aprilie 2012
Ca în fiecare an, de 1 mai, HBO România vă invită la o nouă zi dedicată filmului românesc. 
 
Ziua de 1 mai se anunţă a fi bogată în premiere autohtone, iar cei ce vor alege HBO vor putea urmări în premieră extraordinară pe micul ecran un film documentar, un lung metraj apreciat şi premiat şi cinci noi scurt metraje româneşti.
 
Începând de după-amiază şi până aproape de miezul nopţii, la HBO veţi putea urmări o selecţie din cele mai recente şi apreciate producţii româneşti, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare: Din dragoste cu cele mai bune intenţii (r. Adrian Sitaru), Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Girugiu), Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (r. Andrei Ujică) şi multe altele. 
 
Programul special de 1 mai începe de la 16:55, când telespectatorii pot urmări documentarul semnat de Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu. În timpul procesului sumar la care el şi soţia sa au fost supuşi, Ceauşescu îşi trece în revistă lunga şedere la putere: 1965-1989. Filmul explorează imaginea dictatorului român folosindu-se de materiale de arhivă oficiale, puţin cunoscute. 
 

Ziua de 1 mai continuă cu Din dragoste cu cele mai bune intenţii, în regia lui Adrian Sitaru, care a fost desemnat cel mai bun regizor în competiţia de la Locarno. Alex, interpretat de Bogdan Dumitrache, are 30 şi ceva de ani şi o fire nevrotică. Atunci când mama lui intră în spital, viaţa sa o ia razna. La spital, Alex să trezeşte într-un soi de comedie burlescă, plină de personaje inedite şi de evenimente surprinzătoare. 
 
Rolul lui Alex i-a adus lui Bogdan Dumitrache de două ori titlul de cel mai bun actor într-un rol principal, în competiţia de la Locarno şi la Gala de decernare a Premiilor Gopo, ediţia 2012.
 

Scurtmetrajul Turnul Eiffel, un film semi-autobiografic despre autoarea Carmen Vestemeanu, o regizoare de teatru care s-a mutat în Franţa în anii '90, va avea premiera în ziua de 1 mai la HBO. 
 
Scurtmetrajul va fi urmat de Jaful, semnat de Dan Radu Mihai. Filmul spune povestea a doi hoţi debutanţi, Edy şi Laura. După o noapte albă, cei doi decid să ducă la îndeplinire primul lor jaf. 
 

Şirul scurmetrajelor continuă cu filmul Chefu' regizat de Adrian Sitaru. Neli pleacă la Bucureşti pentru câteva zile în timp ce Dan, fiul ei de 17 ani, e lăsat singur acasă. La întoarcere, vecinii ei se grăbesc să o întâmpine cu cele mai mici detalii despre petrecerea nebună pe care Dan a organizat-o în absenţa ei. 
 
În continuare, HBO va difuza scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman în regia lui Tudor Giurgiu. Aron, un băieţel de 5 ani, pleacă împreună cu tatăl său mereu îngrijorat într-o călătorie la capătul căreia îşi doreşte, ca mai toţi super-eroii din benzile desenate, să-şi salveze mama care suferă de o boală de inimă. 
 

Ziua filmului românesc la HBO se încheie cu Fata din Transilvania, filmul în regia lui Sabin Dorohoi, care îi aduce în faţa publicului pe Maia Morgenstern, Andreea Vasile şi Orlando Petriceanu. Undeva în inima Transilvaniei, într-un orăşel pierdut de lume, încă mai sunt prezente tradiţii foarte bizare. Scurtmetrajul redă interacţiunea amuzantă dintre universul idilic şi atemporar al satului românesc tradiţional şi lumea corporatistă; două mentalităţi de viaţă diferite ce coexistă şi interferează ocazional şi neaşteptat. 
 
 

PROGRAM 1 MAI LA HBO
 
 16:55  Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
Documentar, România, 2010. Regia: Andrei Ujică
 
 20:00  Din dragoste cu cele mai bune intenţii
Dramă, România, 2011. Regia: Adrian Sitaru
Cu: Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Alina Grigore, Marian Râlea, Rémusz Szikszai
 
 21:45  Turnul Eiffel
Scurtmetraj, România, 2011. Regia: Carmen Vestemeanu
Cu: Sabina Iaschievici
 
 22:15  Jaful
Scurtmetraj, România, 2011. Regia: Dan Radu Mihai
 
 22:30  Chefu'
Scurtmetraj, România, 2012. Regia: Adrian Sitaru.
Cu: Tania Filip, Clara Vodă, Nataşa Raab, Elena Ivanca, Emilian Marnea
 
 22:50  Superman, Spiderman şi Batman
Scurtmetraj, România, 2011. Regia: Tudor Giurgiu
 
 23:05  Fata din Transilvania
Scurtmetraj, România, 2011. Regia: Sabin Dorohoi.
Cu: Maia Morgenstern, Andreea Vasile, Orlando Petriceanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus