septembrie 2014
Curs de regie de film pentru amatori - Director's Cut
Asociaţia Culturală Control N a pregătit pentru toamna lui 2014 lansarea unei serii noi de cursuri, ateliere, masterclass-uri şi seminarii. Invitaţi speciali, profesionişti din domeniul cinematografiei şi participanţi interesaţi de lumea filmului, secretele şi mecanismele în care funcţionează aceasta, îşi vor da din nou întâlnire în mansarda Control N.

Din luna octombrie 2014, cursurilor cu tradiţie, First Draft - atelier de scenaristică pentru începători (traineri: scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu) şi Director's Cut - curs de regie de film pentru amatori (trainer: regizoarea Iulia Rugină) li se alătură alte două noi cursuri aplicate - unul dedicat jurnalismului pe film, First Report şi altul fotografiei documentare - Focus. First Report - atelier de jurnalism pe film va fi susţinut de jurnalista Florentina Ciuverca, iar Focus - curs de fotografie documentară de fotograful şi regizorul de film documentar Vlad Petri.


Noutăţile nu se opresc aici. Din 25 octombrie 2014 se lansează Seminariile Control N -întâlniri profesioniste şi aplicate, al căror scop este să ofere răspunsuri detaliate la întrebări ce ţin de viaţa unui film, în afara procesului propriu-zis de creaţie. Primul invitat al Seminariilor Control N este Ileana Cecanu - specialist PR pentru industria de film, distribuitor de film, fondator Freealize. Ea va susţine Seminarul "Campanii de promovare pentru filme".

Din 4 septembrie 2014 Control N îi invită pe toţi cei interesaţi să se înscrie la cursurile, atelierele şi seminariile care le surâd din oferta de toamnă a asociaţiei.

First Draft - atelier de scenaristică pentru începători va avea loc în perioada 7 octombrie - 25 noiembrie 2014. First Draft este un workshop de scenaristică dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film. La finalul celor 8 şedinţe trainerii Ana Agopian şi Oana Răsuceanu îşi propun ca participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film, să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurtmetraj. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu - drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare.

First Report - atelier de jurnalism pe film este un nou curs Control N care se va desfăşura în perioada 16 octombrie - 4 decembrie 2014. Susţinut de jurnalista Florentina Ciuverca, First Report este un atelier dedicat tuturor celor care vor să înţeleagă mecanismele din spatele industriei de cinema şi să înveţe să scrie informat şi competent despre ele. Pe parcursul celor 8 şedinţe, cursanţii vor parcurge genurile jurnalistice, de la ştire, relatare, reportaj, analiză, anchetă şi interviu la cronica (de festival), şi vor afla, în paralel, detalii concrete despre cele mai bune surse de informare pentru jurnaliştii pe film şi gestionarea lor, festivaluri, marketing şi distribuţie de cinema, prelucrarea cifrelor din diverse baze de date, mecanismele din industria hollywoodiană vs. cea europeană; Bollywood şi Hollywood; finanţare şi facilităţi fiscale; reportajul pe platourile de filmare - structura echipei unui film; agenţiile de casting.

Director's Cut - curs de regie de film pentru amatori, unul din cursurile deja cunoscute ale asociaţiei, va avea loc în perioada 20 octombrie - 8 decembrie 2014. Cursul se adresează tuturor pasionaţilor de film, care nu deţin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 şedinţe de curs, regizoarea Iulia Rugină îşi propune să analizeze alături de participanţi toţi paşii urmăriţi de obicei de un regizor în spunerea unei poveşti în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înţelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta şi analiza secvenţe din filme de lungmetraj, vor fi prezentate noţiuni ce ţin de scenariu, concepţia regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii şi implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lungmetraj.

Focus - curs de fotografie documentară vine ca o noutate în programa de cursuri Control N, desfăşurându-se în perioada 22 octombrie - 10 decembrie 2014. Focus este un curs practic de fotografie documentară, susţinut de fotograful şi regizorul de film documentar Vlad Petri şi îşi propune să scoată la iveală poveştile oamenilor din Bucureşti. Atelierul se adresează tuturor pasionaţilor de fotografie, cu sau fără o pregătire prealabilă, care vor să descopere mecanismele povestirii în imagini, prin intermediul fotografiei. Pe parcursul celor 8 şedinţe, participanţii vor parcurge etapele conturării unui proiect fotografic, prin exerciţii practice, teme pentru acasă, întâlniri cu invitaţi specializaţi în fotografie documentară (fotografi, regizori, directori de imagine), sub îndrumarea atentă a trainerului atelierului. La final, fiecare participant va avea în portofoliu o suită de 5-10 fotografii.


Din 25 octombrie 2014, sâmbetele vor fi dedicate Seminariilor Control N, iar cel care va deschide şirul întâlnirilor şi discuţiilor este seminarul Campanii de promovare pentru filme. In cadrul seminarului, timp de 3 ore, participanţii vor jongla alături de Ileana Cecanu cu cele mai importante elemente care fac ca un film să aibă spectatori şi să ajungă la spectatori. De la materialele pregătite încă din timpul filmărilor, uneori chiar înainte să înceapă filmarea, până la magia din sala de cinema, totul înseamnă poveste. O poveste spusă de fiecare dată altfel, pentru că niciun film nu e la fel cu altul. Ileana Cecanu va oferi participanţilor ingredientele folosite ca povestea să devină realitate.

Mai multe detalii despre cursurile şi seminariile Control N se găsesc pe  www.controln.ro. Înscrierile se fac la [email protected].

Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Reporter, Decât O Revistă, Cinefan, Liternet, Blogul Lu' Otravă, Bazavan.ro, CinemaRX, KoolHunt.
Vizitaţi www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus