octombrie 2013
Odată cu venirea toamnei şi începerea şcolii, se redeschid uşile Control N.
 
Asociaţia Culturală Control N va relua, din luna octombrie 2013, trei dintre atelierele şi cursurile cunoscute şi îndrăgite de participanţi. Astfel, toţi cei ce sunt pasionaţi de scenaristică, de regia de film şi de creative writing sunt aşteptaţi să se înscrie în luna septembrie la First Draft  - atelier de scenaristică pentru începători, Director's Cut  - curs de regie pentru amatori şi Punct... - curs de creative writing.

Cel mai longeviv curs marca Control N, First Draft, a ajuns în această toamnă la cea de-a unsprezecea sesiune. Lansat în anul 2009, First Draft este un workshop de scenaristică dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire în domeniul scenaristicii. La finalul celor 8 şedinţe, ne propunem ca participanţii să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film şi să poata crea la rândul lor un scenariu de scurtmetraj. O parte din scenariile finalizate în cursul precedentelor sesiuni se pot citi aici.

Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, în cadrul celor 8 şedinţe de curs, participanţii urmând să fie îndrumaţi, pas cu pas, în scrierea unui scenariu de film - drumul de la idee, la poveste, personaje, redactare. 

First Draft va fi susţinut de scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu. Colaborarea celor două a început în urma cu 10 ani, încă din timpul facultăţii. Au colaborat cu regizoarea Iulia Rugină, având la activ o serie de scurt si mediumetraje (Bună Cristina! Pa Cristina!, Vineri în jur de 11, Captivi de Crăciun, 30) şi lungmetrajul Love Building.
 
First Draft se va desfăşura în perioada 22 octombrie - 10 decembrie 2013, săptămânal, şedinţele de curs având loc marţea.

Cursul de regie de film pentru amatori, Director's Cut, a ajuns la cea de-a patra sesiune. Susţinut de regizoarea Iulia Rugină, cursul se adresează tuturor pasionaţilor de film, care nu deţin o pregătire prealabilă  în domeniu. În cele 8 şedinţe de curs, Iulia îşi propune să analizeze teoretic toţi paşii urmăriţi de obicei de un regizor în spunerea unei poveşti în imagini.
 
În cadrul cursului se vor pune bazele înţelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se face o trecere succintă prin istoria filmului, se discută şi se analizează secvenţe din filme de lungmetraj, se prezintă noţiuni ce ţin de scenariu, concepţia regizorală, decupaj regizoral, lucrul cu actorii şi implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lungmetraj. 

Iulia Rugină a regizat 8 scurtmetraje şi 3 filme de mediumetraj, pentru majoritatea dintre ele fiind şi co-scenarist. Filmele sale au fost proiectate în cadrul a peste 50 de festivaluri şi evenimente legate de film din 13 ţări. Anul acesta (2013), Iulia debutează în regie de lungmetraj cu filmul Love Building, proiectat şi premiat deja în cadrul a două festivaluri de film şi care este distribuit în cinematografele din toată ţara începând cu 13 septembrie 2013. 

Director's Cut se va desfăşura în perioada 21 octombrie - 9 decembrie 2013, săptămânal, şedinţele de curs având loc lunea. 

După o primă ediţie de succes organizată la începutul anului 2013, cursul de creative writing, Punct... urmează să fie reluat în perioada 17 octombrie - 19 decembrie 2013. Astfel, timp de 10 săptămâni, joia, scriitorul Cristian Teodorescu se va întâlnii cu participanţii la curs pentru a le stimula creativitatea şi pentru a le oferi o bază de plecare în dezvoltarea pasiunii pentru literatură.

Dedicat atât celor cu experienţă în scriitura de proză scurtă, cât şi începătorilor, Punct... le oferă participanţilor o ghidare în descoperirea referinţelor literare, în identificarea propriilor teme, în alegerea stilului, în structurarea unei povestiri, în organizarea timpului, în relaţionarea cu propria lucrare, urmând ca participanţii să scrie un fragment de proză scurtă, la alegerea lor. 

Având ca partener principal site-ul Liternet.ro, Control N îşi propune, de asemenea, să promoveze toate lucrările rezultate în urma cursului, precum şi autorii lor. Toate lucrările finalizate în cadrul cursului vor fi publicate pe site-ul Liternet.ro. Cristian Teodorescu va alege câştigătorul Bursei Liternet.ro, bursă ce constă în posibilitatea de a avea, timp de 3 luni, o rubrică săptămânală pe Liternet.ro. Lucrările publicate după prima sesiune se găsesc aici.

Cristian Teodorescu este, în prezent, redactor la ziarul Caţavencii. A debutat, în 1985, cu volumul de povestiri Maestrul de lumini, după ce fusese inclus în volumul colectiv Desant'83. După debut, publică volumele: Tainele inimei (1988), Faust repovestit copiilor (1991), Povestiri din lumea nouă (1996), Îngerul de benzinărie (2003). Este deţinătorul Premiului pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (1985) şi al Premiului pentru proză, acordat de aceeaşi Uniune, în 1996. În 2009, a apărut cel mai recent roman al său - Medgidia, oraşul de apoi - pentru care, din nou, a primit numeroase premii.

Toţi cei interesaţi de oferta cursurilor Control N sunt invitaţi să acceseze www.controln.ro unde vor găsi mai multe detalii despre cursuri. De asemenea, pagina de Facebook a asociatiei - https://www.facebook.com/controlN - vă stă la dispoziţie cu informaţii multiple despre atelierele noastre, dar şi despre cursul lucrurilor în lumea filmului.

Înscrierile la cursurile Control N se fac la adresa de email [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus