mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 19:00, Cinemateca Eforie
Sennentuntschi / Sennentuntschi, blestemul din Alpi / Sennentuntschi, Curse of the Alps
Elveţia / Suedia, 2011, 110', horror, 16+

Regia: Michael Steiner
Scenariul: Michael Sauter, Michael Steiner, Stephanie Japp
Imaginea: Pascal Walder
Montajul: Benjamin Fueter
Muzica: Adrian Frutiger
Cu: Roxane Mesquida, Nicholas Ofczarek, Andrea Zogg
Distribuit de: Kontraproduktion AG

Am dorit ca spectatorii să plece din sală cu gândul la cronologia celor întâmplate - deci fata a fost acolo şi apoi s-a dus dincolo, după care s-a întors şi tot aşa... (Michael Steiner)

Alpii elveţieni, 1973. Într-un sătuc, în timpul unei procesiuni funerare, o fetiţă observă o femeie ciudată, cu un aspect primitiv, apărută ca din senin. Cine este această femeie misterioasă şi mută, care ameninţă atmosfera bucolică a satului? Acţiunea ne poartă într-o poveste tragică despre dorinţă, nebunie şi crimă, în care protagoniştii nu deţin niciun control. Într-o lume în care primează fanatismul religios, incestul şi credinţa în demoni, fiecare adevăr se poate dovedi fals, fiecare eveniment poate avea o semnificaţie înfricoşătoare şi întunecată - şi chiar iubirea poate deveni poartă de acces spre iad. Sennentuntschi, blestemul din Alpi este un film ca o avalanşă: ameţitoare, brutală, căreia nu i te poţi împotrivi.

Michael Steiner s-a născut în Elveţia, în 1969. A studiat etnologie, istoria artei şi film la Universitatea din Zürich. A fost jurnalist, fotoreporter şi regizor la Condor Film. În 2006, lungmetrajul său - My Name is Eugen - primeşte Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune în cadrul Zilelor cinematografiei elveţiene.

Premii: Premiul Special al Juriului - Premiile cinematografiei elveţiene, 2011.
Festivaluri:Texas, Denver, Leeds, 2011.
Website: http://www.sennentuntschi.com



Ora 21:00, Cinemateca Eforie
Goethe! / Young Goethe in Love
Germania, 2010, 100', dramă romantică

Regia: Philipp Stölzl
Scenariul: Philipp Stölzl, Christoph Müller, Alexander Dydyna
Imaginea: Kolja Brandt
Montajul: Sven Budelmann
Muzica: Ingo L. Frenzel
Cu: Alexander Fehling, Miriam Stein, Moritz Bleibtreu, Volker Bruch
Distribuit de: Beta Cinema

Filmul lui Philipp Stölzl este o biografie neconvenţională a unuia dintre cei mai mari autori ai Germaniei, prezentată în forma romanţată a culturii pop, pentru toţi aceia care au avut de îndurat în şcoală nesfârşitele comentarii analitice ale lui "Faust".

Germania 1772 - tânărul şi înflăcăratul Johann Goethe aspiră să devină poet, dar, după ce ratează examenele pentru a deveni avocat, este trimis de tatăl său la un tribunal dintr-o comunitate provincială, liniştită şi plicticoasă, să studieze dreptul aşa cum se cuvine. La început se străduieşte şi reuşeşte chiar să câştige laudele superiorului său, Kestner. Dar curând, în viaţa sa intră Lotte, şi nimic nu mai este ca înainte. Ceea ce Johann nu ştie este că Lotte fusese deja promisă lui Kestner de către tatăl ei. Iubirea dramatică şi neîmplinită a poetului a fost inspiraţia ce a stat la baza capodoperei Suferinţele tânărului Werther.

Philipp Stölzl s-a născut la München în 1967. A lucrat ca scenograf în teatru, iar din 1997 ca regizor de videoclipuri, cunoscând succesul cu clipul melodiei Du Hast (Rammstein). Ulterior a lucrat şi cu Madonna, Garbage, Mick Jagger sau Faith No More. În 2001 debutează în film cu tragicomedia Baby, a cărui premieră a avut loc la Festivalul de la San Sebastián, iar în 2008 realizează North Face.

Premii: Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, 2011; Cel mai bun machiaj - Premiile Academiei Germane de Film, 2011;
Festivaluri: Seattle, Miami,Tokyo.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus