce ţin de scenariu, concepţia regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii şi implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.

Director's Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanţi şi trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accentul pe auto-cunoaştere şi se va analiza pas cu pas "mecanismul" generării emoţiei creative a participanţilor.
 
Iulia Rugină a studiat regia de film şi televiziune la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti între 2002 şi 2006. În 2011 a absolvit un master în arta regiei de film în cadrul aceleiaşi facultăţi. Până în prezent, Iulia a semnat regia a 10 scurtmetraje şi un mediumetraj, pentru majoritatea dintre ele fiind şi co-scenarist, alături de Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. În total filmele regizate de ea au fost proiectate în cadrul a peste 50 de evenimente legate de film, din 13 ţări, printre care Germania, Anglia, Italia Franţa, Statele Unite, Singapore şi India. Cel mai recent film al său, mediumetrajul Captivi de Crăciun, a fost răsplătit de două ori cu marele premiu la festivaluri internaţionale, cu 2 premii pentru cea mai bună regie şi 2 nominalizări la Premiile Gopo în 2010. Iulia a semnat, alături de Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, şi scenariul lungmetrajului său de debut, Breaking News, aflat în pre-producţie. Iulia s-a implicat şi în latura educaţională a cinematografiei, participând ca trainer la diverse proiecte dedicate copiilor, amatorilor sau începătorilor (Education a l'Image, S.P.E.R, Kinodiseea) Între 2009 si 2011 a fost preparator universitar la U.N.A.T.C, catedra de scenaristică, iar în perioada 2007 - 2011 a coordonat workshop-ul de film pentru adolescenţi Let's Go Digital!, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).       
 
Director's Cut se desfăşoară în perioada 23 aprilie - 17 mai 2012, având două şedinţe de curs pe săptămână (lunea şi joia, de la 19.00 la 21.00), timp de 4 săptămâni. Numărul maxim de participanţi la curs este de 15. Nu există limită de vârstă. Taxa de participare este de 800 lei, respectiv 700 lei (pentru elevi şi studenţi).

Cei interesaţi se pot înscrie la adresa [email protected] până la data de 20 aprilie 2012. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii despre Director's Cut  pe site-ul www.controln.ro, pe e-mail la adresa  [email protected] sau la telefon 0721 261 736.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus