mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinemateca Eforie
To vlema tou Odyssea / Privirea lui Ulise / Ulysses's Gaze
Grecia / Franţa / Italia, 1995, 180', dramă 
Eveniment special in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012).
Privirea lui Ulise va fi precededat de proiecţia specială a filmului Scene din viaţa aromânilor din Pind (1907 - 1912, regia: Miltiade şi Ienache Manakia, film mut, 7 minute), oferit de Arhiva Naţională de Film.

Regia: Theo Angelopoulos
Scenariul: Theo Angelopoulos, în colaborare cu Tonino Guerra, Petros Markaris, Giorgio Silvagni
Imaginea: Yiorgos Arvanitis
Muzica: Eleni Karaindrou
Montajul: Yiannis Tsitsopoulos
Cu: Harvey Keitel, Erland Josephson, Maia Morgenstern, Yorgos Michalokopoulos, Thanassis Vengos, Dora Volonaki
Distribuit de: Roissy Films
 
Balcanii anilor '90, zonă a discordiei, fanatismului şi războiului. Eroul străbate Albania, Bulgaria, România şi fosta Iugoslavie căutând trei role ale unui film de la începutul secolului, probabil primul film al fraţilor Manakia, pionieri ai cinematografiei balcanice.

Născut în aprilie 1935, la Atena, Theo Angelopoulos a fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, celebru pentru stilul de filmare lent, structuri narative marcate de ambiguitate şi pauze lungi. În 1995, el a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, pentru Privirea lui Ulise / Ulysses' Gaze, filmat în România şi în care au jucat Harvey Keitel şi Maia Morgenstern. În 1998 a obţinut Premiul Palme d\'Or, tot la Cannes, pentru Eternity and a Day.
Şi-a început cariera în cinematografie cu filmul Reconstruction, în 1970, şi apoi a realizat o serie de filme politice despre Grecia modernă: Days of '36 (1972), pentru care a primit premiul FIPRESCI la Berlin, The Travelling Players (1975), pentru care a primit trofeul Sutherland din partea British Film Institute şi premiul FIPRESCI la Cannes, şi The Hunters (1977). Pentru Trilogia - Lunca plângătoare/ Trilogy: The Weeping Meadow a fost recompensat, în 2004, cu premiul FIPRESCI din partea Academiei Europene de Film, în timp ce pentru Landscape in the Mist a câştigat un Leu de Argint, la Veneţia, în 1988.
Theo Angelopoulos a murit la vârsta de 76 de ani, la începutul acestui an, în urma unui accident petrecut în timpul filmărilor la ultimul său lungmetraj, The Other Sea, a cărui temă o constituie recentele proteste şi tulburări sociale şi politice din Grecia.
 
Premii: Premiul FIPRESCI şi Marele Premiu al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes,1995; Premiul FIPRESCI - Premiile Academiei Europene de Film, Berlin, 1995; Premiul Felix - Sindicatul Criticilor Francezi, 1996; Premiul Silver Ribbon - Sindicatul Naţional Italian al Cronicarilor de Film, 1996; Premiul Mainichi - Festivalul de Film de la Tokyo, 1996; Cel mai bun film străin - Premiile Sant Jordi, Spania, 1997; Premiul Silver Condor - Premiile Asociaţiei Criticilor de Film din Argentina, 1999.

(Prezentare realizată de criticul de cinema Marian Ţuţui)



Ora 21:00, Cinemateca Eforie
Stapki v pyasaka / Paşi pe nisip / Footsteps in the Sand
Bulgaria, 2010, 89', comedie dramatică

Regia şi scenariul: Ivaylo Hristov
Imaginea: Emil Christov
Montajul: Vlado Shishkov
Muzica: Petya Dimanova
Cu: Ivan Barnev, Yana Titova, Assen Blatechki, Deyan Donkov, Karla Rahal, Labina Mitevska, Franklin O. Smith, Vassil Mihailov
Distribuit de: Pro Films
 
Pe aeroport, Slavi îi spune unui tânăr ofiţer al vămii povestea vieţii lui. În copilărie, Nelly îi promisese lui Slavi că se vor căsători. Cei doi adolescenţi erau îndrăgostiţi unul de celălalt, dar după un timp Nelly se îndrăgosteşte de un altul. Slavi se apucă de băut şi intră în conflict cu miliţia bulgară din cauza trecutului familiei sale. Atunci se decide să fugă în Occident. După o perioadă trăită într-o tabără de refugiaţi din Austria şi o nouă poveste de dragoste cu final nefericit, pleacă spre Statele Unite. Acolo Slavi îşi face câţiva prieteni noi care îl ajută să-şi cumpere un camion. Străbate drumurile americane, întâlnind un indian care-i vinde o săgeată. Vânzătorul îi spune că această amuletă îi va aduce dragostea înapoi. După căderea comunismului, Slavi se întoarce în Bulgaria. Nelly locuieşte singură cu fiica ei. Într-o bună zi Slavi o reîntâlneşte...

Ivaylo Hristov s-a născut în 1955 la Sofia. A absolvit actoria la Academia Naţională de Teatru şi Film din Bulgaria (ANTF). Din 1980 a lucrat ca actor la Teatrul Sliven, iar din 1985 la Teatrul Armatei Bulgare din Sofia. În 1992 şi-a început cariera de profesor la ANTF. A regizat mai multe piese de teatru, iar în 2003 debutează în cinematografie cu Emigrants (alături de Ludmil Todorov), pentru care primeşte câteva premii naţionale şi internaţionale. În 2006 realizează filmul de televiziune My Friends call me Old Chap.
 
Premii: Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film Love is Folly, Bulgaria, 2010; Cel mai bun film balcanic - Festivalul Internaţional de Film de la Sofia, 2011.


 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus