aprilie 2012
Festivalul TIFF 2012
Unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, Nunta de piatră, în regia lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa, îşi va sărbători cea de-a 40-a aniversare la TIFF 2012. La patru decenii de la apariţia filmului, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (1 - 10 iunie 2012, Cluj-Napoca) îi va reuni pe unii dintre membrii echipei şi îi va aduce în faţa spectatorilor, care vor avea ocazia rară de a afla povestea uneia dintre cele mai bune producţii româneşti din toate timpurile chiar de la realizatorii ei.


Nunta de piatră va avea parte de o proiecţie specială în festival, în prezenţa regizorului Dan Piţa (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian şi a actorului Mircea Diaconu. Cu acest prilej, la TIFF va fi proiectat şi documentarul care, aproape 40 de ani mai târziu, a revenit în locurile prin care trecuse echipa de filmare, Memoria de piatră (2010), de Iosif Demian.


O expoziţie de autor Helmut Stürmer, cu elemente de decor şi imagini care cuprind 40 de ani de excelenţă în scenografia de teatru şi film, va întregi evenimentul special dedicat Nunţii de piatră.

Ceea ce Iosif Demian numea "momentul de vârf al unei prietenii", este un film realizat la începutul anilor 70, în Roşia Montana, cu mijloace insuficiente, dar cu mult entuziasm. Nunta de piatră este o ecranizare a două povestiri de Ion Agârbiceanu despre lumea locuitorilor din zona auriferă a Ţării Moţilor, la începutul secolului XX, şi are două părţi: Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) şi La o nuntă (r. Dan Piţa). Imaginea de neuitat a lui Iosif Demian, care a avut ideea originală de a mări contrastele alb-negru ale peliculei, muzica bântuitoare a lui Dorin Liviu Zaharia şi Dan Andrei Aldea şi scenografia austeră a lui Radu Boruzescu şi Helmut Stürmer unesc stilistic cele două părţi. Marilena Şerbănescu a creat costumele, Dan Naum - montajul, iar Gheorghe Mărâi - sunetul.

Actorii Leopoldina Bălănuţă, Radu Boruzescu, Mircea Diaconu şi George Calboreanu Jr. fac roluri memorabile în film, alături de Nina Domiga, Ursula Nussbacher, Petrică Gheorghiu sau Eliza Petrăchescu.

Filmul, elogiat de critică pentru sobrietate şi puterea de esenţializare, a fost selecţionat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, şi a obţinut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tânărului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Piţa şi Mircea Veroiu de către Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuţă), Premiul pentru arta cinematografică şi pentru rol feminin (Bălănuţă) la Festivalul de la Ciudad de Panama, în 1974.

Nunta de piatră se află pe locul 6 în clasamentul "Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor", stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, şi a fost achiziţionat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Într-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum patru ani în Roşia Montana, reluând drumul echipei de filmat şi rememorând, alături de locuitorii care au fost martorii filmărilor, clipele de atunci. Documentarul Memoria de piatră, care va putea fi văzut de publicul din Cluj, este rezultatul acestei reîntoarceri.

Expoziţia de autor Helmut Stürmer va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timişoara, în 1942, şi care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru şi operă. Stabilit în Germania din 1977, Helmut Stürmer a colaborat, printre altele, cu la Théatre de la Ville din Paris, Opera din Karlsruhe, Opera din Bonn, Opera de Stat din Viena, Royal Shakespeare Company.

În cinema, a semnat scenografia unor filme de referinţă precum Nunta de piatră, Duhul aurului (r. Dan Piţa şi Mircea Veroiu), Tănase Scatiu (r. Dan Piţa, Premiul Criticii pentru cea mai bună scenografie de film istoric, 1975), Dincolo de nisipuri (r. Radu Gabrea), Rătăcire (r. Alexandru Tatos) şi, recent, Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

Scenograful a revenit adeseori în România, creând decoruri remarcabile pentru spectacole ca Faust, de Silviu Purcărete (Premiul de excelenţă UNITER, 2007), Aşa este (dacă vi se pare), regia Vlad Mugur (Premiul UNITER pentru scenografie, 2001), Rinocerii (r. Tompa Gabor) sau Hamlet (r. Vlad Mugur). UNITER l-a premiat pentru întreaga activitate în anul 2004.

Scenografia de operă include spectacole ca Lucia di Lammermoor, Evgheni Onegin, Don Giovanni, Turandot, Faust sau Visul unei nopţi de vară - montate pe marile scene ale Europei.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 1 - 10 iunie 2012 la Cluj, şi între 13 - 17 iunie 2012, la Sibiu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus