mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 19:00, Cinemateca Eforie
José e Pilar / José şi Pilar / José and Pilar
Portugalia / Spania / Brazilia, 2010, 117', documentar biografic
 
Regia: Miguel Gonçalves Mendes
Imaginea: Daniel Neves
Montajul: Cláudia Rita Oliveira
Muzica: José Mário Branco, Adriana Calcanhoto
Cu: José Saramago, Pilar del Río, Gael García Bernal, Fernando Meirelles
Distribuit de: AZ Films

O răscolitoare poveste despre dragoste, pierdere şi literatură. Un portret amuzant şi emoţionant al rezistenţei spiritului artistic. O privire aruncată în viaţa unuia dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, demonstrând ceea ce Saramago însuşi spunea: "Există întotdeauna un alt mod de a spune totul".
 
Documentarul prezintă ultimii doi ani din viaţa romancierului portughez, laureat al premiului Nobel pentru literatură, José Saramago, şi a soţiei sale, Pilar del Río. Filmul urmăreşte viaţa lor plină de călătorii întortocheate, pasiunea pe care el o trăieşte în finalizarea capodoperei Călătoria elefantului şi felul în care dragostea pe care şi-o poartă le asigură sprijinul necesar în toate încercările. Descoperim un alt Saramago, dovedind că geniul şi simplitatea sunt, într-adevăr, perfect compatibile.

Miguel Gonçalves Mendes s-a născut în 1978, la Covilhã, în Portugalia. A început să studieze antropologia, la care a renunţat pentru relaţiile internaţionale, obţinând apoi o diplomă în montaj la Şcoala de Film din Lisabona. Filmografia sa include documentare - D. Nieves (2002), Autografia (2004), Floripes or Death of a Myth (2005), Solomon's Journey (2009), scurtmetraje - Course of Silence (2007), Monday (2008), Zarco (2008), dar şi filme artistice - The Battle of Three Kings (2005) sau Floripes (2007).
 
Premii: Premiul Publicului, Menţiune de onoare, cel mai bun documentar - Coimbra Caminhos do Cinema Português, Coimbra, Portugalia, 2011; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film de la Portimão, 2011; Premiul publicului - Festivalul Internaţional de Film de la São Paulo, 2010.
 
Website: http://www.joseepilar.com


Ora 21:00, Cinemateca Eforie
  Mlyn i krzyz / Moara de vânt şi crucea / The Mill and the Cross
Polonia / Suedia, 2011, 95', dramă
 
Regia: Lech Majewski
Scenariul: Michael Gibson, Lech Majewski
Imaginea: Adam Sikora
Montajul: Eliot Ems, Norbert Rudzick
Muzica: Lech Majewski, Józef Skrzek
Cu: Rutger Hauer, Charlotte Rampling şi Michael York
Distribuit de: Clorofilm

Lech Majewski, unul dintre cei mai aventuroşi şi inspiraţi realizatori de filme din Europa, transpune în film capodopera flamandă a lui Pieter Bruegel cel Tânăr - Procesiunea calvarului (1564). Inspirat din cartea omonimă a reputatului istoric de artă Michael Francis Gibson, filmul plasează povestea Patimilor lui Hristos în Flandra anului 1564, chiar anul în care Bruegel şi-a realizat capodopera. Din cele peste 500 de figuri din tablou, Gibson şi Majewski au creat 10 personaje ale căror destine se împletesc. Mai mulţi specialişti în grafică pe computer au contribuit realizând peisaje din pânzele lui Bruegel, cu efecte remarcabile. Majewski invită privitorul / spectatorul să trăiască în universul estetic al tabloului, pe măsură ce acesta este pictat.
 
Lech Majewski, născut în Polonia în 1953, este regizor de film şi teatru, scriitor, poet şi pictor. A studiat la Academia de Arte Frumoase, Varşovia, iar în anii '70 a studiat la Şcoala Naţională de Film din Łódź. Până la momentul instaurării legii marţiale în Polonia, care coincide cu momentul emigrării sale în Statele Unite ale Americii, a scris şi regizat două lungmetraje - Annunciation (1978) şi The Knight (1980). La Londra, în 1982, pune în scenă Odiseea lui Homer, care se bucură de mare apreciere din partea criticilor. Plecând de la ideea primului său roman, scrie scenariul pentru Flight of the Spruce Goose (1985), film care marchează debutul lui în S.U.A. În 1986, ajunge la Rio de Janeiro pentru a dezvolta un scenariu împreună cu Ronald Biggs - legendarul tâlhar britanic care a devenit faimos dupa ce a dat lovitura vieţii, jefuind un tren ticsit de bani - Prisoner of Rio (1989). În 1992, împreună cu David Lynch, produce şi regizează Gospel according to Harry (1992), film care marchează debutul lui Viggo Mortensen în rol principal.
În 1995 co-produce Basquiat, care-i are în distribuţie pe Benicio del Torro, Willem Dafoe, Gary Oldman, Tatum O'Neal, Courtney Love, Dennis Hopper şi David Bowie. În acelaşi an regizează la Heilbronn, în Germania, filmul The Black Rider - viziunea lui personală asupra operei postmoderniste regizate de Robert Wilson, pe muzica lui Tom Waits, şi scrisă de William S. Burroughs.
În 1996 debutează în calitate de compozitor cu opera autobiografică The Roe's Room.
În 1997, în Germania, pune în scenă şi filmează propria versiune din Visul unei nopţi de vară, iar în 1980 pune în scenă, experimental, TRAMWAY a 90 kilometer performance şi construieşte o instalaţie la Galeria de Artă Modernă din oraşul natal Katowice.
În 1999, regizează lungmetrajul Wojaczek, care a fost selecţionat în numeroase festivaluri - Rotterdam, Berlin, Ierusalim, Rio de Janeiro, Londra, Mexic, New York, Montreal şi Los Angeles - şi a câştigat peste 20 de premii.
În 2000, filmează Angelus, o poveste despre minerii silezieni dintr-o comunitate ocultă, prezentat la Veneţia în acelaşi an şi la Muzeul de Artă Modernă din New York şi Galerie Nationale du Jeu de Paume din Paris în 2002.
În 2004 scoate o colecţie de poeme vizuale intitulate Divinities şi publică cel de-al cincilea roman. În 2005, două retrospective majore ale operelor lui Majewski sunt organizate la Buenos Aires şi Londra.
În 2006, Muzeul de Artă Modernă din New York a găzduit o retrospectivă completă (la acel moment) a muncii lui Majewski. Pentru acest program, Majewski a creat un film, cunoscut iniţial sub numele de Blood of a Poet, dar care, până la urmă a fost numit Glass Lips. Aceasta devine parte a ediţiei 52 a Bienalei de la Veneţia.
 
Premii: Menţiune Specială - Cercul Criticilor de Film San Francisco, 2011.
Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Sundance, în 2011.
 
Website: http://www.themillandthecross.com


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus