martie 2012
Source des femmes, La
La avanpremiera românească a filmului La source des femmes / Izvorul femeilor, regizorul Radu Mihăileanu a fost aplaudat minute bune de o sală plină până la refuz, cu spectatori care au stat şi pe jos, şi a răspuns cu umor întrebărilor venite din public. La source des femmes / Izvorul femeilor, cel mai recent film al regizorului franco-român Radu Mihăileanu, intră de vineri, 30 martie 2012, în cinematografe, distribuit de Independenţa Film, iar în prima săptămână va rula la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Glendale Studio, Elvira Popescu, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza (în Bucureşti), Cinema City (Cluj) şi Cityplex (Constanţa). La source des femmes a fost prezentat în premieră mondială în 2011 în competiţia de la Cannes.
 
Emoţionat de reacţia publicului românesc şi asaltat de întrebări, Radu Mihăileanu a spus povestea din spatele filmărilor care au durat 11 săptămâni. La source des femmes este un "omagiu adus femeilor arabe şi, de fapt, femeilor în general", spune Mihăileanu. Inspirat de o poveste reală care s-a petrecut în Turcia în 2001, filmul relatează o întâmplare dintr-un sat din Maroc în care tradiţia locului spune că femeile trebuie să aducă apă în fiecare zi dintr-un izvor săpat în munte. Revoltate de accidentele repetate care s-au întâmplat de-a lungul timpului, femeile musulmane, conduse de Leila (Leila Bekhti), o tânără mireasă non-conformistă, intră într-o grevă a iubirii şi a sexului pentru a-i determina pe bărbaţi să preia responsabilitatea aducerii apei în sat.
 
Mihăileanu a povestit că, după premiera internaţională a filmului din Maroc, s-a întâlnit pe stradă cu femei care l-au recunoscut şi care i-au mărturisit că au văzut filmul de patru ori. "Prima dată se duseseră să îl vadă singure, pe ascuns, a doua oară împreună cu soţii, a treia oară cu socrii, şi apoi împreună cu părinţii şi copiii". La premiera din Paris, filmul a fost transmis prin satelit în patru ţări arabe şi apoi şi în Arabia Saudită, fără a fi cenzurat. "Dar visul meu este ca filmul acesta să fie furat de pe internet de fiecare femeie arabă", a adăugat cu umor Mihăileanu.

Întrebat despre actorii care au jucat în film, regizorul a afirmat că majoritatea sunt profesionişti, dar sunt şi oameni care chiar locuiesc în satul în care a filmat pentru că "era imposibil să nu le filmez frumuseţea". Despre Leila Bekhti, actriţa principală a filmului, Mihăileanu a mărturisit că este o bună prietenă de-a sa şi că a scris rolul special pentru ea. La fel, Hafsia Herzi (La Graine et le Mulet - premiul César pentru cel mai bun film francez 2008 şi Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, 2007), interpreta rolului Loubnei din La source des femmes, este o altă prietenă bună a regizorului. 
 
Mihăileanu i-a adus de asemenea un omagiu actorului ce a interpretat rolul tatălui în film, despre care a mărturisit că este atât de expresiv încât este de ajuns să filmezi un singur prim-plan al lui pentru a spune o întreagă poveste. Dar, cel mai important, regizorul a afirmat emoţionat că actorul palestinian Saleh Bakri, interpretul rolului principal masculin în film, i-a devenit pe parcurs ca un frate şi că el, ca evreu, speră ca împreună cu acesta să înceapă "să construiască pacea, chiar dacă doar în mintea noastră".
 
Răpunzând la o întrebare despre interesul său pentru diferitele culturi ale lumii, manifestat în filmele sale, Radu Mihăileanu a spus că este un "călător" şi că, după ce se apropie de o cultură şi devine familiar cu ea, îşi doreşte să cunoască şi alte culturi, adăugând că următorul său film va trata un subiect legat de cultura Maasai.
 
Proiecţia specială a avut loc la cinema Studio şi a deschis ediţia a opta a Festivalului Internaţional de Film "Bucureşti".  Radu Mihăileanu a primit săptămâna trecută premiul Lux Mundi din partea Radio România Cultural.
 
La source des femmes a fost numit de publicaţia americană de specialitate The Hollywood Reporter - "o mostră semnificativă de cinema mondial cu priză la public, o fabulă modernă a zilelor noastre, ce explorează emanciparea femeilor în lumea arabă".
 
"Pelicula, ce are o imagine luxuriantă şi plină de culoare şi amestecă melodrama, comedia de public larg, un mesaj puternic şi exotismul Orientului Mijlociu, va seduce publicul non-discriminatoriu şi va creşte popularitatea interesului actual pentru revoluţiile nord-africane", notează publicaţia americană Variety.

Despre Radu Mihăileanu 
Radu Mihăileanu a absolvit institutul de cinematografie IDHEC din Paris şi a debutat în 1993 cu lungmetrajul Trahir. Filmele sale au câştigat numeroase premii la festivaluri internaţionale de clasă A. Train de vie (1998) primea premiul FIPRESCI la ediţia din 1998 a Festivalului de Film de la Veneţia. Va, vis et deviens (2005) a luat César-ul pentru cel mai bun scenariu, acelaşi film aducându-i în 2005 încă trei premii la Festivalul de Film de la Berlin: Premiul juriului ecumenic, Label Europa Cinemas şi Panorama Audience Award. În 2011, Le concert era nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, după ce în 2010 primise César-ul pentru cea mai bună coloană sonoră. 
 
Despre Independenţa Film 
Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
contact:
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]
 

Regia: Radu Mihăileanu Cu: Leïla Bekhti, Hafsia Herzi, Biyouna, Sabrina Ouazani, Saleh Bakri

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus