aprilie 2012
Festivalul Internaţional Shakespeare, 2012
Între 30 aprilie şi 2 mai 2012, publicul bucureştean are şansa de a vedea Hamlet, Romeo şi Julieta şi Orô De Otelo, în viziunea a trei mari regizori contemporani. Nikolay Kolyada - renumit pentru creaţiile sale provocatoare, Oskaras Koršunovas - unul dintre cei mai premiaţi regizori contemporani şi Eugenio Barba - regizorul pentru care teatrul este expresia simbolică a unei comunităţi, vin la Bucureşti.

Teatrul Odeon - Sala Majestic, Teatrul Bulandra - Sala Liviu Ciulei şi Sala ArCuB vor fi gazdele ediţiei din 2012 a Festivalului Internaţional Shakespeare la Bucureşti.
 
Marţi, 1 mai 2012, ora 22.00, la Sala ArCuB, Tage Larsen şi Julia Varley, ambii colaboratori ai Odin Teatret din Holstebro (Danemarca) condus de Eugenio Barba, vor prezenta o demonstraţie de lucru pe texte din Othello şi Romeo şi Julieta de W. Shakespeare, cu titlul Text, Acţiune, Relaţii.

Folosind un fragment din Othello de W. Shakespeare, Tage Larsen şi Julia Varley lucrează în faţa publicului pe un dialog între Othello şi Iago, prezentând un proces bazat pe crearea şi elaborarea unor acţiuni fizice şi vocale. Impulsul de a face această demonstraţie a venit din pasiunea lui Tage Larsen pentru Shakespeare şi nevoia de a găsi tehnici de lucru care unesc vocabularul fizic al Odin Teatret cu textul scris.
 
Miercuri, 2 mai 2012, ora 15.30, Eugenio Barba, unul dintre cei mai influenţi teoreticieni şi creatori de teatru ai secolului XX, va susţine o conferinţă la Sala ArCuB, în cadrul căreia se va lansa volumul său Casa în flăcări - despre regie şi dramaturgie, traducerea Diana Cozma (Editura Nemira - Colecţia Yorick).
 
Eugenio Barba s-a născut în 1936 în Italia şi a crescut în oraşul Gallipoli. După terminarea studiilor, emigrează în Norvegia unde urmează cursurile Universităţii din Oslo, având diplomă în Istoria literaturii franceze şi norvegiene şi Istoria religiilor.

În 1961 studiază regia la State Theatre School din Varşovia (Polonia), dar pleacă după un an pentru a-l urma pe Jerzy Grotowski. Barba a colaborat cu Grotowski timp de trei ani. Reîntors în Norvegia înfiinţează prima companie privată de teatru din Europa, Odin Teatret. În ultimii 46 de ani Eugenio Barba a regizat 73 de producţii cu Odin Teatret şi cu interculturalul Theatrum Mundi Ensemble. În 1979 Eugenio Barba a fondat ISTA, International School of Theatre Anthropology, inaugurând un nou câmp de studiu: Teatrul Antropologic.

În România au fost publicate următoarele volume: O canoe de hârtie. Tratat de antropologie teatrală (Editura Unitext, 2003), Teatru: singurătate, meşteşug, revoltă (Editura Nemira, 2010), Pământ de cenuşă şi diamant (Editura Ideea Europeană, 2010).
 
Eugenio Barba despre volumul Casa în flăcări - despre regie şi dramaturgie: "Am experimentat varii moduri de a mă folosi de iluzii, evitând ca iluziile să se folosească de mine. A face teatru înseamnă a trăi o vrajă, a crea arhipelaguri de insule magice, tragice sau groteşti, oglinzi ale lumii, aşa cum o cunoaştem, sau ale unor lumi diferite de real, ca un delir fantastic. Dar după fiecare vrajă, după fiecare labirint în care nimic nu părea să fie cert, am rupt bagheta magică. Seară de seară, după ultima scenă, m-am întors la Istorie. Am lăsat spectacolul să crească precum un copac sacru şi apoi eu însumi l-am doborât. Uneori, seminţe neştiute cădeau din rămuriş şi se afundau în profunzimile unui spectator unde germinau, lăsându-l mut şi nemişcat."
 
Miercuri, 2 mai 2012, ora 19.00, la Sala ArCuB, Odin Teatret din Holstebro (Danemarca) va prezenta spectacolul Orô De Otelo (A Dance Ceremony), în regia lui Eugenio Barba.
 
Citind Othello de Shakespeare, interpretul, un bărbat de culoare îmbrăcat elegant, se lasă furat de poveste. El intră în pielea personajelor principale - Othello, Desdemona, Iago, ascultând atent libretul operei lui Verdi. Performerul trece de la un personaj la altul, construind dialoguri între aceştia, dar şi reacţionând în faţa personajelor interpretate. Muzica lui Verdi este comentată, completată sau contrapunctată de ritmurile tradiţionale ale percuţiilor Candomblé.
 
Interpretul Augusto Omolú s-a născut în Salvador, Brazilia şi a crescut în sfera religioasă a Candomblé, unde este ogan (asistent de ceremonie). A început să danseze în 1976 cu Viva Bahia, condus de Emília Biancardi. A studiat baletul la School of the Castro Alves Theatre şi s-a alăturat companiei Castro Alves Ballet în 1981, participând la toate producţiile companiei, de multe ori ca solist. Din 1982 a fost responsabil de cursul Tehnici afro-braziliene la Castro Alves Theatre. Între 1983-1985, a creat şi condus compania Chama, lucrând ca dansator şi coregraf. Augusto Omolú a colaborat cu ISTA (International School of Theatre Anthropology) din 1994. În 2003 a devenit membru al Odin Teatret, unde interpretează în Ode to Progress, Great Cities Under the Moon şi Andersen's Dream.

                        Programul Festivalului Internaţional Shakespeare, 2012
30 aprilie - 2 mai 2012
 
Luni, 30 aprilie 2012, ora 19.00
Teatrul Odeon - Sala Majestic
Hamlet
după William Shakespeare
Spectacol prezentat de Kolyada-Theatre din Ekaterinburg (Rusia)
Regia: Nikolay Kolyada
Durata: 3h (cu pauză)
Spectacol supratitrat în limba română
 
Marţi, 1 mai 2012, ora 12.00
Sala ArCuB
Conferinţă de presă - Intâlnire cu regizorii Nikolay Kolyada şi Oskaras Koršunovas

Marţi, 1 mai, ora 18.00
Teatrul Bulandra - Sala Liviu Ciulei
Romeo şi Julieta
de William Shakespeare
Spectacol prezentat de OKT / Teatrul Municipal Vilnius (Lituania)
Regia: Oskaras Koršunovas
Durata: 3h 30' (cu pauză)
Spectacol supratitrat în limba română

Co-producători:
Festivalul de la Avignon (Franţa)
Teatrul Hebbel (Germania)
Arts and Ideas Festival (S.U.A.)
THEOREM (asociaţie susţinută de Cultura 2000, program al Uniunii Europene).
Fundaţia Lituaniană pentru Cultură şi Sport
Ministerul Culturii - Lituania
 
Marţi, 1 mai 2012, ora 22.00
Sala ArCuB
Text, Acţiune, Relaţii
O demonstraţie de lucru, prezentată de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca), pe texte din Othello şi Romeo şi Julieta de William Shakespeare.
Cu Tage Larsen şi Julia Varley
Durata: 1h 30'
 
Miercuri, 2 mai 2012, ora 15.30
Sala ArCuB
Conferinţă Eugenio Barba
Lansarea cărţii Casa în flăcări - despre regie şi dramaturgie de Eugenio Barba
(Editura Nemira - Colecţia Yorick)
 
Miercuri, 2 mai 2012, ora 19.00
Sala ArCuB
Orô de Otelo (A Dance Ceremony)
Spectacol prezentat de Odin Teatret din Holstebro (Danemarca)
Regia: Eugenio Barba
Cu: Augusto Omolù
Muzica live: Cleber Conceição da Paixão, Ubirajara Monteiro, Xavier da Silva
Asistent de regie: Julia Varley
Durata: 1h
Spectacolul nu necesită traducere.
O producţie ISTA (International School of Theatre Anthropology)

Biletele pentru spectacolul Orô de Otelo se găsesc, începând cu 23 aprilie 2012, la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14). Preţul unui bilet este de 35 lei.
 
Detalii pe www.arcub.ro  şi pe facebook.com/ArCuB.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus