mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 15:00, Cinema Studio
Mies vailla menneisyyttä / Omul fără trecut / The Man Without a Past
Finlanda / Germania / Franţa, 2002, 97', comedie dramatică

Regia şi scenariul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen
Montajul: Timo Linnasalo
Cu: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tähti, Juhani Niemelä
Distribuit de: Independenţa Film
 
Venit la Helsinki în căutarea unei slujbe, un bărbat este jefuit şi bătut crunt. La spital e declarat mort, însă îşi revine şi fuge din spital. Este luat sub ocrotire de o mamă cu doi copii, dar necazurile lui continuă. Se trezeşte prins la mijloc în spargerea unei bănci, iar la poliţie este pur şi simplu incapabil să-şi dea numele. Pentru că este amnezic. Filmul spune povestea unui bărbat care este nevoit să-şi ia viaţa de la început, redescoperind dragostea, adevăratele valori cu care unui om nu trebuie să-i fie ruşine să trăiască.


Premii:
Cel mai bun film străin - Premiile ACEC, 2004; Cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film de la Bangkok, 2003; Cel mai bun film - Premiile Guldbagge, 2003; Cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, cea mai bună imagine, cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj - Premiile Jussi, 2003; Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, 2003. Marele Premiu - Festivalul Internaţional de Film de la Ghent, 2002; Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián, 2002; Marele Premiu, Premiul Juriului Ecumenic, cea mai bună actriţă - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, 2002.


Ora 17:00, Cinema Studio
Laitakaupungin valot / Luminile periferiei / Lights in the Dusk
Finlanda / Germania / Franţa, 2006, 78', dramă
 
Regia, scenariul şi montajul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen
Cu: Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Maria Järvenhelmi, Maria Heiskanen
Distribuit de: Independenţa Film
 
Koistinen, un paznic de noapte, bate trotuarele în căutarea unui ungher însorit, dar indiferenţa generală şi mecanica nepăsătoare a societăţii fac front comun pentru a-i zdrobi, unele după celelalte, până şi cele mai modeste speranţe. Cu ajutorul unei femei complice, un grup de hoţi profită de nevoia sa de dragoste şi de postul pe care-l ocupă. Hoţii dau o lovitură de care Koistinen este considerat vinovat şi iată-l privat de slujbă, de libertate şi de visuri.


Ora 18:30, Cinema Studio
Le Havre
Finlanda / Franţa / Germania, 2011, 93', comedie dramatică
 
Regia şi scenariul: Aki Kaurismäki
Imaginea: Timo Salminen
Montajul: Timo Linnasalo
Cu: Jean-Pierre Léaud, Jean-Pierre Darroussin, Kati Outinen, André Wilms, Elina Salo, Evelyne Didi, Blondin Miguel
Distribuit de: Independenţa Film
 
Marcel Marx, fost scriitor binecunoscut pentru viaţa boemă pe care o duce, se mută împreună cu soţia sa în oraşul-port Le Havre. Aici se bucură de o relaţie mai apropiată cu oamenii pe care îi întâlneşte profesând meseria onorabilă, dar puţin profitabilă, de lustragiu. Marcel a renunţat la visurile literare şi trăieşte fericit în lumea lui compusă din barul preferat, noua slujbă şi soţia lui, Arletty. Asta până când soarta face ca un băiat african să îi iasă în cale şi Marcel trebuie să lupte cu birocraţia pentru a putea să aibă grijă de copil, dar şi de soţia lui, internată în spital.
 
Aki Kaurismäki s-a născut în 1957 în Finlanda şi şi-a început cariera cinematografică realizând filme împreună cu fratele său mai mare, Mika Kaurismäki. Filmul lui de debut (ca regizor independent) a fost Crimă şi pedeapsă (1983), o adaptare a romanului lui Dostoievski. Şi-a câştigat recunoaşterea internaţională cu filmul Leningrad Cowboys Go to America (1989), selecţionat în numeroase festivaluri, şi care va avea şi o continuare - Les Leningrad Cowboys rencontrent Moïse (1994).

Acţiunea din majoritatea filmelor sale se desfăşoară în Helsinki: Calamari Union (1985), Shadows in Paradise (1986), Ariel (1988) şi The Match Factory Girl (1990) (ultimele trei alcătuiesc trilogia proletariatului). Viziunea lui Aki Kaurismäki asupra oraşului Helsinki este una critică şi cu totul ne-romantică. De multe ori, personajele vorbesc despre dorinţa lor de a părăsi oraşul: unele personaje ajung în Mexic (Ariel), altele în Estonia (Calamari Union şi Take Care of Your Scarf, Tatjana - 1994). Decorul este din anii '80, chiar şi în filmele mai recente, şi se fac mereu referiri la Helsinki-ul anilor '70 şi '80.

Realizează ulterior J'ai engagé un tueur (1990) cu Jean-Pierre Léaud, La Vie de bohème (1992) (o adaptare a operei La Bohème) şi un remake mut după clasicul film finlandez Juha (1998).

Următoarele filme pe care le realizează - Drifting clouds / Nori trecători (1996), The Man Without a Past / Bărbatul fără trecut (2002) şi Lights in the Dusk / Luminile periferiei (2006) alcătuiesc o nouă trilogie, a recesiunii. Bărbatul fără trecut a primit Marele Premiu şi Premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, 2002 şi a fost nominalizat la Premiile Oscar, categoria Cel mai bun film străin, în 2003. Şi următorul său film a fost ales să reprezinte Finlanda la categoria Cel mai bun film străin, dar în ambele situaţii Kaurismäki a decis să boicoteze premiile Oscar şi a refuzat nominalizarea ca protest împotriva politicii externe a Statelor Unite.

Kaurismäki vede Le Havre ca primă parte dintr-o trilogie despre viaţa în porturi.
 
Premii:
Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, 2011; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, 2011; Premiul Arri-Zeiss - Festivalul de Film de la München, 2011; Premiul NBR la categoria film străin - National Board of Review, S.U.A., 2011; Cel mai bun film străin - Premiile Societăţii Naţionale a Criticilor de Film, S.U.A., 2012; Cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă în rol secundar - Premiile Jussi, 2012; Cel mai bun film - Premiile Louis Delluc, 2010.
 
Website: http://janusfilms.com/lehavre




Ora 20:30, Cinema Studio
Mabul / Potopul / The Flood
Israel, 2010, 100', dramă

Regia: Guy Nattiv
Scenariul: Noa Berman-Herzberg, Guy Nattiv
Imaginea: Patrick Watson
Montajul: Tali Helter-Shenkar
Muzica: Catherine Major
Cu: Ronit Elkabetz, Zachi Grad, Yoav Rotman, Michael Moshonov
Distribuit de: K5 Film
 
În viaţa lui Yoni totul este complicat. Are aproape 13 ani, este un băiat inteligent, dar subdezvoltat fizic. Colegii de clasă îl tachinează cu orice ocazie iar acasă, părinţii lui abia dacă îşi vorbesc. Ca şi cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, fratele lui autist, Tomer, de 17 ani, se întoarce acasă exact înaintea ceremoniei de Bar Mitzvah, după mulţi ani petrecuţi într-un sanatoriu. Fundamentul şi aşa şubred al întregii familii este astfel zguduit.

Guy Nattiv s-a născut în Tel Aviv. A absolvit cursurile de film şi televiziune ale Şcolii de Arte Camera Obscura din oraşul natal, în 2002. Scurtmetrajul The Flood, realizat în acelaşi an, a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.
Debutează în lungmetraj în 2007 cu Strangers (scris şi regizat împreună cu Erez Tadmor), selecţionat în competiţie la Sundance şi în numeroase alte festivaluri.
 
Premii:
Menţiune specială pentru cel mai bun film, categoria Generation Kplus - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2011; Cel mai bun actor în rol secundar - Premiile Academiei de Film din Israel, 2010; Cel mai bun film, cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, 2010; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, 2010; Menţiune specială Cinema Nuevo - Festivalul Filmului Belgian, 2010.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus